local-stats-pixel fb-conv-api

Pāreja uz vasaras laiku34

83 0

Latvijā pāreja uz vasaras laiku notiks svētdien, 30. martā, plkst.03:00 (naktī no sestdienas uz svētdienu), pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu. Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņa rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Sākot no 1997. gada, vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Pāreja atpakaļ no vasaras laika notiks 2014. gada 26. oktobrī plkst.04:00 (naktī no sestdienas uz svētdienu), kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu atpakaļ.

Vasaras laika ietekme

Vasaras laiks ir laika skaitīšanas sistēma, ko dažādās valstīs lieto pavasara un vasaras periodā. Joslas laikam vasaras laiks ir priekšā par 1 stundu.Lielākajā daļā valstu, arī Latvijā, vasaras laiku lieto no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Zinātniskie pētījumi liecina, ka pāreja uz vasaras laiku samazina izlietotās enerģijas daudzumu, kā arī samazina ceļu satiksmes negadījumu un pastrādāto noziegumu skaitu. Gandrīz ikviens, bet visvairāk ziemeļvalstu iedzīvotāji, izjūt tumšās sezonas depresiju. Gaismas papildus stunda dod gan šo psiholoģisko veselību, gan fizisko veselību (gaisma veicina D vitamīna sintēzi un ārstē ādu), gan drošības sajūtu.

Tomēr zinātniskie pētījumi atklāj arī negatīvās laika maiņu puses. Laika grozīšana īslaicīgi ietekmē dažu cilvēku veselības stāvokli un emocionālo labsajūtu, daļai cilvēku traucē bioloģisko ritmu, pašsajūtu, darba spējas. Turklāt daudzviet pasaulē izveidotas sabiedriskas organizācijas, kas cenšas panākt, lai pāreja no ziemas uz vasaras laiku tiktu atcelta.

Lielākā daļa pētījumu uzrāda elektrības ietaupījumus līdz 0,5 %. Tai pat laikā pulksteņu grozīšanas pretinieku asociācijas iebilst, ka lampiņu ietaupītās kilovatstundas arvien vairāk aprij kondicionēšanas sistēmas un apkure drēgnajos rītos. Turpretim, Itālijas enerģētikas aģentūras saskaitījusi, ka itāļi vasaras laika ietaupījums (0,3 % no valsts patēriņa) pārvērts naudas izteiksmē sastāda 126 miljoni eiro katru gadu. Holandiešu konsultāciju firma “Research voor Beleid International” saskaitīja līdzīgu ietaupījuma procentu (0,3 %), bet, atņemot apkures palielinātās izmaksas, no ietaupītajiem 2,5 miljardiem eiro palika tikai 800 miljoni. Vēl atņemot papildus degvielas izmaksas, kopīgais energoresursu ietaupījums ik gadus Eiropas Savienībā varot būt vairs tikai 200 miljoni eiro.

Holandiešu Darba devēju asociācija uzskata, ka vasaras laiks pagarina izklaides vietu darba laiku par 10 %, kas pārvēršot naudas izteiksmē dotu papildus 22,5 miljonu eiro papildus apgrozījuma. Viesnīcu un restorānu apgrozījums palielinās par 5 % (13,5 miljoniem), kas kopumā sektoram dod pieaugumu par 3 % un rada 500 papildus darba vietas. Tādējādi ekonomiskais efekts skaidri parādās nevis elektroenerģijas taupīšanā, bet gan izklaides industrijas ienākumos.

“Atomic Data and Analysis Structure” (ADAS) pētījumi Lielbritānijā skaidri pierādīja, ka pateicoties papildus stundai vakarā sporta un atpūtas aktivitātes brīvā dabā pieaug par 25 līdz 30 %. Skeptiskākie “American College of Healthcare Executives” (ACHE) pētījumi norāda, ka atpūtas vietas neņem vērā papildus stundu un tiek slēgtas ātrāk (restorāni, izklaides vietas).

Katram argumentam ir pretarguments. Visu, kas ietaupīts apgaismojumam, notērē apkurei no rītiem un kondicionēšanas iekārtām pusdienlaikā. Vasaras laiks jauc bioritmus, bet dod drošības sajūtu un laiku vakaros. Kas vietējam tūrismam dod ienākumus, tas starptautiskajiem pārvadātājiem nes zaudējumus. Videi mazāk piesārņojuma no rīta, bet vairāk vakarā.

83 0 34 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 34

0/2000

Mūsdienās laika maiņa vairs nestrādā, tas bija aktuāli, kad māju apgaismoja ar svecēm, bet bioloģiskais pūlkstenis cieš ļoti, ja tev ir izveidojies konkrēts dienas un darba ritms, un atkal tu to izmaini par stundu uz priekšu vai atpakaļ, visi arganisma sakārtotie procesi izjūk, daži to jūt vairāk, citi mazāk, bet pat ja tev liekas, ka to nejūti, tavs organisms gan to jūt, un tas neizpaužas tikai kā miegainība, bet arī, kā neliels nogurums, var pasliktināties uz kādu laiku spēja koncentrēties(ja runa ir par pirmajām mācibu stundām skolā) un vel citas problemas, kas saistītas ar veselību.

Par to naudas taupīšanu, kas attiecas uz elektrību, pfffemotion tas ir pārāk mazs lai uztrauktos, vai + daži eiro gadā par elektrību ir bioloģiskā ritma bojāšanas vērti? Es domāju, ka nē!

10 0 atbildēt

Es par to, ka pāriet uz vasaras laiku un palikt pie tā! ir pagājuši tie laiki, kad no ziemas laika bija ieguvums

5 0 atbildēt

Man patīk pāriet uz ziemas laiku vairāk+ viena stundiņa ko lieki izniekot internetā emotion

3 0 atbildēt

Es to laika pāreju vispār nekad neesmu jutis un nejūtu (viena stunda nav diennakts, lai par to būtu baigi jāčīkst). 

3 0 atbildēt

Es nesaprotu tos cilvēkus, kuri ir pret šo pāreju - Jums tiešām grūti piecelties vienreiz gadā pieceltes stundu agrāk!?!? emotion   Ir tač forši, ka vairāk saules emotion

3 1 atbildēt

atbalstu procesu kaa taadu,bet neatbalstu sekojoso pirmdienu

1 0 atbildēt

Vispār kāda starpība, vai ziemā no rīta gaišs, ir tak mākslīgais apgaismojums, nu ja nu vienīgi laukos. Bet laukos ziemā tak neviens no rītiem daudz arī neņemās, kas tjip tante Zoja ies ziemas vidū 8 no rīta gurķus ravēt? Bērni jebkurā gadījumā no rītiem skolā un brīvdienās guļ ilgāk, un vai tad nav labi, ja viņi var vairāk laika pavadīt ārā spēlējoties(ja viņi zina kas tas "spēlēties ārā" vispār ir)?

1 0 atbildēt

Man patīk ''vasaras laiks'' :) Ceru, ka pie tā arī Eiropa paliks

1 0 atbildēt

"Zinātniskie pētījumi liecina, ka pāreja uz vasaras laiku samazina izlietotās enerģijas daudzumu, kā arī samazina ceļu satiksmes negadījumu un pastrādāto noziegumu skaitu...", vai ne, es domāju ka tas viss ir nesaistāms. Bet tajā pašā laikā uzskatu, ka būtu jābeidz ķēmoties ar to pulksteņa griešanu. 

1 0 atbildēt

Cilvēkus ietekmē arī laika joslu maiņa- vai tāpēc kāds atsakās no ceļošanas? Nē taču!

1 0 atbildēt

Jā ar visām četrām un nosodu visus, kas neatbalsta!!

Pirmkārt, tas nozīmē vasarā garākus gaišus vakarus un tas ir būtiski visiem, kas kaut ko grib paveikt ārpus telpām.

Otrkārt, tās ir totālas blēņas par ietekmi uz cilvēku. Kas tie par memļakiem, kam viena stunda tur vai citur kaut ko ietekmē? Es Amerikā 10h starpību vispār nejutu!!

Treškārt, ir arī ekonomisks ieguvums uz apgaismojumu un tml.

Ja grib beigt grozīt laiku, tad lai paliek vasaras laiks forever. Bet dunduki grib atstāt ziemas laiku.

2 1 atbildēt

šis ir laiks, kad mans runcis iet maukoties pie citām kaķenēm...  būs man ar kautkur jāiet, visu ziemu joprojām esmu brīvs  emotion

1 0 atbildēt

Labi ka ieliki nebūtu zinājis! Bet manliekas datori un smartphoni paši saregulē laiku!

Vienīgais sienas pulksteņi bus japagriež.

0 0 atbildēt

joprojām nevaru picelties no rīta :(

0 0 atbildēt

Ja nepatīk laika pagriešana, tad jābrauc dzīvot uz Krieviju, tur tāda lieta nenotiek emotion

0 0 atbildēt

Tas princips, ka ilgāk gaišs un tiek taupīta elektroenerģija ir diezgan liels plus.

Un ne pašam jāgriež, nek kas. Visi telefoni, datori un planšetes pašas ir tik gudras un šis process notiek automātiski. Vienīgais tas, ka vienu brīdi vari gulēt stundu ilgāk un tagad kad jāgriež, tad vienu stundu mazāk. Cilvēks taču tik ātri pierod pie tā, ka īpaši pat nejūt.

3 3 atbildēt

Nē emotion

0 0 atbildēt

Vasaras laiks jā, bet pēc tam pietiek.

0 0 atbildēt