local-stats-pixel fb-conv-api

Vai ir eksistējušas amazones?5

Daudzi no mums ir dzirdējuši par sievietēm karotājām - amazonēm. Vai no komiksiem,kur sengrieķu mitoloģijas dalībniecēm piešķir superspējas (DC Comics Wonder Woman) vai multenēm,kur amazones ir citplanētieši,kas grib snu,snu (minat nu,kas tas un multenīte ir Futurama), vai gluži vienkārši no pašas sengrieķu vai kādas citas mitloģijas un leģendām,kuras stāsta par kareivīgām sieviešu ciltīm,kurās visa vara ir sievietēm,un tur nedzīvo vīrieši.

Leģendās amazones ir tīras karotājas,turklāt karamākslā,viltībā un izveicībā pārākas par vīriešiem. Sengrieķu mitoloģijā amazones bija klejotājās, lai arī bieži tās arī apmetās uz dzīvi noteiktā vietā arī uz ilgāku laiku. Visbiežak Mazāzijas pussalā un stepēs pie Azovas jūras. Taču vai amazones tiešām eksistēja? Vai tiešam bija ciltis ar sievietēm,kuras pārpsējā vīriešu pat visvīrišķīgākajās lietās un dzīvoja absolūtā nošķirtībā no vīrišķā dzimuma?

Arheoloģgija teiktu,ka ir bijušas šadas sievietes. Ir atrasti daudzi apbedījumi, kur blakus sieviešu rotaslietām blakus ir kaujas naži,stopi,vairogi, bultas un bruņas. Atradumi interesanti, bet tie negarantē to,ka ir eksistējušas "amazoņu valstis".

Taču ir precīzi noteikts, ka Čehijā 17. gs bija sieviešu kopiena, kura atgādināja Zaporožjes Sečas brīvo kazaku apvienību. Kopienas galvenā rezidence " Nevainīgo cietoksnis" atradās Viderejas kalnā. Kopienas valdnieci vai līderi sauca Vlasta un tās vadībā astoņu gadu garumā sievietes noraidīja pilnīgi visus karaļa Prževisla piedāvājumus.

Reiz sievietes esot uzbrukušas un apkāvušas kāda hercoga kareivjus,kuri esot gājuši pa šo čehu "amazoņu" teritoriju. Hercogs pēc tam aplencis cietoksni. Padošanās noteikumi gan bija humāni, jo īpaši tiem laikiem. Ja sievietes padotos tad nokļūs klosterī,lai tur varētu pavadīt atlikušo mūžu un izpirkt visus grēkus. Sievietes šo piedāvajumu noraidīja. Kad cietoksnī beidzās pārtika un ūdens sievietes uzsāka karu ar cietoksni aplenkušajiem hercoga karavīriem. Nevienādā kaujā sievietes gaja bojā.

Iespējams ,ka ziņas par šīm sievietēm "amazonēm " ir pēdējais un pēc senuma visjaunākais stāsts par sieviešu cilti ,karotājam, ja neskaira Krievijas Impērijas cara Pētera 1. galma ārsta Gotlība Šrēdera ziņojumu no Kaukāža 18. gs sākumā, kur tas itkā esot redzējis sievietes antīko amazoņu, pēcteces. Viņas esot valdījušas pār vīriešiem,jo vīrieši darīja tikai necilākos saimniecības darbus un tiem bija aizliegts pieskarties ieročiem, savukārt sievietes darīja visu fizisko un lieliski pārvaldīja ieročus.

Ticēt vai neticēt šiem stāstiem? Ticēt vai neticēt tam,ka ir bijušas sieviešu kopienas,kuras spēja visu to pašu ko vīrieši,un nemaz nejuta to trūkumu ir mūsu pašu ziņā

88 1 5 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 5

0/2000

Senās latvietes jau nu noteikti mācēja karot, pat tautasdziesmā teikts: "Es māsiņa karā gāju, man nebija bāleliņu..."

0 0 atbildēt