local-stats-pixel fb-conv-api

Syrphidae - Ziedmušas8

98 2

Insecta (Insekti) > Diptera (Divspārņi) > Syrphidae (Ziedmušas)

ZIEDMUŠAS (SYRPHIDAE)

Ziedmušas ir viens no dārza kaitēkļu dabiskajiem ienaidniekiem.Daudzi tagad noteitki domā kāds gan labums var būt no mušām ? Divspāŗni ir viena no visbagātākajām kukaiņu kārtām pasaulē, un starp divspārņiem ir daudz derīgu kukaiņu.

Maskešanās speciālistes ziedmušas

Vai Jūs zinat, kas tas par kukaini, kas izskatās kā lapsene, bet nav lapsene ? Tā ir ziedmuša. Šīs mušas ir viens no klasiskajiem piemēriem, kā vieni kukaiņi lieliski spēj maskēties par citiem kukaiņiem.

Ziedmušu dzelteni melnais krāsojums padara tās līdzīgas lapsenēm, bet dažas sugas maskējas par bitēm vai kamenēm.

Tādējādi ziedmušas nodrošinās pret dabiskajiem ienaidniekiem. Reti kurš kukaiņēdājs - putns, riskējot saņet sāpīgu dzēlienu, meģinās notvert kukaini, kas izskatās kā lapsene. Taču patiesībā ziedmušas no lapsenēm un bitēm var atšķirt samērā viegli pēc to ķermeņu uzbūves.

LAPSENĒM UN BITĒM vēders no krūtīm (ķermeņa daļa ar spārniem) ir atdalītsar acīm redzamu iežmaugu, radot iespaidu, ka kukainis gandrīz ir pārcirsts uz pusēm. Ziedmušām starp vēderu un krūtīm iežmaugas nav.

LAPSENĒM ir labi attīstīti divi spārnu pāri, bet ziedmušām - tikai priekšspārnu pāris, bet pakaļspārni ir vien mazas un šauras stērbelītes, protams, ziedmušām nav dzeloņa, tācu diezin vai kāds labprātīgi vēlēsies sākt kukaiņa atpazīšanu tieši pēc šīs pazīmes. Daļa ziedmušu var pazīt pēc savdabīga lidojuma. Tās gaisā apstājas un kādu laiku turas vienā noteiktā punktā, zibenīgi vicinot spārnus, kas, aplūkojot ziedmušu no priekšpuses, atgādina lidmašīnas propelleru. Lapsenes šādi nespēj lidot.

Latvijā ir "302" ziedmušu dzimtas Syrphidae sugas .Tām ir viena kopīga iezīme - ziedmušas līdzās bitēm un kamenēm ir svarīgas savvaļas augu un kultūraugu apputeksnētājas. Pieaugušo ziedmušu galvenā barība ir ziedu nektārs un ziedputekšņi, un, tos ēdot, tiek arī apputeksnēti augi. Ziedmušu kāpuri barības izvēlē nav tik vienoti kā pieaugušie indivīdi, Samnieciski svarīg'ākas ir ziedmušu sugas, kuru kāpuri ir plēsīgi, piemēram Latvijā ļoti bieži sastopamā Episyrphus Balteatus . Tā sāk lidot aprīli, kad gaiss jau ir iesilis un ur uzziedējuši pirmie augi, ar kuru putekšņiem un nektāru tā barojas. Pēc tam, matīte sameklē laputu kūniņas un to tuvumā dēj olas. Vienā dienā matīte var izdēt aptuveni 100 olu, bet visas dzīves laika vairakus simtus, pat līdz tūkstotim olu. Ziedmušu kāpuri pēc 3-4 sāk mieloties ar laputīm. Tāpat kāpuri nesmadē arī tripšus un baltblusiņas un citus augu sūcejus. Pēc aptuveni 10 dienu ilgas intensīvas barošabās kāpurs piestiprinās pie auga lapas un iekuņojas un no kuniņas attītstās jauna ziedmuša.

Episyrphus Balteatus sugas ziedmušas pārziemo kā pieauguši indivīdi, jeb imago, Rudenī iestājoties vēsakam laikam , tās sameklē piemērotas paslēptuves-dažādas spraugas, nelielas aliņas augsnē utml., kur patverties no ziemas sala.

Skudru un ziedmušu bioloģiskais karš par resursiem . Ziedmušām rodas konflikts ar skudrām, jo skudras nav ieinteresētas to iznīcināšanā tāpēc, ka tām garšo laputu izdalīta rasa un tieši tapēc tās mēdz aizsargāt laputu kolonijas. Ziedmušu kāpuri spēj izdalīt ķimiskas vielas, ar ko atbaidīt skudras un tādā veidā sanāk šo divu kukaiņu starpā ķimiskais karš.

http://latvijasdaba.weebly.com/ mana dabas mājaslapa (tapšanas stadījā)









98 2 8 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 8

0/2000

Es jau domāju, kas šie par radījumiem, kas šad tad palido man garām. Paldies par info. :) Negalināšu vairs nost. :)

6 0 atbildēt

Ja šīs ir tās ko es domāju,tad šie mazie "briesmonīši" bojāja - jauku atpūtu pludmalē(vismaz Liepājā). emotion

4 1 atbildēt

Es viņas saucu par spindzelēm un man šitie mošķi totāli besī. Stāv uz vietas gaisā un skatās uz tevi :D

2 0 atbildēt

Paldies par informējošu rakstu! emotion

1 0 atbildēt

Nerali smukas bildes, bet vini pashi ari.

0 0 atbildēt

bija bail no šiem jo domāju ka var iedzelt kā lapsene . tagat zināšu un nebaidīšos emotion

0 0 atbildēt
man šis mušas izbesīja,kad biju pludmalēē ;(((
0 0 atbildēt