local-stats-pixel fb-conv-api

Lielie kapi - drūma un jauka vieta Rīgā. It īpaši nakts24

257 2

Miroņi tāpat mierīgi guļ! Iesaku uz turieni aiziet.

PIe tam ne par ko nav jāmaksā lai apskatītu šo skaisto vietu.emotion

Raksts šeit vēl nav bijis un bildes arī oriģinālās. Cerams, ka būs interesanti un būs uzzināts kaut kas jauns no Rīgas kapu vēstures.

KAPU RAŠANĀS

Krievijā, no 1770. gada līdz 1772.gadam plosījās mēris un lai izbeigtu tā izplatību, Katrīna II mēra beigās ar pavēli aizliedza mirušos apbedīt baznīcās un to tuvumā, kā tas notika pēc viduslaiku tradīcijām. Rīgā šis rīkojums tika saņemts 1773.gadā. Līdz ar to mirušos bija atļauts apglabāt kapsētā, kas bija apmēram 2km attālumā ārpus pilsētas, tā rezultātā izveidoja vienus no senākajiem Rīgas kapiem.

KAPU VĒSTURE UN SLĒGŠANA APBEDĪŠANAI

Pirmsākumā kapi nav bijuši labiekārtoti, kopiņas atradās visvisādās vietās bez noteiktas kārtības. 18. Gs. Beigās 19.gs. sākumā kapu teritorija atbilstoši klasicisma stila prasībām tika izplānoto no jauna. 1823.gadā Lībekā mācīts dārznieks Johans H. Cigara izstrādāja Lielo kapu plānojumu. Kopš 1969.gada Lielie kapi ir slēgti. Padomju periodā tos centās pārveidot par memoriālo parku.

KAPI KĀ ORIĢINĀLS MĀKSLAS ŠEDEVRS

Šos kapus var nosaukt par lielisku vēstures piemiņas vietu. Daudzi šajos kapos sastopamie pieminekļi atgādina īstus mākslas meistardarbus. Piemēram, bildēs apakšā varat redzēt pieminekli, kurš izveidots zārka formā. Kaut ko tādu man nav gadījies nevienos citos kapos ieraudzīt. Vai arī bilde, kurā redzams piemineklis ar sūnām apaudzis, bet tomēr tas piešķir savu interesanto senatnes auru. Es tās sūnas noteikti nost neplēstu. Šeit atradās vēstures, kultūras, mākslas, arhitektūras vēstures, dekoratīvās un lietišķās mākslas pieminekļi, no kuriem tikai daļa šobrīd atrodami dabā.

PASĪSTAMĀKIE CILVĒKI

No tautā pazīstamākajiem latviešiem šeit atdusas latvju dainu tēvs: Krišjānis Barons(1835-1923) pirmsācējs jaunlatviešu kustībai: Krišjānis Valdemārs(1825-1891), eposa „Lāčplēsis”-autors: Andrejs Pumpurs(1841-1902).

LIELIE KAPI MŪSDIENĀS

Šie noteikti ir vieni no skaistākajiem Rīgas kapiem. Daudzi pieminekļi ir saglabājušies gadsimtiem ilgi. Labi, ka kāds trakais nav sadomājis šeit visu noslaucīt un mājas būvēt.

Drūma un baisa veita Rīgā, bet tagad daudzi cilvēki šeit ved dirsināt savus suņus.

257 2 24 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 24

0/2000

It kā jau labi, bet tomēr vajadzēja minēt vēl šādus tādus svarīgus faktus...Piemēram, ko ar šiem kapiem izdarīja Padomijas laikos...

9 0 atbildēt

Es pat tur biju atradis savu uzvārda brali un par kapelām no padomju laikiem zinu par kādu kapellu sausminošu stāstu,saistībā ar izvarotaj onkuli,kas iepazinās ar sievietēm un ejot cauri kapiem (jo īsāks ceļš it kā uz mājā) vilka ieksā kapellā un darija savas lietas.

2 0 atbildēt

Lielie kapi ir mana mīļākā pastaigu vieta. Tur ir nenormāli skaisti.

Bildes varēja būt vairāk, jo esošās neatspoguļo visu Lielo kapu skaistumu.

1 0 atbildēt

dzīvoju blakus tiem kapiem, vareetu arii rakstu uztaisiit :D bet tu jau paspeeji pirmais...

1 0 atbildēt

Man tiešām patika raksts un bildes parsījās vēl vairāk. Būs vēl??? :)

2 1 atbildēt

nu jā   interesanti ir!

1 0 atbildēt

tiiri interesanti :)

1 0 atbildēt

Rīgas lielos kapus man patiktu apskatīt naktī, jo vienreiz naktī apskatīju Valmieras kapus. Vienīgais, ka biju dzērumā. 😂😎

Pēc tam iemigām ar draugiem uz soliņa un pamodāmies, kad kaut kas atvēra vārtiņus (varēja redzēt, ka kāds ienāk). Un tad mēs visi aizskrējām ātri projām pa otru pusi, bet vienīgais ka tas notika tieši 00.00 jeb divpadsmitos naktī.

Tagad būtu interesanti vēlreiz aiziet. 😂😁

0 0 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

++

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

oooo, nice, varētu vēl

0 0 atbildēt

Mans bērnības ceļš no mežaparka uz bērnu dārzu juglā (no 11tā uz 6to tramvaju).

0 0 atbildēt

Jā, tur daudz vairāk ko apskatit. Dzirdeju ka Hitlers tur arī apglabāts.

 No vēsturē zināmākajām personām te apbedīti jaunlatvieši Fr.Brīvzemnieks, A.Pumpurs, Kr.Valdemārs,Kr.Barons, valodnieks K.Mīlenbahs, rakstnieks un publicists J.Neikens, publicists Ā.Matīss, komponists N.Alunāns, arhitekti K.Hāberlands, J.Baumanis, K.Morbergs, A.Malvess,G.Hilbigs, J.D.Felsko, R.Šmēlings, gleznotāji J.Roze, A.Baumanis, V.Zeltiņš, J.Grosvalds,V.Matvejs, gleznu kolekcionāru Brederlo dzimta kuras pārstāvja gleznu kolekcija veido tagadējā Ārzemju mākslas muzeja pamatu,

 

Daudz informācijas http://lv.wikipedia.org/wiki/Lielie_kapi

0 0 atbildēt

man jau patiktos, ja uz kapa peiminekļau uzrakstītu - uz redzēšanos. nekā baisa tur nav, gluži otrādi, manuprāt. es to saprastu: "Uz satikšanos citā, ceramas labākā dzīvē""

0 0 atbildēt

tie ir prokrova kapi?

0 0 atbildēt