local-stats-pixel fb-conv-api

Ugunskrusts32

Šī spēcīgā zīme izplatīta pa visu pasauli un nākusi no tik sirmas senatnes, ka tās izcelsme zūd vēstures dūmakā. Lemūrijas pētnieks Dž.Čerčvards uzskatīja ugunskrustu par lemūriešu simbolu.

Diemžēl tās šķīsto nozīmi 20.gs. sačakarējis Ādolfs ar savu nacistu bandu un tagad daudzviet tā atrodas īpatnējā situācijā - ar likumu aizliegta kā nacistu simbola tās publiska lietošana.

Citi nosaukumi - Pērkona krusts, zaru krusts, svastika, kāšu krusts.

Nozīme: Svastika varētu simbolizēt „4 pirmējos pasaules spēkus” un „Vispasaules kustības atslēgu.” Smilšu zīmējumu veidotājs Deivids V.Vilasenjors no otomi cilts to raksturo kā „pašu varenāko radošās evolūcijas spēku.”

Dž.Čerčvards rakstīja, ka lemūriešu ugunskrusts apzīmēja spēku, kas „darbojās no rieteņiem uz austreņiem.” Tas labi sasaistās ar hopi indiāņu tradīciju, kuri uzskata, ka labās puses ugunskrusts apzīmē hopi senču migrāciju no rietumiem uz austrumiem.

Visriņķī pasaulei zīmei piedēvēja augstāko garīgo spēku.

Apskatīsim ugunskrusta vēsturi Ziemeļamerikā (Hopi Indiāņi, Zuni indiāņ, Maiji), Āzijā (Indija, Tibeta, Kaukāzs), Dienvidamerikā, Okeānijā un Eiropā.

204 5 32 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 32

0/2000

nediskutēšu par lemūriju, bet pilnigi piekrītu autoram par to, ka šī ir ļoti sena zīme / simbols, kuru šodien daudzi nepareizi interpretē, saistot to ar Hitleru. Hitlers nebij muļķis un apzināti izvēlējās šo spēcīgo zīmi. Es personiski nekaunos un nebaidos šo lietot, tā ir viena no pamatzīmēm latviešu folklorā.

22 0 atbildēt

Izcils raksts. Lielais +

Kā bariņš cilvēku var tā sačakarēt priekšstatu par tik spēcīgu simbolu

23 2 atbildēt

Man nāk smiekli par tiem dažiem cilvēkiem ar aptumšoto prātu kas domā ka svastika ir ļaunuma iemiesojums  Protams Hitlers arī ir pie vainas, bet vai tad viņš ir vainīgs ka izvēlējās simbolu kas apzīmē nemirstību, un spēku (nevis velnu un rasismu).

15 0 atbildēt

 

 

Vēl intresanti arī tas... svastika sanskritā nozīmē laime! 

6 0 atbildēt

Lielisks raksts, biju savulaik lasījis par šīs zīmes izcelsmi un nozīmi dažādām tautām, bet tik un tā bija interesanti. Malacis emotion

5 0 atbildēt

Ādis nav neko sačakarējis, tikai padarījis to zīmi vēl spēcīgāku.

4 0 atbildēt

Izcils raksts!

Simbols, kam jau kopš akmens laikmeta bija piešķirta sakrāla nozīme tikpat kā visā pasaulē - Ziemeļamerikas, Dienvidamerikas un Centrālamerikas indiāņi, ķīnieši, indieši, tibetieši, japāņi, Kaukāza tautas, šumeri, persieši, sāmi, norvēģi, zviedri, balti, grieķi, ģermāņi, briti, ķelti, etruski, ebreji, slāvi,skiti, baškīri u.c. tjurku tautas, ēģiptieši u.c. Āfrikas tautas...

Pasaules karte ir iespaidīga!

3 0 atbildēt

Teicami!emotion

2 0 atbildēt

Labs raksts!+

1 0 atbildēt

Krievu (fakt. austrumslāvu) etnogrāfiskajā materiālā - kreklu izšuvumos u.tml. ugunskrusti ir ļoti izplatīti. Bet attēlā redzamo naudaszīmi, manuprāt, izmantoja īslaicīgi - baltgvardu pārvaldītajās teritorijās, un, ļoti iespējams, tās zīmejuma autors ir Rihard Zarrin.

1 0 atbildēt

Kapēc Ādolfs sačakarējis?? A varbūt tas sirpis un āmurs tev pārāk dziļi iespiedies tavā tupajā galvā ,tu krievs!

2 1 atbildēt

emotion 

1 0 atbildēt

Paldies par rakstu!

1 0 atbildēt

Pēc manām domām fīreram vajadzēja izvēlēties ugunskrustu, kas griežas uz otru pusi, kas, ja nemaldos pamatā apzīmēja nāvi.

1 0 atbildēt

Hitlers, kam bija makslinieka izglītība un dotības, pats bija zīmes dizainers, un līdz ar to noteikts hitleriskā kāškrusta virziens, proporcijas, sagāzums. Latviskajā, Indijas u.c. tautu tradīcijās tādu standartu nebija, un tika brīvi lietotas visādas variācijas (un nosaukumi).

0 0 atbildēt

nevēlos kļūdītos, bet, vai tad pirmajā attēlā nav svastika? ugunskrusts, cik zinu, ir uz otru pusi.

0 0 atbildēt

Spēcīga, hipnotiska zīme.... 

0 0 atbildēt

es tādu nēsāju kaklā visu laiku. tikkai mans ir ar turpinājumu zariem.

0 0 atbildēt

Spēcīgs simbols. Krievu zvaigzne,gan arī ir spēcīgs simbols,tikai par to tik bieži nediskutē,Nez kāpēc?

0 0 atbildēt

Mans raksts bija labaks...

0 0 atbildēt