local-stats-pixel fb-conv-api

Cekule - pati sprādzienbīstamākā vieta Latvijā2

41 0

Turpinot interesantāko tuvāko vietu apskatu, šoreiz nedaudz par bijušās PSRS militāro bāzi Cekulē, kas ir pati sprādzienbīstamākā vieta Latvijā.

Cekule atrodas apmēram 15 km no Rīgas, Stopiņu novadā. Aizbraukt uz turieni var diezgan vienkārši - ar mikroautobusu "Rīga-Cekule", kurš kursē līdz Cekulei no mikroautobusu pieturas, kur atrodas netālu no centrālās stacijas. Tikai jāņem vērā, ka mikroautobuss kursē tikai 3-4 reizes dienā.

Mikriņā samaksāsiet 70 santīmus, un brauksiet līdz pašam galam. Nebrīnieties, ka šoferītis neiedos biļeti - tā tas ir jau vairākus gadus. Brauciens ilgs apmēram 40-50 minūtes, līdz tiksiet izsēdināti galapunktā, pie divstāvīgas ēkas, kuras adrese ir Cekules iela 8. Agrāk te atradās armijas daļas štābs, kā arī radiācijas patversme, taču tagad šajā ēkā atrodas dienas centrs, kur var par velti 3x nedēļā ir iespēja uzspēlēt biljardu, galda tenisu, novusu, citas spēles, paskatīties TV vai izmantot internetu. Parasti gan pie abiem datoriem sēž vietējie puiši un spēlē CS. Un nebrīnieties, ja uz vietas nav neviena, kas to visu pieskata. Cekulē tas ir normāli, jo Cekules ciems sastāv no divām divstāvu ēkām un vēl dažām privātmājām - tātad cilvēki diezgan labi zin viens otru. Tuvākais veikals atrodas 30 min gājiena attālumā Upeslejās, no turienes arī sabiedriskais transports uz Rīgu iet vismaz reizi stundā.

Tālāk jāpaietas kādi 500 m tik pa ielu uz priekšu, garām privātmājām, un drīz vien jau var nokļūt Cekules munīciju noliktavu teritorijā. Teritorija ir 240 ha liela, apjozta ar divkāršu dzeloņdrāšu žogu. Teritorijā, meža vidū atrodas 51 militārs objekts, daudzus no kuriem var apskatīt pāris stundu laikā.

Mazliet no vēstures. Cekules munīciju noliktavās sprādzienbīstamo priekšmetu piesārņojums ir jau kopš 1920. gada, kad munīcijas noliktavas izmantoja Latvijas armija. No 1940.-1941. gadam tur saimniekoja Padomju Savienības armija, tad no 1941.-1944. gadam fašistiskās Vācijas armija, tad atkal no 1944. līdz 1993. gadam - Padomju Savienības - Krievijas armija, taču noliktavas tika izmantotas militārām vajadzībām līdz pat 1995.gadam.

Šeit atrasta arī Pirmajā un Otrajā pasaules karā izmantotā nesprāgusī munīcija, strēlnieku, lielgabalu, mīnmetēju un kaujas mašīnu munīcija. No 1940. gada iepriekš minētās noliktavas pārņēma PSRS, kas šo teritoriju turpināja izmantot kā armijas noliktavas. Kopš Otrā pasaules kara sākuma Cekules noliktavas izmantoja vācu armija. Otrā pasaules kara laikā PSRS sarkanās armijas partizāni pret šo vācu munīcijas noliktavas kompleksu veica diversijas aktus, uzspridzinot noliktavas, kā rezultātā liels skaits munīcijas vienību tika izmētāts apkārtnē. Vācu armijas karavīri neveica piesārņotās teritorijas attīrīšanu, bet padarīja to drošu uzberot 1 līdz 2 m biezu smilšu slāni.

Pēc Otrā pasaules kara beigām Cekules noliktavas turpināja izmantot PSRS armija. Līdz ar PSRS (Krievijas) armijas daļu iziešanu no Latvijas 1993. gada beigās un 1994. gada sākumā, šī teritorija tika atstāta LR Aizsardzības spēkiem ar nelielu daļu lietderīgas munīcijas, ko izmantoja NBS karavīri militārās apmācības mērķiem. Cekules munīcijas noliktavu teritoriju vidējais piesārņojums bija ļoti liels, proti, uz 1 m³ apmēram 15 - 25 dažādu sprādzienbīstamu priekšmetu. Piesārņojuma dziļums sasniedza pat četrus metrus. 1994./95.gadā tika uzsākta Cekules munīcijas noliktavas teritorijas virsmas attīrīšana, kā arī derīgās munīcijas novākšana un pārvešana uz citām noliktavām. 1994. gadā no Cekules noliktavu teritorijas virsmas tika savāktas un pārvietotas uz Ādažu militāro poligonu apmēram 18 000 munīcijas vienības, sadedzināts apmēram 3 tonnas pulvera. Uz vietas Cekulē NBS Zemessardzes bataljonu karavīri iznīcināja 600 munīcijas vienības. 1996.gada vasarā Cekules munīcijas noliktavu teritorijā tika veikta teritorijas virsmas attīrīšana no sprādzienbīstamiem priekšmetiem pilnā apjomā. Bīstamās teritorijas apzīmēšanai tika uzstādītas 240 brīdinājuma un informācijas zīmes, diemžēl vietējie iedzīvotāji arī pašlaik izrok lādiņus un demontē krāsainā metāla detaļas. Lai informētu sabiedrību par teritorijas attīrīšanas darbiem un pastāvošo bīstamību, notikušas arī vairākas preses konferences.

NBS personāls Latvijas teritorijā esošās nesprāgušās munīcijas neitralizē kopš 1993.gada. Darbība ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem ir sevišķi bīstama un tiek uzskatīta par kaujas uzdevumu.



41 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

ehh, turpat dzīvoju, mazi būdami gājam zagt patronas, granātas, bet nu bij bik traki, vajadzēja nemanītam pāriet pāri 100 metrus platam mīnu laukam, tā lai nepamana patruļas, kas vislaik patrulēja un iekšā pa klusos vel uzvesties :) tagad mīnulauks aizaudzis, akas, kur sērs glabājās iztukšotas, bet nu zemē vel brīnumus var atrast, piem pulvera bedres c4 krātuves :)

7 0 atbildēt

Deretu tur aizgrabināt!!! Nice vis maz kaut kas tur labs būtu!!!

0 0 atbildēt