local-stats-pixel fb-conv-api

LLU vēsture4

29 5

Lauksaimniecības augstākās izglītības pirmsākumi

1862 - Nodibina Rīgas Politehnikumu, kurā uzņem pirmos klausītājus Sagatavošanas nodaļā.

1863 - Rīgas Politehnikumā izveido Lauksaimniecības nodaļu, kurā sagatavo kvalificētus lauksaimniecības speciālistus ar augstāko izglītību.

1896 - Rīgas Politehnikumu pārveido par Rīgas politehnisko institūtu. Lauksaimniecības nodaļa izvietota šī institūta laboratorijas ēkā Puškina ielā (patlaban A.Kronvalda bulvāris 4).

1919 - 28.septembrī svinīgi atklāj Latvijas Augstskolu. Tās Lauksaimniecības fakultātē ir divas nodaļas - Lauksaimniecības un Mežkopības. Vienlaikus durvis pirmo reizi studentiem ver Veterinārmedicīnas fakultāte.

1923 - Latvijas Augstskolu pārdēvē par Latvijas Universitāti.

Pastāvīgas augstskolas tapšana

1936 - 26.jūlijā ministru kabinets pieņem lēmumu, uz Jelgavu pārcelt Latvijas Universitātes Lauksaimniecības fakultāti, tā izveidojot jaunu augstskolu - Jelgavas Lauksaimniecības akadēmiju.

1938 - 23.decembrī Valsts un ministru Kārlis Ulmanis izsludina likumu "Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas Satversme".

1939 - 3.jūlijā atklāj Jelgavas Lauksaimniecības akadēmiju, kurā ir divas fakultātes: Lauksaimniecības un Mežsaimniecības.

1939 - 28.oktobrī notiek Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas telpu iesvētīšanas svinības kurās piedalās Valsts prezidents Kārlis Ulmanis.

Akadēmijas atjaunošana

1944 - Jūlijā nodeg Jelgavas pils, un augstskola beidz pastāvēt. To atjauno Rīgā kā Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju ar piecām fakultātēm - līdzās Lauksaimniecības un Mežsaimniecības fakultātei durvis ver Veterinārmedicīnas fakultāte, kas augstskolai pievienota, kā arī Lauksaimniecības tehnoloģijas un mājturības fakultāte.

1945 - Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā nodibina Neklātienes nodaļu.

1947 - Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā nodibina Zemes ierīcības fakultāti.

1948 - Latvijas Lauksaimniecības akadēmija nodibina Hidromeliorācijas fakultāti.

1948 - Lauksaimniecības tehnoloģijas un mājturības fakultātes vietā nodibina Pārtikas rūpniecības tehnoloģijas fakultāti.

1949 - Izveido Mežtehnikas fakultāti, savukārt Lauksaimniecības fakultāti sadala Agronomijas un Zootehnikas fakultāte.

1956 - 29.oktobrī Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Ministru padome pieņem lēmumu Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju pārcelt uz Jelgavu.

1957 - 1.septembrī Jelgavā darbību sāk Mežsaimniecības, Mežtehnikas, Hidromeliorācijas un Zemes ierīcības fakultāte. Pārējo fakultāšu pārcelšanās no Rīgas uz Jelgavu turpinās līdz 1964.gadam.

To jaunas fakultātes

1968 - Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā nodibina Lauksaimniecības ekonomikas fakultāti.

1984 - Latvijas Lauksaimniecības nodibina Lauksaimniecības celtniecības fakultāti.

1990 - Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā nodibina Humanitāro institūtu.

1991 - Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju pārdēvē par Latvijas Lauksaimniecības universitāti. Sākās pāreja uz divpakāpju studiju programmām.

1992 - Latvijas Lauksaimniecības universitātē nodibina Informātikas institūtu.

1992 - Lauksaimniecības ekonomikas fakultāti pārdēvē par Ekonomikas fakultāti.

1993 - Apvienojot Ūdenssaimniecības, Zemes ierīcības un Lauku būvniecības fakultāti, izveido Lauku inženieru fakultāti. Apvienojot Agronomijas un Lopkopības fakultāti, izveido Lauksaimniecības fakultāti.

1996 - Lauksaimniecības mehanizācijas fakultāti pārdēvē par Tehnisko fakultāti.

1998 - 5.februārī Saeima apstiprina Latvijas Lauksaimniecības universitātes satversmi, un 18.februārī to izsludina Valsts prezident Guntis Ulmanis.

2001 - Humanitāro institūtu pārveido par Sociālo zinātņu fakultāti, Informātikas institūtu - par Informācijas tehnoloģiju fakultāti.

2001 - 25.oktobrī Latvijas Augstākās izglītības padome pieņem lēmumu par Latvijas Lauksaimniecības universitātes akreditāciju.

2005 - Latvijas Lauksaimniecības universitātei izveido filiāli Siguldā.

2007 - 1.janvārī Latvijas Lauksaimniecības universitāte uz trim gadiem kļūst par Baltijas valstu lauksaimniecības un veterinārmedicīnas augstskolu sadarbības tīkla (BOVA) vadošo universitāti.

2007 - 10.maijā Saeima apstiprina Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas Satversmes grozījumus.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (JLA, LLA) rektori:

29 5 4 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 4

0/2000

sasodiits pat spokos jau skola .....bet pluss no manis  ...kaa nekaa tur maacos ....oj, studēju.......maacos tikai sesijaa :) 

2 0 atbildēt

paldies par rakstu, es tiehsi domaju tur shogad staties ;)

1 0 atbildēt

Pāvils Kreišmanis un Pauls Galenieks nosaukti par Pāveliem, bet Pāvils Zariņš - par Paulu...

0 0 atbildēt

A kas tgd?

0 2 atbildēt