local-stats-pixel fb-conv-api

Veiksmes faktors3

(Iedvesmojoties no "Fooled by randomness"emotion
Kāpēc kāds kļūs bagāts, cits nē?
Kāpēc kāds ir vientuļš, bet cits laimīgi apprecējies?
Kāpēc kāds nodzīvo ilgu dzīvi ar labu veselību, bet citam ir veselības problēmas?


Ir populārs teiciens, kurš lielākā vai mazākā mērā attiecas uz visiem motivācijas video, koačiem treneriem utt - Dari vairāk, centies vairāk un tev izdosies.

Tomēr taisnība šim teicienam ir tikai 50/50 no patiesības. Šajā rakstā mēģināšu izskaidrot sīkāk, kāpēc veiksmes faktors ir nozīmīgākā lieta mūsu dzīvē.

1.Piedzimšanas valsts.

Cilvēkam piedzimstot, viņam jau no dzimšanas līdz pat jaunībai ir noteikta apkārtne, kurā viņš uzturas . Var teikt, ka cilvēka pasaule ir tik plaša, cik ir plašs cilvēks, tomēr katra pasaules priekštatus ļoti iespaido tā vide, kurā viņš ir piedzimis- ja no bērnības cilvēks piedzimst reliģozā vidē, kuras noteikumi liekas viņam saprotami, mīļi, tuvi, viņam ir ļoti grūti pieņemt un pārkāpt tam, ka cilvēki var nerīkoties un nedzīvot pēc šiem likumiem, neievērot tos, un būt "netīri, izlaidušies utt.". Ja tiek piešķirta vērtība, ko drīkst ēst, ko nē, kā ģērbties un kā nē, un vēl jo vairāk- ja tas tiek attiecīgi pamatots ar psiholoģiku izklāstu, tad cilvēks domās, ka "tiešām- tā ir, un tas ir svarīgi". Un būs grūti atteikties un pieņemt, ka var būt citam tas nemaz nav svarīgi.

2.Ekonomiskie apstākļi.

Te ir runa par izraušanos. Ne mūsdienu izpratnē- izrauties no ''sistēmas", būt "dumpiniekam", bet par salīdiznājumu.
Piemērs - cilvēkam kurš piedzimst Krievijas vidienē, kura nav Eiropas savienība, vai arī kāda agrāra(lasīt lauksaimniecības) valsts būs vajadzīgs paveikt daudz vairāk, lai sakrātu gan attiecīgo naudas summu, gan arī lai izietu cauri birokrātijas procesam (Bieži vien Krievijā ir situācija, ka nav iespējams sazvanīt konkrēto dienestu, bet ir fiziski jāierodas uz attiecīgo iestādi, lai saņemtu izziņu, apliecinājumu utt.) Viņam būs vajadzīgs iesniegt gan iesniegt dokumentus, gan ar niecīgo algu sakrāt pietiekošu naudas daudzumu, lai izbrauktu uz Eiropas savienību.
Piedzimstot Latvijā, cilvēkam nav viegli apstākļi, bet tomēr robežas uz Eiropu ir vaļā.
Tomēr redzes lauks un izaugsmes iespējas nonāk līdz brīdim, kad algas griesti ir noteikti, un ir grūti atrast papildus vietas Latvijā, kurā būtu iespējas saņemt vēl vairāk konkrētajā profesijā.


Bet savukārt, piedzimstot vidusslāņa ASV vai Ziemeļvalstu/Rietumvalstu ģimenē, cilvēkam ir gatavas un noliktas priekšā daudz vairāk izvēles iespējas - lielā daļā gadījumu viņš saprot, kuras profesijas ir pelnošākas, un industrijas ziņā viņš redz daudz plašākas attīstības iespējas.

Līdz ar to, viņam ir pavisam cita pasaules uztvere - un tikai no veiksmes faktora, ka viņš ir piedzimis kādā pasaules vietā.

3.Draugu loks un to dzīves uztvere.

Cilvēkam ir nozīmīgi, cik gudri draugi un paziņas viņam ir apkārt. Nav vairs padomju laiku "blats", kur iebīda "savus cilvēkus", bet šobrīd cilvēka ekonomiskajā stāvoklī ir ļoti svarīgi, lai būtu pietiekami gudri draugi un paziņas, kas spētu dot reālus ieteikumus un palīdzību mērķu sasniegšanā.

Piemērs ar startupiem - Latvijā ir zināms creamfinance, 4finance un mogo (nav reklāma), kur pamata dibinātāji bija mācījušies vienā augstkolā, līdz ar to domu gājiens un redzējums, kā sasniegt mērķus bija daudz plašāks, nekā cilvēkiem, kas ir sākuši no pašas lejas un lēnām virzījušies uz augšu.

Šie cilvēki, kas ir kāpuši no lejas, bieži vien pat neiegūst iespēju studēt un mācīties tiešām labā augstkolā, ar vērtīgām zināšanām, un iegūt arī vērtīgu kontaktu loku sev apkārt.

Tāpēc tie, kas ir tikuši pie labiem kontaktiem, bieži vien ir tikuši pie tiem veiksmes faktora dēļ- iedzimstot konkrētā sabiedrības lokā, kurā par nākotnes attīstību, startupiem, pieprasītām profesijām un ekonomiku ir reāls priekštats, nevis ilūzija- kā tas bieži vien ir zemākos sabiedrības slāņos.

4.Attiecību veidošana.

Tiem, kuru draugu lokā, esot gudri un centīgi, kā arī sportiski, tas tiek atbalstīts, ir vieglāk iekļauties pasākumos, kuros ir līdzīgi cilvēki, kā arī iepazīties- jo šīs iespējas ir procentuāli vairāk.

Savukārt, ja sabiedrības slānī tiek izcelts un godināts stulbums un netiekšanās uz augšu, tad šim cilvēkam ir 2 iespējas- iet pret straumi un iet savu ceļu uz augšu, vai arī degradēties un dzīvot vidusmēra dzīvi. Ja izvēlas pirmo ceļu- tad viņš nebūs šo cilvēku lokā, un līdz ar to šie pasākumi būs krietni mazāk, vai nebūs vispār, kur varētu būt iespēja iepazīties un veidot attiecības.

5.Cīņa ar sevi.

Lai ietu pret straumi, un neskatoties uz ne labāko ekonomisko situāciju kurā cilvēks ir piedzimis, ir vajadzīga apņēmība un stiprs raksturs.
Patiesība ir tāda, ka reālu atbalstu no kāda ir grūti sagaidīt, ja tavu paziņu vai sociālajā lokā nav cilvēku, kas var dot reālu padomu- piemēram, reālus ieteikumus(tādus, kas strādā un dod rezultātu) par startup izveidi, par profesionālo pilnveidi, par attiecību veidošanu.
Tomēr, pēc varbūtības metodes var palielināt iespēju, ka kādā brīdī tev paveiksies, ja vien pietiekami ilgi darīsi kāda konkrēta mērķa virzienā darbības. - Sākot ar maziem soļiem, kuros sasniedz mazus mērķus- izvēlies veltīt stundu, lai meklētu informāciju par startup izveidi, programmēšanu, attiecību veidošanu utt.
Tad šīs zināšanas sāc pielietot, un meklē vietas, kuras ar to saistās.
Sāc runāt un prasīt ieteikumus tam, kuram vari.
Par karjeru runāt ir vieglāk, jo ir konkrētas pamācības kā to veidot.
Runājot par attiecībām- mūsdienās tas ir kā tabu, kur cilvēki baidās runāt un atzīt, ka tā ir problēma, un ir ļoti daudz vientuļu cilvēku.

Tomēr - nevajag salīdzināt un domāt ka viss ko sasniedzis konkrētais cilvēks, tas ir viņa paša nopelns. Ļoti lielu daļu tajā, vai ir laimīgas attiecības, vai bagātība, labs darbs, veiksmīgs bizness- spēlē tieši veiksmes faktors, vai pareizajā brīdī apstākļi bija sakrituši tā, ka cilvēks tika pie rezultāta.

Kā labs piemērs, kurā var lasīt vairāk par cilvēkiem, kuriem bija ilga neveiksmju sērija, līdz kamēr veiksme izšķīra viņu likteni, ir šis raksts:

"https://spoki.tvnet.lv/vesture/10-geniji-kuru-panakumiem-NEVIENS/881876";

56 1 3 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 3

0/2000

 emotion 

2 0 atbildēt

 emotion 

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt