local-stats-pixel fb-conv-api

Vegānisms - vai to vajag?291

854 16

Man garšo gaļa, škiet, ka to varētu ēst katru dienu. Daudzi domās tāpat, bet mūsdienās ēšanas kultūra ir kļuvusi par pārēšanās kultūru. Gaļu var lietot varbūt pāris reizes nedēļā. Nekas ļauns nenotiks. Tāpat nekas nenotiek ar cilvēkiem, kas vispār ir atteikušies no gaļas un dzīvnieku izcelsmes produktiem. Latvijā dzīvojot varētu gan ciest maciņš, jo vietēja gurķa cena ir pielīdzināma gaļas cenai, par mandeļu piena cenu nemaz nerunājot. Vai pārtikt tikai no augiem vispār būtu veselīgi?

Vegānisms kā tāds radās ASV, kad 1944.g. Donalds Vatsons nodibināja Vegānu biedrību, kas iestājās par dzīvnieku tiesībām dzīvot, nevis par cilvēku uztura vai veselības uzlabošanu. D. Vatsons pats bija atteicies no gaļas jau 14 gadu vecumā, jo viņu šausmināja dzīvnieku nogalināšana tēvoča fermā.

Mūsdienu intesīvā lauksaimniecība ir kaitīga videi, kā arī cilvēkiem, jo ražošanā lieto daudz pesticīdu un citu ķimikāliju. Vegānisms šķiet kā pretējā galējība, atbildes reakcija uz resursu izšķērdēšanu un pārtikas pārprodukciju nevis rūpes par veselību.

854 16 291 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 291

0/2000

Es nesaku, ka cilvēkam ir jāgalina pilnīgi visi dzīvnieki! Nebūt ne! Vienkārši, ja cilvēks ēd cūku, liellopu vai citu gaļu,lai ēd !Vienkārši realitāte, ka mēs esam barības ķēdes augšgalā

5 0 atbildēt

Ir valsts, kurā vegānisms ir dzīves nepieciešamība jau vairāk kā 40 gadus - Ziemeļkoreja. Hroniska pārtikas trūkuma dēļ, cilvēki spiesti ēst zāli, uzturā nelieto gaļu, arī daudzus dārzeņus, jo tie vienkārši nav pieejami.

Rezultāts ir nepārprotams - tautas vidējais garuns ir samazinājies par 5cm, ir samazinājusies imunitāte, samazinājies mūža ilgums.

Iespējams, ka civilizētākās valstīs ir pieejami sintētiskie vitamīni, lai kompensētu to trūkumu, tomēr ir skaidrs, ka vegānisms un veģetārisms pastāvēs max 200 gadus, un pēcnaftas laikmetā gribi vai negribi, bet būs jālieto dzīvnieku izcelsmes vitamīni, apģērbi, utt.   

6 1 atbildēt

Un tas izskaidro kápéc vegāniem pārtika pielīdzināma gandrīz dievībai. 

5 0 atbildēt

Nešaubos. Visu rāda ilgtermiņā laiks. Un nav, manuprāt, jēgas, kaut ko diži dalīt vai mērīties. Katrs atbild pats par sevi un savu dzīvi, veselību. Ja ir pieejama tik plaša informācija, cilvēks ar mierīgu prātu izsver, kas ir VIŅA organismam piemērotāks, uz priekšu. Tas ir līdzīgi kā ilggadējiem smēķētājiem censties iestāstīt, kādā stāvoklī un paskatā ir viņa plaušas. Katrs pats pieņem lēmumus emotion Priekā!

4 0 atbildēt

Tikai ir dvu tipa holesterīns: augsta blīvuma un zema blīvuma lipoproteīna saturošs. Pirmais piedalās D vitamīna un žults sintēzē, palīdz veidot hormonus un šūnas. Tas, ko sauc par slikto holesterīnu, ir zema blīvuma holesterīns.

4 0 atbildēt
Manuprāt neviena dzīva būtne netika radīta,lai to ēstu cilvēks
4 0 atbildēt

Mīļo, mīļo cilvēciņ! Es visu savu viedokli skaidri un gaiši izklāstīju! Man tikai ir nedaudz žēl sava laika, lai atkal un atkal rakstītu, ka klaji nenosodot gaļēdājus, tas nenozīmē, ka es necienu dzīvniekus. Tās ir pavisam dažādas lietas - nosodīšana un kaut kā darīšana lietas labā. Tāpēc jau minēju, prātīgākais, ko varam darīt, ir nevis vairot agresiju paši, bet vairot labestību. Tāpēc varam izprast sevi un apkārtējo pasauli. Pēc Tevis teiktā, Tu ļoti, ļoti uzstājīgi centies PIEPRASĪT, lai varētu TIESĀT. Vai arī atlaists savu saspringuma atsperi un nosacītā uzvarētāja atvieglojumā atlaisties atpakaļ pret krēsala aizmuguri.  Man nav par ko taisnoties Tavā priekšā. Jebkas, ko Tu spriedīs, būs Tevis izveidotais tēls par mani vai kādu citu, kas izveidosies no paša noteiktiem priekšstatiem, principiem. Vēlies patiešām padiskutēt ar aizrautību un cieņu (no manas puses pilnīgi noteikti) - raksti man personīgi, atbildēšu! emotion Pavisam vienkārši: es izvēlos darīt tieši to, ko es spēju šajā brīdī un tie kas zina un, kam vajag, tiem nav nepieciešams vēlreiz un vēlreiz to atgādināt. Es nenosodu, es vien cenšos izprast, kāpēc pasaulē notiek tā, kā notiek, ieskaitot darīts kādam pāri. Tas ir ļoti grūti - nenosodīt, nedusmoties. Bet var arī to transformēt darbībā. Kura nes sev līdzi potenciālu pasaulei sniegt ko noderīgu un labestīgi mainīgu.  Tāpēc es no sirds vēlu veselību, atrast katram pašam to ceļu, kas viņu ved uz sapratnes, līdzsvara un veselības pilna ceļa!  Paldies! Lai kā, diskusija bija vērtīga. 

4 0 atbildēt

Gribēju vien piebilst, ka diēta, vegāniska, veģetāra vai plēsonīga (gaļēdāji) ir kā trīs atšķirīgu sistēmu sastāvdaļas. Jo nopietnāk cilvēks izturas pret savu iekšējo pasauli, jo svarīgāk tam paliek uzturā izmantot vieglāku, tuvāku sākotnējam enerģijas avotam - saulei, pārtiku.

5 1 atbildēt
Nu ja tu nesaproti tik labi izklāstītu pozīciju, pietam, gandrīz pašā sākumā, tad bērnudārznieks būtu tu...
4 0 atbildēt

Tu vispar tos chartus salidzīnāji?

http://i.imgur.com/wjpuShP.jpg

http://i.imgur.com/JLUoSRt.jpg

http://i.imgur.com/Oo8fQtM.jpg

Kreisā tavi zirņi un labā olas. Nākamreiz, kad nolem mazliet pamelot. Tavos zirņos b6 un b12 nav vispār. Un vispār salīdzini, es atkarībā no tevis pārbaudu ciparus, bet tu pamani vienu + un uzreiz lec kājās. Nerunāsim vēl par omega un kalciju.

4 0 atbildēt
Viņa vispār raksta par veģetārimsu un vegānismu, ka nenosoda ne vienus ne otrus, katram ir savs ceļš, nedaudz par savu pieredzi utt... No kurienes tu vispār tādus jautājumus izroc? Tiešām ar galvu nav kārtībā?
4 0 atbildēt

Kā tu vari zināt, ka dzīvnieki cieš? Vai tā nav tīri cilvēcisku īpašību attiecināšana uz dzīvniekiem? Tā, pirmkārt, ir personifikācija un, ja tas tiek darīts, mēs vien parādam, ka mums nav nekādas izpratnes par dzīvniekiem. Pamēģini raksturot bez cilvēciskiem terminiem vai bez spēju un īpašību pārnešanas uz dzīvniekiem.

5 1 atbildēt

tavi vārdi ir tukšs gaiss, pierādi, ka tas ir gaļas ražotāju lobijs

4 0 atbildēt
Lai cik tas dīvaini ar nešķistu,tieši zaļumi un dārzeņi dod vairāk enerğijas nekā gaļa.Gaļas pārstrādei organisms patērē pārāk daudz enerğijas lai no tās būtu jēga.Bez tam gaļa cilvēka zarnu traktā sadalās pārāk lēni(atšķirībā no piemēram tīğera,kuram kuňğa skābe ir 9 reizes stiprāka),un tādējādi veidojas pūšanas procesi un skābas vides veidošanās organismā,kas ir piemērota vide kaitīgiem procesiem.Mūsdienās kaujamos dzīvniekus piebaro ar antibiotikām un ķīmiju,un hormoniem,kas pēc tam nonāk cilvēka ķermenī.Īsāk sakot....nav vērts.
6 2 atbildēt
Tā, zālēdāj, aiztaisi žulti un ej ēd savas lapas tālāk. Un tāpēc arī es saku, cik zālēdāji ir augstprātīgi un iedomīgi. Visiem bāzīs sejā savu vegānismu... Drīz es jūs saukāšu par sektantiem, tāpat kā visus Dieva pielūdzējus. Šitas vairs nav normāli..
4 0 atbildēt

Vispār veģetārisms(ne vegānisms) bija jau senajiem indiešiem, grieķiem, un ziemeļāfrikāņiem, bet tas tā.''Nezināmajā vēsturē'' izlasīju.Bet raksts labs!+ emotion Bet par vegānismu, nezināju, ka tik jauna tā kustība ir.

Un zinu, ka tu jau ieliki avotu, bet vai tu vari ielikt arī linkus uz tiem pētījumiem un atsaucēm? lai pamatotāk ir.

3 0 atbildēt

un jautrākais ka viss tiek iegūts no dzīvniekiem emotion  

3 0 atbildēt

Mums ir jaēd gaļa, bet labi ja reizi nedēļā un tas pat bieži vien ir par daudz.

Lai izaudzētu to gaļas gabalu patērē milzīgu daudzumu ūdeni priekš lauku laistīšanas , dzīvniekiem ko padzerties, mazgāšanas, tad vel gaļas apstrādes laikā patērē ūdeni, un tad nrbrīnieties, kad pazūd ūdens un tā kvalitāte, jo liela daļa mājlopu sūdi nonāk ūdenī, ko tiešā vai netiešā veidā paši patērējam.

Lai pabarotu dzīvniekus, vajag zemi kur izaudzēt pārtiku TIKAI  priekš lopiem, tapēc ikdienu nodezina un izāģē milzīgas platības mežu. Un tāpat nevar pabarot cilvēkus.

Bet ja šo visus iztērētos resursus izmantotu pārtikas audzēšanai priekš cilvēka, tad varētu pabarot visu pasauli, nevajadzētu izpostīt miljoniem hektāru mežu un pļavu, nevajadzētu tik ļoti izmantot ūdeni un nepiesārņotu dabu, kas beigu beigās ietekmē mūs.

Vidusslaikos parastais zemnieks gaļu varēja atļauties TIKAI  svētku laikā un tas bija 4-5 GADĀ!!! Un viņi nenomira ka nebija dabūjuši gaļu. Tagad gaļa ir pieejama visur, un nejau tā labākās kvalitātes. 

Ja dzivnieciņš ir audzis stresā gaļa arī nebūs īpaši laba un veselīga, protams ,lai neslimotu lieto lielu daudzumu vitaminu un antibiotiku, kas īpaši labi nav mūsu veselībai. Ir ja tādi kuri izmanto steroīdus ,lai dzīvnieks īsākā laikā izaugtu lielāks, lai to varētu ātrāk pārdot.

Un mājlopu dzīvošanas apstākļi reti kad ir pietiekošā vai labā līmenī, praktiski vienmēr ir šaurība, vienveidīga pārtika, zāles pret slimībām utt, milzīgs stress, agresija no cilvēka puses un pašiem lopiņiem.

Un beigās tā gaļa nav tik vērtīga , kā Tu domā!

Bez gaļas var izdzīvot, bet to vai gribam izlemjam paši !

4 1 atbildēt

emm... Man nav ticības, sorrī, es esmu ateists..

3 0 atbildēt

Dvēseles attīstības ceļu. Vari lamāt un nosodīt, bet katram ir savs Ceļš, kādu viņš iet un mācās. Pat, ja liekas apkārtējiem, ka cilvēks neko neiemācās. 

3 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »