Hey hey spocēni. Šeit daži faktiņi par mūsu iecienīto alu. Vismaz katrs reizi mūžā ir dzēris alu, tāpēc iepazīsim vairāk par šo garšīgo bŗīnumu. Jauku lasīšanu.
Fakti par alu.3
26
1
Uz pasaules eksistē vairāk nekā 20 000 alus marku, kas tiek gatavoti aptuveni 180 stilos. Sākot no gaišajiem, tumšajiem aliem un beidzot ar ledus alu.
Alus ir bijis populārs dzēriens gandrīz visu cilvēces pastāvēšanas laiku. Babilonijā atrastas māla plāksnītes, kurās attēlota detalizēta alus pagatavošanas recepte, kas datēta ar 4300. gadu pirms mūsu ēras.
Kāds ēģiptiešu teksts no 1600. g. p. m. ē. satur aprakstu par gandrīz 100 veidiem, kā izmantot alu medicīniskiem mērķiem. Pavisam nesen kāda alusdarītava Anglijā laida pārdošanā alus šķirni “Tutankhamen”, kas izgatavots pēc 3200 gadu senas ēģiptiešu receptes, kura tika atrasta Karalienes Nefretiti Saules templī, Ēģiptē.
1506. gadā Vācijā tika izdots Alus tīrības likums, kas noteica, ka komponenti, no kā tiek izgatavots alus, drīkst būt tikai ūdens, mieži un apiņi.
Pirmā zināmā alus izgatavošana komerciāliem mērķiem notika jau mūsu ēras 1200. gadā Vācijas teritorijā.
Alu pildīt pudelēs sāka 1605. gadā.
Alus izgatavošana nozīmē graudu un ūdens pārvēršanu alū, kā katalizatoru izmantojot rauga sēnīti. Pie kam, ļoti liela nozīme ir ūdens kvalitātei.
Lai izgatavotu alu, vispirms jāizgatavo graudu iesals. Šim mērķim graudus tur ūdenī, kamēr tie izdīgst. Pēc tam tos žāvē vai grauzdē.
Miežus šim mērķim izmanto jau vairākus tūkstošus gadu. Jo vairāk mieži tiek grauzdēti, jo tumšāks alus sanāk.
Vislabāko garšu alus ieģūst, ja tas satur aptuveni 4,7 % alkohola no tilpuma. Ja alkohola procents ir mazāks, alus garša ir maigāka. Pats stiprākais šobrīd pieejamais alus ir Holandes alusdarītavas “‘t Koelschip” ražojums ar 60% alkohola saturu uz tilpuma. Patiesībā, par alu to var nosaukt tikai teorētiski.