local-stats-pixel fb-conv-api

Latvija Pirmā pasaules kara laikā3

30 0

Pirmais pasaules karš bija globāls bruņots konflikts starp Sabiedrotajiem Antantes vadībā vienā pusē un Centrālajām lielvalstīm otrā pusē, kas ilga no 1914. 28. jūlija līdz 1918. gada 11. novembrim. Karš tika dēvēts arī par ,Nāciju karu un karu , kas izbeigs visus karus. Pirmais pasaules karš bija globāls bruņots konflikts starp Sabiedrotajiem Antantes vadībā vienā pusē un Centrālajām lielvalstīm otrā pusē, kas ilga no 1914. 28. jūlija līdz 1918. gada 11. novembrim. Karš tika dēvēts arī par ,  un .

Neviens cits iepriekšējais konflikts nebija mobilizējis tik daudz karavīru, un neviena cita konflikta laikā nebija notikušas tik daudz cīņas karalaukā. Kad karš beidzās, tas kļuva par otru asiņaināko cīņu cilvēces vēsturē (aiz Taipinu sacelšanās), kaut arī tas tika pārspēts jau pēc vienas paaudzes - Otrajā pasaules karā. Pirmais karš, kur primārais ir valsts nacionālās intereses, nevis dinastiskas intereses, un kura sākšanu atbalstīja visu iesaistīto valstu sabiedrība.

Tam raksturīgs pozīciju karš Rietumu frontē, kur karavīri tika ieslodzīti ierakumos aizsardzības taktikas dēļ. Vairāk nekā 9 miljoni mira karalaukā un gandrīz tikpat mājas frontēs dēļ nepietiekamās barības, genocīda un slimībām. Starp citiem vērā ņemamiem notikumiem, tika uzsākta pirmā masīva bumbu izmešana no gaisa un viena no gadsimta pirmajām liela apmēra civiliedzīvotāju masveida slepkavošanām kā viens no modernās karošanas aspektiem. Strauji attīstījās jaunu un iznīcinošu ieroču izmantošana — sāka lietot tankus, lidmašīnas, ložmetējus un ķīmiskos ieročus.

Tā velos pastāstīt par Latviju Pirmajā pasaules karā, Latvija tajā laikā kad sākās karš bija Krievijas sastāvā un Vācieši ar savu armiju devās Rīgas virzienā.
No pirmskara gados plaukstošās Rīgas rūpniecības 1915.gadā nekas nebija palicis pāri, jo fabriku mašīnas tika aizvestas ar strādniekiem uz Krieviju.
1915.gada rudenī tika dibināti Latviešu strēlnieku bataljoni -pirmās Latviešu karavīru vienības .Krievijas armijas sastāvā latviešu strēlnieki aizstāvēja savu zemi no vāciešu uzbrukumiem, un ar lielu izturību un varonību iemantoja leğendāru slavu.
Kara sākuma arī kritās rubļa vērtība , no apgrozības izņēma zelta un sudraba monētas, cilvēki zaudēja noguldijumus bankās.
Tūkstošiem iesauktos Latviešus iekļāva Krievijas 20. Korpusā. Viņi bija cerējuši ka tiks atstāti savā zemē aizsardzībai, jau pirmajā dienā ap 25000 vīru nosūtīja uz Austrumprūsiju.
Tās bija vienas no asiņainākajām kaujām visā kara laikā. Vairāk nekā 20000 vīru zaudēja dzīvības, tika ievainoti vai saņemti gūstā.Kopumā 8 latviešu karavīru pulkos bija 40000 vīru.
Ceru , ka patiks.

30 0 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

Atvaino. bet baigā putra tik nelielā tekstā...

2 0 atbildēt

emotion  + 

1 0 atbildēt
Sorry reali rakstot kadas 3 reizes viss teksts saputrojas tapec tik daudz kļudu
1 0 atbildēt