local-stats-pixel fb-conv-api

Kāpēc dzert ūdeni karstā laikā?1

Karstā laikā pieaug organisma atūdeņošanās riski

Līdz ar karstā laika pastiprināšanos organisms daudz vairāk ir pakļauts atūdeņošanai jeb šķidruma zudumam (dehidrācijai). Cilvēka smadzeņu audu sastāvā 85% ir ūdens, un smadzeņu darbība aktivizējas tikai tad, kad organismam ir nodrošināts pietiekošs ūdens apmaiņas līmenis. Jābrīdina, ka organisma atūdeņošanai var būt pat smagas sekas, kā, piemēram, samaņas zaudēšana. Ūdens zudums organismā par 4-5% izraisa darba spēju samazināšanos par 20-30%. Zaudējot ūdeni 15% apmērā no ķermeņa masas, var pat iestāties nāve.

Pirmās pazīmes, kas liecina, ka organismam trūkst ūdens, ir slāpes un sausa mute, bet par daudz nozīmīgākām pazīmēm liecina nogurums, sliktas dūšas rašanās, kā arī galvas reiboņi

Pret atūdeņošanos vienīgās zāles ir lielāks ūdens patēriņš

Par ūdens deficītu ķermenī signalizē slāpes. Tas ir pirmais brīdinājums par organisma atūdeņošanos, kā rezultātā būtiski mazinās darbaspējas – gan fiziskās, gan garīgās. Lai sevi pasargātu no atūdeņošanās riska, «Mangaļi» eksperte Līga Sakne aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un karstā laikā daudz vairāk uzņemt ūdeni, izdzerot vismaz piecas līdz desmit glāzes vairāk ūdens, nekā to dara parasti. To, ka karstā laikā cilvēki vairāk dzer ūdeni, apstiprina arī «Mangaļi» pārdošanas rezultāti – pieprasījums pēc dzeramā ūdens un dabīgā minerālūdens pieaug aptuveni 2 – 3 reizes, salīdzinot ar vēsākām vasaras dienām.

Minerālūdens palīdz uzņemt karstumā zaudētās minerālvielas

Karstuma un fiziskas slodzes laikā cilvēks vairāk svīst un līdz ar sviedriem zaudē vērtīgas minerālvielas, kas nodrošina fiziskās un koncentrēšanās spējas. Par to, ka sviedros ir daudz minerālu, apliecina fakts, ka sviedri ir sāļi.

Dabīgais minerālūdens ir labs palīgs, lai ātrāk uzņemtu organismam vajadzīgās minerālvielas. Tāpēc Līga Sakne iesaka karstā laikā iesaka izvēlēties dzert dabīgo minerālūdeni. Minerālūdens viena no būtiskākajām priekšrocībām ir augstāka mineralizācijas pakāpe. Piemēram, dabīgais minerālūdens «Mangaļi» organismam palīdz uzņemt kalciju, kāliju, nātriju, hlorīdus un magniju, kuri dzeramajā ūdenī parasti ir ievērojami mazāk, bet kas ir īpaši būtiskas sirds darbībai.

Karstuma riskiem visvairāk ir pakļauti bērni un gados veci cilvēki

Īpaši uzmanīgiem vasaras svelmē ir jābūt maziem bērniem un veciem cilvēkiem, kā arī hroniskiem slimniekiem, jo šīm grupām ir vājāka termoregulācija. Turklāt viņi ne vienmēr savlaicīgi pamana un reaģē uz ūdens trūkumu organismā, tādā veidā pakļaujot sevi daudz lielākiem atūdeņošanās riskiem. Iesakām vienmēr nēsāt līdzi pudeli ar ūdeni un ik pēc 20 minūtēm uzņemt šķidrumu, neatkarīgi, vai par to signalizē organisms vai nē, kā arī piedāvāt bērnam padzerties, neatkarīgi, vai viņš prasa vai nē.

Karstā laikā jāizvairās dzert kofeīnu saturošus dzērienus un alkoholu

Organisma atūdeņošanu var veicināt arī kofeīnu saturoši dzērieni kā kafija, stipra tēja, limonādes un enerģijas dzērieni, kā arī alkohols. Tāpēc ieteicams no tiem izvairīties. Ja tomēr nav iespējams atturēties no to patērēšanas, tad vienlaikus jālieto arī ūdeni.

30 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

hmmm.... Mangaļos ir daudz zemāks mirkroelementu daudzums, nekā, piemēram, Daryda, Borjomi vai Vytautas. Ikdienā šie minerālūdeņi nav ieteicami, bet gan situācijās, kad organismam ir īsā laikā jāuzņem mikroelementi. Ar ūdeni to ir izdarīt vislabāk (ja neskaitām sistēmas un injekcijas).  Par slāpēm un to, ka organismā trūkst ūdens, liecina arī: * sausas lūpas (balta, apkaltusi plēvīte uz tām),

* Sirds pārsitieni un neregulārs ritms (aritmija)

* Vēlme pēc kaut kā, tikai - nezina - kā... Tad ir jādzer ūdens.

 

Ūdens un mikroelementu trūkums + karsts laiks var izraisīt smagas sekas. Nesen man tuvs cilvēks ar to saskārās. Bija gan krampji, gan ļoti strauja - augstas t pacelšanās, vājums, nespēks, gļuki...  Tā kā nedaudz medicīna man tuva, šajā reizē viss ātri tika sadarīts. Bet kopš tās dienas dzer ūdeni.  Iesaku VIENMĒR mājās turēt vismaz 2 pudeles ārstnieciskā minerālūdens. Tas noderēs arī reizēs, kad, piemēram, ir vemšana vai caureja. Karoti pa karotītei, tas ļoti noderēs. 

 

Lai veselība!

1 0 atbildēt