local-stats-pixel fb-conv-api

PC padomjlaikos17

280 2

Sveiki spoki!

Domāju, jums būs interesanti palasīt par to, kādi bija personiskie datori krievu laikos un cik progresīvi tas viss notika.

Nedomājiet, ka tolaik bija tikai pāris datoru modeļi. To bija daudz, bet nopirkt tos varēja tikai bagātas amatpersonas. Līdz 1990.gadam, kopā padomijā pastāvēja vairāk nekā simts dažādu datoru modeļu (t.sk. arī personīgo datoru).

Savukārt, datoru jauda nebija pārsniegusi 2MHz (salīdzinājumam, mūsdienās 2GHz skaitās normāli).

Daži datori tika izmantoti laboratoriju skaitļošanai un sakotnēji, aizņēma vienas istabas lielu platību. Bet kad, pateicoties mikroshēmām, zinātnisko datoru izmēri bija salīdzināmi ar veļasmašīnu izmēriem, datorus sāka konstruēt priekš parastajiem "mirstīgajiem" cilvēkiem. Tā nu 1980.-gadu beigās radījās pirmie Nintendo Game Boy līdzīgie datori.

280 2 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 17

0/2000

Nu,neteiksim,ka mūsdienās ar 2 Ghz būtu normāli,nu,atšķirībā,kam pc ir domāts,protams.Bet raksts diezgan interesants!Par to 5. mazliet smiekli uznāca emotion

16 1 atbildēt
Ja kadu musdienu siici piekabinatu pie šiem...datoriem vini pateiktu: kas šis par sūdu kur mans call of duty gamer pc ?
9 2 atbildēt

Bet iedomājies latvieši arī paši likuši datorus un tas sastāvēja no vakuma lapām un tad vel nebija monitori ,tas tika izdrukāts uz papīra ārā ,iedomājaties ka notika izdega viena lampa,tad nācās pārpaudīt kura tieši nestrāda un cik daudz enerģiju patērēja............ emotion emotion

6 1 atbildēt

2GHz CPU man bija 2003. gadā.  Mūsdienās viens kodols nav vairs 2GHz

5 0 atbildēt

Man bērnībā pat TV nebija.:D:D

5 1 atbildēt

man patika :) +

2 0 atbildēt

Pirmais man gan bija spektrums, bet otrais jau arhaisks IBM sekundhends, kuram ik pa brīdim sprāga nost gabals vinčestera un nācās sākt ar to, ko citi uzskata par virsotni- partīcijām. Bet apbrīnojami ir tas, cik ātri savairojās cilvēciņi, kas no tā visa sāka kaut ko saprast. 

2 0 atbildēt

Interesants raksts.

1 0 atbildēt

Es pie, kaut kādiem tamlīdzīgiem vidusskolas 10. klasē informātiku mācījos... Pa kluso spēlējām tolaik populāru spēli - Аркан, vai tml. viņu sauca. Zin kā tolaiku cilvēkiem šitāds kompis likās baigais agregāts

1 0 atbildēt

Bija vēl pie televizora (vai hvz kur) pievienots kasešu magnetafons un spēle ierakstīta audiokasetē. Tad bija kaut kādu brīdi jāklausās jocīgas skaņas, kamēr spēle ielādējās, ja ielādējās. Kas tās bija par formātu?

1 0 atbildēt

Interesanti fakti iz vestures,paldies!emotion

1 0 atbildēt

Interesants apraksts, ķer plusu. No PSRS saliktajiem personālajiem datoriem prasās pielikt arī BK, DVK un Agat (nosperts pirmais Apple). Bija vēl Radio-86RK un tā atvasinājumi (Krista, Mikroša utt.). ZX Spectrum PSRS teritorijā parādījās tikai 80-to gadu pašās beigās. Tas jau bija "īstais ārzemju mājas dators". Turpat arī Atari, Yamaha MSX un Amiga - tie visi tika radīti ārpus PSRS.

Piebilde par jaudu. "datoru jauda nebija pārsniegusi 2MHz"... Nojaušu, ka nezini atšķirību starp jaudu un ātrumu. Tādēļ skaidrojums: hercos (Hz, kHz, MHz, GHz) mēra elektronikas shēmu darba takts frekvenci. Šai rakstā  tā būs procesora takts frekvence. Ar ātrdarbību (jaudu) tam ir diezgan nosacīts sakars, daudz kas atkarīgs no tā vai procesors ir viens vai vairāki (mūsdienās ir arī jēdzieni dual-core, quad-core - paskaties vikipēdijā, kas tas ir), kādas ir atmiņas un sistēmas maģistrāles (par PCI jau būsi dzirdējis) darba frekvences, ārējo iekārtu ātrdarbība (diski, tīkls) utt. Tas tiesa, ka pirms 20+ gadiem datori darbojās lēnāk un atmiņas bija mazāk, jo to laiku tehnoloģijas vēl neļāva neļāva radīt ātrāku elektroniku un ļoti ietilpīgu maza izmēra atmiņu.

1 0 atbildēt