local-stats-pixel fb-conv-api

1991. gada Barikāžu diena17

104 3

Barikāžu dienas Rīgā 1991/Latvijas vēstures enciklopēdija/
Naktī uz 1991.13.01. PSRS armijas tanki aplenca Lietuvas AP ēku, ieņēma Lietuvas TV, radio, telegrāfu. Tika nogalināti 14 un ievainoti 110 cilvēki. Sakarā ar vardarbību Lietuvā un iespējamo bruņoto apvērsumu Latvijā, plkst. 4.45 Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs D.Īvāns radiouzrunā aicināja Latvijas iedzīvotājus aizsargāt valsts stratēģiski svarīgos objektus un pulcēties Rīgā 11.novembra krastmalā plkst. 14.00 uz Vislatvijas protesta manifestāciju (piedalījās ~500 tūkst. cilv.). Sākās barikāžu celtniecība, lai aizsargātu Latvijas Republikas Augstāko Padomi, Ministru padomes ēkas, Radionamu Doma laukumā, telefona un telegrāfa centrāli, tiltus, Radio un televīzijas centru Zaķusalā. Rīdziniekiem palīgā devās citu pilsētu un lauku iedzīvotāji ar smago tehniku. 15.01. Interfronte un Latvijas kompartijas ortodoksālais spārns (Latvijas kompartijas sašķelšanās) izveidoja Vislatvijas glābšanas komiteju, kura gatavojās pārņemt varu Latvijā. OMON vienība sāka uzbrukumus barikāžu aizstāvjiem (OMON darbība Latvijā).
Latvijas un citu Baltijas valstu centienus atgūt neatkarību atbalstīja Krievijas augstākās amatpersonas. 1991.13.01. Tallinā Krievijas, Igaunijas un Latvijas valstsvīri parakstīja kopēju paziņojumu, kurā nosodīja militāristu vardarbīgās akcijas pret Baltijas valstīm un to iedzīvotājiem. B. Jeļcins un A. Gorbunovs parakstīja arī Krievijas un Latvijas Republikas līgumu par starpvalstu attiecību veidošanas pamatiem.
Barikāžu dienu laikā tika izveidots Sabiedriskās drošības departaments, kas koordinēja un vadīja arī tautas brīvprātīgo kārtības sargu vienību darbu.
OMON uzbrukuma laikā Iekšlietu ministrijai (20.01.) kritušo bēres un piemiņas mītiņš notika 25.01.
Kad politiskā situācija stabilizējās, barikādes Rīgā pakāpeniski sāka nojaukt. Visilgāk barikādes palika pie Latvijas Republikas AP ēkas.

1991.gada janvāra notikumi
Avoti: Latvijas 1985.-1996.gadā Notikumu hronika, IeM preses centrs
2.01. OMON vienības (PSRS Iekšlietu ministrijas kaujinieki) padzen no Preses nama redakciju un tipogrāfijas darbiniekus.
10.01. Interfrontiski noskaņoti PSRS piekritēji mītiņā pie Ministru padomes prasa I.Godmaņa valdības atkāpšanos.
13.01. Naktī PSRS tanki aplenc Lietuvas parlamentu, ieņem televīziju, radio, telegrāfu; nogalināti 14, ievainoti 110 Lietuvas iedzīvotāji. Agri no rīta radio pārraida Latvijas Tautas frontes aicinājumu iedzīvotājiem pulcēties Doma laukumā, lai paustu atbalstu Lietuvai un aizsargātu savas valsts stratēģiski svarīgākās celtnes. Zemkopības ministrs aicina baļķvedējus, smago lauksaimniecības un celtniecības tehniku ierasties Rīgā barikāžu celšanai. Daugavmalā tautas manifestācijā piedalās 500 000-700 000 cilvēku.
14.01. Rīgā pie Augstākās Padomes, Ministru Padomes, radio, televīzijas, Telefona un telegrāfa centrāles tiek celtas barikādes. OMON uzbrūk cilvēkiem, kuri devušies sargāt Vecmīlgrāvja tiltu, šauj uz barikāžu dalībnieku mašīnām.
16.01. OMON vēlreiz uzbrūk Vecmīlgrāvja tilta aizstāvjiem, apšaudē nāvējoši ievainots šoferis Roberts Mūrnieks. Vakarā OMON uzbrūk arī Brasas tilta sargiem.
20.01. Īsi pēc deviņiem vakarā sākas Iekšlietu ministrijas (IeM) apšaude, kas turpinās arī Raiņa bulvārī, Bastejkalnā, Vecrīgā un ilgst aptuveni stundu. Apšaudes laikā tiek nogalināti milicijas leitnanti Vladimirs Gomonovičs un Sergejs Konoņenko, Bastejkalnā nošauts skolnieks Edijs Riekstiņš, kinooperators Andris Slapiņš, nāvējoši ievainots kinooperators Gvido Zvaigzne. Ap desmit ievainoto, viņu vidū Bauskas milicijas darbinieki, kuri apsargāja IeM - Jānis Jasevičs, Aļģis Simanovičs, Renārs Zaļais, Valērijs Markūns. Šī diena noteikta par 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienu.
21.01. Augstākās Padomes priekšsēdētājs Anatolijs Gorbunovs dodas uz Maskavu, lai ar PSRS prezidentu Mihailu Gorbačovu pārrunātu politisko situāciju Latvijā.
22.01.Iekšlietu darbinieki nosūta vēstuli PSRS Augstākajai Padomei un prezidentam, pieprasot «nekavējoties izbeigt bruņoto iejaukšanos Latvijas iekšējās lietās», izvest PSRS IeM OMON no Latvijas un tiesāt.
24.01. Izveido Ministru Padomes Sabiedrības drošības departamentu.
27.01. Noslēdzas barikāžu laiks.

« 1  2  3 »
104 3 17 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 17

0/2000

Es mīlu Latviju ! Un mūsu bezbailīgos vecākus/ vecvecākus ..

12 0 atbildēt

Tikko tieši noskatījos youtube vienu video par barikādēm kurā tiek ievainots filmētājs. Beigās viņš mirst un tas tiek filmēts. Tas video neatstās vienaldzīgu nevienu.  Kopš noskatīšanās nevaru beigt domāt par to.

7 0 atbildēt

Vo šo es saucu par labu rakstu ! Paldies +++ emotion

Tā turpini. Spokos vajag pēc iespējas saturīgākus rakstus, tādus, kāds ir šis. 

Un bez tam, man noderēs skolā :) 

6 0 atbildēt

neesmu baigais patriots .. neteiktu ka dikti milu latviju .. bet esmu priecigs ka krievi neienaca pie mums .. un ak mes esam neatkariga valsts .. kas zina .. varbut del siem varoniem mes paslaik runatu krieviski

visu dienu nonostopa piedalijos barikazu atceres pasakuma .. sakums ar iedzediznasanu un stavesanu godsardze tur .. stavesana .. pec tam iesan aun vestures apsakate .. atkal domu laukums .. un tad agara .. beigas vel bija pie brivibas pieminekla .. kur viens plikais skreja =DD

bet vismaz bija forsi neskatoties uz nogurumu dienas beigas paskatities uz miessassargiem .. ak vini strada .. vestnesu masjinam kura sir no asv un citam valstim .. visu to dienestu automasjinas =D a kads var precizak pateikt kas ir tie VW toureg dzipi kas brauka pa pisletu (kkadi menti) tie kadi specialie ir ? redzeju daudzus sodien riga ..

2 0 atbildēt

šausminošas dienas, bet vajadzīgas :(

2 0 atbildēt

Kas īsti bija OMON?

1 0 atbildēt

Tajā laikā man tētis bija milicis. Neskatijās to cik gadu, kāda pakāpe. Tu strādā milicijā un tas ir tavs darbs! Nakts vidū piezvanija, pateica ka ir jābūt un viņš brauca. Mamma mani maziņu turēja uz rokām un raudāja... Tētis stāsitja, ka aukstums bijis drausmīgs. Ēst gribējās, dzert gribējās, bet Tev jāstāv savā pstenī un jāsargā, lai tur vai kas. Notika apšaude... (nevajadzētu tagad iedomāties Holivudas apšaudes). Viņam gar ausīm lidoja lodes... viņš slēpās aiz traktora riepas. Nākamā lode trāpija tieši tajā riepā, aiz kuras slēpās. Protams kopsummā šāva reizes 5., bet tajā brīdī... atcerējies visu savu dzīvi un ģimeni. Pagājušajā gadā viņš un vēl pāris vīri ieguva medeļu. Speciāls ielūgums uz barikāžu muzeju. Es tik ļoti ar viņu lepojos. Lepojos ar visiem, kas tur bija un cīnijās. Mums to nevajadzētu aizmirst!

1 0 atbildēt

Nu tas jau gan, bet nu nekadi labie puisi jau nebija savas pastavesanas laika, ir lietas pa ko nav pienemts skali runat! Tas ta! Nosodijumu sanemtu smagu, tamdel ari apstajas, jo bez lieliem civiliedzivotaju uzpuriem nebutu iztikts!

0 0 atbildēt

Paldies par bildēm , vajag prezentācijai :3

0 0 atbildēt

Meliii pilniigii!!! liku ---

0 1 atbildēt

kkaa vienalga

0 3 atbildēt