local-stats-pixel fb-conv-api

Černobiļa vs. Fukushima13

310 11

Labs rīts spoki!

Tā kā esu jauns un nezinošs meklēju veidus kā palikt gudrākam par to kas notiek mums apkārt. Tā nu es uzskrēju virsū ļoti interesantam rakstam, ko atradu Galileo - prosieben mājaslapā. Tas ir vācu zinātnes un pasaules jaunāko notikumu raidījums. Ceļojums būs kopā ar raidījuma reportieri Stefanu Godu, kurš apciemoja černobiļu nedēļu pirms fukušimas atomreaktora katasrofas. Kas par sakritību, vai ne?

Černobiļas nelaime

Černobiļas reaktora nelaime sākas 1986 gada 26. aprīlī: reaktora kodola izkušanas rezultātā notiek vairāki sprādzieni 4. reaktorblokā. Masveida reaktora vāks tika iznīcināts, milzīgs daudzums radioaktivitātes tika izmestas gaisā.Ceturtdaļu gadsimta pēc katastrofas, radioaktivitāte ap Černobiļas atomreaktoru ir joprojām līdz 1000 reižu lielāka nekā parasti. "Galileo" programmas vadītājs Stefans Gödde apmeklēja vadības telpu 3 kas ir blakus reaktorblokam 4, arī 25 gadus pēc notikušā 3 reaktorbloks ir joprojām jāpārrauga katru dienu, kopā vairāk nekā 100 darbinieki.35 gadus vecais Stefans satiek dažus no 3000 černobiļas apkārtnes iedzīvotājiem. Mēs pieredzēsim, kā destruktīvais starojums maina cilvēkus, dabu un dzīvniekus. pasaule skatās uz to 25 gadus pēc katastrofas?

Salīdzinājums Černobiļa pret Fukushimu

Kas notika?

Černobiļa

Pārbaudes laikā, un ar to saistīto reaktora testēšanu, reaktors tiek izslēgts, lai pārbaudītu, vai dzesēšana var tikt nodrošināta bez ārējās enerģijas piegādes. Pēc eksperimenta sākuma nestabilā reaktora stāvokļa dēļ pieauga reaktora temperatūra, un tad - dažu sekunžu laikā - ar strauju enerģijas atbrīvošanu kurš izkausē reaktora kodolu.Siltums kas tiek atdots apkārtējam dzesētājam ir milzīgs,tāpēc tas iztvaiko gandrīz momentā.Rezultātā palielinās spiediens reaktorbloka iekšienē, tas noved pie reaktora sabrukuma un visbeidzot sprādziena.Eksplozijas laikā tiek iznīcināts reaktora vāks un gaisā tiek izšauts milzīgs daudzums reaktīvo tvaiku un daļiņu. Šis atgadījums ir vienīgais kas ir saņēmis 7 balles INES (internacionālā skala priekš atomnotikumiem) skalā, tas ir augstākais vērtējums.

Fukušima

Zemestrīcē un tai sekojošais cunami kurš notika 2011. gada 11 martā, sabojāja Fukushima 1 reaktorbloka dzesēšanas sistēmu. Degvielas stieņi atrodas 1 metru ārpus dzesēšanas ūdens, un tie turpina uzkarst. Lai samazinātu spiedienu reaktorā, radioaktīvais tvaiks tiek atbrīvots, radiācijas līmenis palielinās, atomstacijas apkārtnē tas ir tūkstošreiz lielāks nekā normāli. Tomēr joprojām notiek eksplozijas, kas nopietni kaitēt reaktora blokam. Bet atšķirībā no Černobiļas, vēl nav pienācis atomreaktora un degvielas stieņu sabrukums. Fukushima pēc INES skalas ieguva 6 balles.

Iemesli?

Černobiļa

Šodien par reaktorbloka un degvielas stieņu sabrukšanas iemeslu pieņem ļoti riskantu testa veikšanu un pašas konstrukcijas nestabilitāti. Cilvēku rīcības kļūda / novecojusi tehnika.

Fukušima

9 baļļu zemestrīce bojājumu dēļ reaktors tiek izslēgts, un dzesēšanu tagad darbina dīzeļmotori, bet pēc tam sekojošais cunami aizskalo tos prom, tādēļ reaktors vairs nespēj dzesēt degvielas stieņus. Dabaskatastrofa.

Kā tika uz šiem notikumiem reaģēts?

Černobiļa

Sākuma Padomju savienības valdība notikumu mēģināja noklusēt, un valdība sāka rīkoties pārāk vēlu. Uz Černobiļu tika aizsūtīti 200.000 cilvēki kuri nezināja uz ko viņi bija parakstījušies, apbēra 4. reaktoru ar vairakiem simt tonnu bettona, kurš vēl joprojām ir vienīgais aizsargs pret radiāciju, kaut gan laiks jau ir izveidojis plaisas betona zārkā.

Fukushima

Japānas valdība pēc notikuma uzreiz evakuēja 10 km apkārt reaktoram, vēlāk pat 30 km rādiusā. Reaktorā palika tikai 50 darbinieki, un ar jūras ūdeni, ugundzēšamajām mašīnām viņi centās dzesēt reaktoru.

Kādas ir sekas?

Černobiļa

Vēl joprojām černobiļa ir ļoti radioaktīva vieta, arī lielā daļa Eiropas sekas ir jūtamas un radioaktivitātes līmenis augos ir augstāks nekā normāli. Reaktorā uzreiz mira 56 cilvēki, bet no sekām vairāk kā 200.000 cilvēki visā eiropā. Ukrainā un Baltkrievijā vajdzēja daudzus cilvēkus spiesti pārcelt dzīvot citur.

Fukušima

Līdz šim vēl nevar pateikt īstos izmērus un sekas šij katastrofai, bet Fukušimas reģions paliks vēl daudzus gadus ar paaugstinātu radioaktivitātes līmeni, un cilvēkiem vajadzēs meklēt mājas citur.

Paldies par lasīšanu! :)

310 11 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000

"Sieviete saka - glāze vodkas palīdz pret radiāciju"

 

Domāju glāze Vodkas šai tautai palīdz visos gadījumos.

70 2 atbildēt

Par Fukušimu runāja, runāja, ik minūti un nu viss apklusis, bet sekas tam būs mūžīgas!

23 1 atbildēt

Štrunts par informāciju - tas čalis ir ņamma! emotion

18 0 atbildēt

Glāze vodkas palīdz pret visām kaitēm :D

7 0 atbildēt

Nu tikai nevajag, priekš 80-tajiem gadiem Černobiļas AES bija ļoti moderna tehnika. Cilvēku kļūda un, protams, gadījums.

3 0 atbildēt

Černobiļai bija lielāka radiācija.Labi, ka japāņiem bija pašnāvnieki ,kas palīdzēja novērst lielākus postījumus.emotion

6 4 atbildēt

ta nu vins ir

2 0 atbildēt

emotion labs 

1 0 atbildēt

Vodka palidz pret visu emotion

1 0 atbildēt

par maz informācijas..

1 24 atbildēt