local-stats-pixel fb-conv-api

Latvieši gulagā7

79 0

Sveiki! "soreiz es jums pastāstīšu pas Latviešiem gulagā. Vispirms es pastāstīšu, kas ir gulags. Tātad gulags bija NKVD apakšnodaļa, kura no 1930.-1960.gadam pārvaldīja koncentrācijas nometnes PSRS teritorijā.

1940.gadam sākoties padomju okupācijai Latvijā, Latvijas pilsoņus pakļāva komunistiskajam teroram, kas PSRS teritorijās sākās 1917.gada un īpaši pastiprinājās staļina varas gados. Terors vērsās pret visdažādākajām iedzīvotāju grupām- cilvēkus apsūdzēja kā škiras un tautas ienaidniekus vai spiegus , nošāva ieslodzīja cietumos vai koncentrācijas nometnēs, kā arī masveidā deportēja. Padomājiet, kur būtu dršak dzīvot- Vācijā, kur iznīdēja tikai ebrejus, kolaboracionistus, bet PSRS visi dzīvoja pastāvīgās bailēs, jo NKVD parasti neskatījās, vai tu esi labs komunists, vai tu esi superīgs ģenerālis.

Kopumā politisko iemeslu dēļ no 1940.gada līdz 1986.gadam tika arestēti un uz dažādās ieslodzījuma vietās nonāca vismaz 47 218 Latvijas iedzīvotāju.

Citāts

,, nebija cilvēks- ne viņa vārds, ne viņa uzvārds. tikai sanumurēti darba vergi.Numurs uz muguras, rokām, biksēm, kā arī pie cepures.,,
Arnis Otrups(1929) arestēts 1947.gadā kā nacionālās pretošanas organizācijas dalībnieks.

Ludvigs Sēja par Lefortovas cietumu: Režims bardzības ziņā grūti kaut ko nejaukāku izdomāt. Kamreas bija šausmīgi mitras un nevesīgas. ilgi tur nevarēja izturēt pat ļoti stiprs cilvēks. Ēdināšana bija vēl trūcīgāka nekā lubjankā, pie tam ēdiens bija slikti pagatavots. Es biju pratināts, kā reti kāds, isti nezinu cik reizes, ne mazāk par 80, varbūt 100 reizes, bieži vien 5-6 stundas ilgi, Gandrīz katru nakti.

Ruta Koše: Gāja dienas, gāja mēneši, gāja gadi. Mūsu nožēlojamā dzīvē nekas nemainījas.Darbs,darbs-katru dienu smags un grūts darbs.Vasarā zveja, ziemā ziemā meža darbi.Dažbrīd mazliet atpūtamies, tīklus lāpīdamu un arī gatavojot jaunus .Šos darbus jau cik necik apguvuši.Ziemā mocīja aukstums ,vasarā odi un moškas[t.i. knišļi]. Gadiem neredzējam un nedzirdējam nekā skaista.Mēs izskatījamies nožēlojami.Mums izsniedza vatētas bikses un pufaikas,pagatavotas no amerikāņu maisu miltu drēbes. Pat ar visiem uzrakstiem.Zvejā mums izsniedza ūdens necaurlaidīgus priekšautus un garos gumija zābakus.Tas jau bija ļoti daudz.

79 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

Es ceru, ka tie spīdzinātāji mirstot mocijās elles mokās...

7 0 atbildēt

Spidzinatajus tagad pashus ellee spidzina.

5 0 atbildēt

Iedod mērkaķim varu un redz kas sanāk.

5 0 atbildēt
vot jums skaistie krievu laiki. suuda okupanti.
2 0 atbildēt
Raksta autoru (jeb ievietotāju) ļoti lūdz atsaukties sakarā ar vienā no fotogrāfijām redzamo personu (esmu mazmeita). e-pasts: jmpasts@inbox.lv
1 1 atbildēt

👌

0 0 atbildēt

kad zemāka tauta okupē augstāku, tā vien jau ir katastrofa. pārējie noziegumi tikai pieplusojas klāt. pilnīgi citādi ir kad augstāka tauta okupē zemāku, tas vismaz ir kaut kā paciešami un gan jau savi labumi arī tiek. un te nav ko noliegt - vācietis vienmēr bijis morāli un kulturāli augstāks un iespējams tie 700 gadi zem vācu mužniekiem nesa daudz laba latviešu tautai kultūras un attīstības ziņā, pretēja gadījumā būtu utaini proslāviski duraciņi. savukārt krievs jeb urla vienmēr bijis lupata, morāli zema tauta! domāju, ka piedzīvošu dienu, kad urliju nospiedīs uz ceļiem.

3 8 atbildēt