local-stats-pixel fb-conv-api

Kilogram rašanās2

Neliela informācija par to,kā radās mums tik zināmā masas mērvienība kilograms.

Kilograms ir viena no vienībām SI jeb Starptautiskajā mērvienību sistēmā, kuras aizsākums ir meklējams Lielās fraņču revalūcijas laikā. 18.gadsimtā pasaulē bija simtiem tūkstošu dažādu mērvienību. Pēc karaļa Luija XVI inicatīves grupa zinātnieku ar ķīmiķi Antuānu Lorānu Lavuazjē priekšgalā izgudroja veidu kā daudzos mērus sakārtos vienotā sistēmā.

Zinātnieki vadijās pēc Saimona Steiva grāmatas ''Desmitdaļa'' un sāka ar metru, kuru 1791. gadā definēja kā 1/10 000 000 no attāluma starp ekvatoru un Ziemeļpolu. Tāpēc SI sistēmu sauc arī par metrisko sistēmu .

Masas mērvienība šajā sistēmā parādijās 1793. gadā un bija apzīmēta ar G - ''grave'' (latīniski gravis - smags). To definēja kā litru ūdens četru grādu temperatūrā pēc Celsija.

Jau divus gadus vēlāk par masas mērvienību kļuva mūsdienās tik pazīstamais grams, līdz 1799. gadā 1000 gramus nosauca par kilogramu (grieķu chilioi - tūkstoš). Lai būtu skaidrs, cik īsti smags ir kilograms, tajā paša gadā no platīna izgatavoja kliograma prototipu. Tomēr gandrīz gadsimtu vēlāk pirmo paraugu pārtaisija. Šis 120 gadus vecais platīna un irīdija cilindriskais stienis glabājās Parīzes piepilsētā Sevrā Starptautiskā mēru un svaru biroja seifā un ir pazīstams kā Le Grand K jeb kilograma starptautiskais prototips.

Pasaulē smagumus mēra pēc stieņa kopijām, no kurām lielākā daļa gatavota reizē ar etalonu. Kad 2007. gadā pētnieki tās salīdzināja ar seifā esošo orģinālu, atklājās, ka kopijas ir par to smagākas, kāpēc tā, zinātniekiem atbildes nav, toties uzsākti meklējumi jaunai kilograma definīcijai.

33 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Interesanti!

1 0 atbildēt

Shis ir labs

Es nekad nebiju par to aizdomājies

1 0 atbildēt