local-stats-pixel fb-conv-api

Vegānisms - vai to vajag?291

854 16

Man garšo gaļa, škiet, ka to varētu ēst katru dienu. Daudzi domās tāpat, bet mūsdienās ēšanas kultūra ir kļuvusi par pārēšanās kultūru. Gaļu var lietot varbūt pāris reizes nedēļā. Nekas ļauns nenotiks. Tāpat nekas nenotiek ar cilvēkiem, kas vispār ir atteikušies no gaļas un dzīvnieku izcelsmes produktiem. Latvijā dzīvojot varētu gan ciest maciņš, jo vietēja gurķa cena ir pielīdzināma gaļas cenai, par mandeļu piena cenu nemaz nerunājot. Vai pārtikt tikai no augiem vispār būtu veselīgi?

Vegānisms kā tāds radās ASV, kad 1944.g. Donalds Vatsons nodibināja Vegānu biedrību, kas iestājās par dzīvnieku tiesībām dzīvot, nevis par cilvēku uztura vai veselības uzlabošanu. D. Vatsons pats bija atteicies no gaļas jau 14 gadu vecumā, jo viņu šausmināja dzīvnieku nogalināšana tēvoča fermā.

Mūsdienu intesīvā lauksaimniecība ir kaitīga videi, kā arī cilvēkiem, jo ražošanā lieto daudz pesticīdu un citu ķimikāliju. Vegānisms šķiet kā pretējā galējība, atbildes reakcija uz resursu izšķērdēšanu un pārtikas pārprodukciju nevis rūpes par veselību.

854 16 291 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 291

0/2000

Par Ķīnas pētījumu ir sen pierādīts, ka autors ir nodarbojies ar datu piemērošanu saviem apgalvojumiem

http://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/

9 0 atbildēt

Pirms lasi tālāk, lūgšu ņemt vērā, ka katram ir savs skatījums uz lietām un pasauli. Tad nu par nosodījumu: nosodījums, kas nav vienkārši neapmierinātība vai citādāka domāšanas izteikšana, sakņojas dziļāk zemapziņā. Gan nosodītāja, gan nosodītajam. Bet pēc psihosomatikas un garīgajiem aspektiem, sekas, protams, tiek pašam, kurš nosoda. Nosodīšanas pamatā veidojas dusmas, naids, kas, savukārt, stresa hormona izdalīšanos, kas, ķēdes reakcijā, bojā orgānu sistēmas.  Nosodām parasti mēs nevis pašu cilvēku, bet to tēlu, kuru esam izveidojuši... pēc savas pasaules skatījuma. Mēs paši ar savām domām padarām citus par labiem vai sliktiem. Tāpēc aŗi tik dikti drosmīgi atļaujamies tiesāt un nosodīt par lietām un tēmām visdažādākājās situācijās. Reizēm, pat samērā bieži nosodījuma elements (pieņemsim - cita cilvēka domas par kaut ko) nodara mazāku sliktumu kā paša nosodījuma radītās emocijas un to laikā izdalītie hormoni. Nosodīšanai kā tādai ir labs jau ta snolūks - padarīt labāku sevi, pasauli, kaut ko censties novērst, bet izpildījums tāds neforšs. Ne velti, piemēram, tantiņas, kuras to vien dara, kā kritizē, nosoda citus, visbiežāk arī sūdzas par veselības problēmām.  Tāds ir mans viedoklis. 

9 0 atbildēt

Olas satur daudz vairāk uzsturvielu:? Olas var pielīdzināt vitamīniem, ja tu viņas nepārvāri un ēd ar šķidru dzeltanumu, tikai mazliet aizvārītas. Lai es panāktu tādu pašu efektu no taviem produktiem man ir jātērē vairāk, jo man ir jākombinē, paskaties cik maksā vārītas pupas budžā:? un ja paņemšu maizes kukuli kopā ar viņam būs tā pati cena, bet olas vienalga kopsummā vērtīgākas, kā maize un vārītu pupu bundža kopā.

9 0 atbildēt

...Vegānisms...Nu nēēē...Es paredzu nākamo cilvēces ''sviestu''-sintezēta barība!Iedomājieties,cik mēs humāni būsim,jo pat zāli neēdīsim(tā tak arī dzīva).Nezinu tik,kā būs ar ūdeni...Tur tak arī var kādu baktēriju norīt...bļin,arī tak dzīva radība... emotion 

8 0 atbildēt

Mjā... Tāpēc es parasti izvairos no tāda veida diskusijām. Taisnība ir visiem. Gan tiem, kas apgalvo, ka bez dzīvnieku valsts produktiem izdzīvot nevar, gan tiem, kas apgalvo, ka bez šiem produktiem ne tikai var izdzīvot, bet arī ļoti labi dzīvot. Cilvēku vielmaiņa ir ārkārtīgi individuāla padarīšana, pie tam liela loma tur ir smadzenēm, uztverei. Ne jau tas, kas ieiet cilvēkā, to apgāna, bet gan tas, kas no cilvēka iziet. Tā teica kāds dievināts vīrs, par kura eksistenci gan daudziem ir šaubas. 

Par gaļas kaitīgumu. Ok, ir tāds stāsts. Kādu svētu vīru, kam bija daudz mācekļu, uzaicināja uz svinībām. Svētais vīrs svinībās īpaši nekautrējās un ēda un dzēra visu, ko tam cēla priekšā, ar to parādot cieņu namatēvam. Mācekļi par to ļoti brīnījās, jo viņiem savukārt svētais bija aizliedzis dzert alkoholiskus dzērienus un lietot pārtikā gaļu un treknus, saldus ēdienus. Viņi vērsās pie sava skolotāja ar nesapratnes pilnu jautājumu: "Kāpēc tā? Kāpēc mums tu liedz visu to, ko pats lieto? Vai tad tu mums neteici, ka tas viss ir mums kaitīgs, gan fiziski, gan garīgi?" Uz to skolotājs neatbildēja, bet izkausēja svinu un mācekļu acu priekšā to izdzēra. Tad viņš teica: "Kad būsiet sasnieguši to stāvokli, ko esmu sasniedzis es, jums būs vienalga, ko ēst un ko dzert."

8 0 atbildēt
Draugs nesen kļuva par veģitāriet, dažreiz nokretinē ar savu pareizo uzturu.
10 2 atbildēt

Gaļa ir labākā emotion 

10 2 atbildēt

Izlasīju, bet autoram ir vēl daudz, daudz jāparokas un jāpārskata dažādi materiāli un vēlreiz jāpārskata arī mediķu atzinumi, kas pamato, kāpēc dzīvnieku izcelsmes olbaltums cilvēkam dara daudz vairāk ļaunuma nekā tad, ja tos nelieto.  Veģetārismam un vegānismam ir daudz dažādu paveidu. Katram ir jāizzina savs veselības stāvoklis un jānoskaidro organisma īpatnības, jo, piemēram, pēc gastroentrologu teiktā, ir divu tipa cilvēku gremošanas sistēmas: tāda, kura gaļu spēj pārstrādāt voeglāk un ir tādi, kuriem nespēj. Andris Buiķis, tas, kurš profesors, starp citu, 18 gadu vecumā uzzināja, ka viņam ir smaga alerģija pret gaļas produktiem. Tāpēc arī daudzas organisma kaites var būt patiesībā kā alerģiska reakcija uz gaļas produktu lietošanu uzturā. Piemēram, migrēna, vēdera pūšanās, migrējošas sāpes, slita dūša, galvassāpes, redzes miglošanās utt. Tas ir ļoti garš un plašs jautājumu spektrs. Pirmkārt, ir jāpārzina, pirms strikti izvēlēties kāda uztura veidu, kā vispār funkcionē organisms, kas tam ir nepieciešams un to visu pakārtot INDIVIDUĀLI. Tas nozīmē, ka ir cilvēki, kuri nedrīkst, piemēram, lietot olas, pienu, gaļu. Augu valsts pasaulē arī ir tādi produkti, kurus vajadzētu lietot ierobežotā daudzumā, piemēram, cieti saturoši produkti nebūtu tie, kurus būtu jāēd katru dienu un kilogramiem. Ja cilvākm ir kāda vitamīna trūkums vai tieši pretēji - arī tad ir jāzina, kas būtu jālieto konkrētajam cilvēkam, kas - nē.   

10 2 atbildēt

emotion Es ēdu cūku, bet esmu pret lietusmežu izciršanu, dzīvnieku izmantošanu cirkā, malumedniecību, savā veidā arī pret zoodārziem, lai gan tur tomēr būs vairāk plusu kā mīnusu, dabas piesārņošanu, roņu un vaļu zvejniecību, haizivju un čūsku iznīdēšanu.. Tavuprāt, kas es esmu - divkosis vai prātā sajucis? Cilvēk, nodefinē, kas ir agresija, kas ir miermīlība un kas ir līdzjūtība, kas ir cieņa un mīlestība. Nav ne laba, ne ļauna - ir tikai darbs un tā sekas. Sāc saprast, ka nav tikai melns un balts, bet pasaule ir daudzskrāsaina un pat melnajai krāsai ir daudz un dažādu toņu...

8 0 atbildēt
Vegāni un veģetārieši nu galīgi nepalīdz dzīvniekiem, jo ja viņu pārtikas apēšana ir palīdzēšana, tad vienkārši well played emotion bet tas tā šoreiz nenopietni par nopietno. Nu neuzskatu, ka cilvēkam būtu jāatsakās no gaļas, un nebūtu arī katru dienu viņa jārij, bet tā dabā iekārtots, ka esam visēdāji. Tātad ēdam gan gaļu, gan dārzeņus. Un viss būs tā kā vajag.
7 0 atbildēt
Akd... Es teicu, ka nav definējuma ne labajam, ne ļaunajam. Tas ir tikai relatīvs jēdziens, kuru izdomājuši paši cilvēki, lai raksturotu kādu darbu un/vai situāciju, bet tas jau nenozīmē, ka ir atļauts viss kas ienāk prātā. Tas, ko es uzrakstīju par "šķīvī līšanu" nav pieskaitāms pie kaut kā laba vai ļauna. Tās ir ētikas normas, kas tālāk jau veido kaut kādas morālās normas. Ja cilvēks nav izkopis ētiskās normas, tad viņam nav vietas civilizētā sabiedrībā, bet atpakaļ uz koka banānus ēst. Jā, tu vari ēst tos kāpostus un sprāgt nost vesels, tās ir tavas tiesības, bet tev nav tiesību msn uzspiest savu uzskatus par vegānismu, nosodīt mani un vēl aizvainot, ja es ēdu gaļu. Man ir tiesības pašam izvēlēties ko ēst un ko neēst un nedomāju, ka tev būtu jādiktē kas man darāms vai jācenšās pierādīt savas teorijas pareizību, kaut vai man pašam azotē ir daudz argumentu, kas noliek tavu teoriju. Un šeit nav nekāda sakara ar "labu" un "ļaunu". Īsāk sakot, ar tevi diskutēt ir bezjēdzīgi, jo tu par visām varēm centies uzspiest savu viedokli, neieklausoties cita. Un tāpēc arī visus zālēdājus es uzskatu par augstprātības kalngaliem un pajocīgiem cilvēkiem, jo paskatoties uz taviem komentāriem tāda sajūta arī rodās..
8 1 atbildēt

Beigt domāt un lemt citu vietā. Darī pašam tā, kā uzskati par pareizu, veselīgu, nenodarot nevienam skādi. Neviena cita vietā Tu ar varu mainīt domāšanu nevari un nevajag. Uzņemties katram pašam atbildību un rīkoties pēc labākās sirdsapziņas, manuprāt, ir vislabākais risinājums. Ar savu piemēru, tā teikt, nesitot pie krūtītm - redz, kāds es lielisks! Dzīvot labestīgi, ar savu izvēli un nenosodot citus.

7 0 atbildēt

Labs raksts, vienīgais varēji omnivors vietā rakstīt visēdājs. Mūsu valoda tomēr nav tik nabadzīga.

7 0 atbildēt

Nu, tie ir tavi uzskati... Man neviens nenoteiks ko un kā ēst, ja nepatīk, neēd un neskaties. Es vienā komentārā rakstīju, ka arī esmu par dzīvnieku tiesībām, pret malumedniecību utt, bet tāpēc jau es neatsakos no govs vai cāļa. Lācis arī ir visēdājs, tas ēd gan lapsu, gan ogas, bet viņš taču nepārkāpj dzīvnieku tiesības. Cilvēks nav nekas universāls, tas pats dzīvnieks, tikai iemācījies runāt un domāt. Un ko tagad? Pa lielam, tā ir tikai propoganda un spekulācija, lai gan patiesība ir pilnīgi cita. Un pa lielam sanāk, ka mēs nepārkāpjam neviena tiesības. Kāds vienmēr ir stiprāks, ātrāks, kāds vienmēr apēdīs mazāko un vājāko. Tā nav nekāda tiesību pārkāpšana, tā ir daba, tā tas ir iekārtots un tā arī vienmēr būs. Es saprastu, ja tu uztrauktos par tīģeru un lauvu slaktēšanu prieka pēc un lai tos ēstu. Bet te iet runa par govīm, aitām, cūkām un vistām, kuras tiek audzētas miljonos un miljardos, šie dzīvnieki nav ne apdraudēti, ne izmirstoši. Tad es neredzu neko anormālu tajā, ka mēs viņus nokaujam un ēdam, paši taču vien audzējam. Tu te spekulē ar pārāk skaļām frāzēm, centies spiest uz emocijām un vēl centies pateikt, ka tie, kuri ēd citus lopus ir draņķi un nelieši. Nu tad slaktēsim tagad nost visus, kuriem garšo gaļa, kuri pārtiek no gaļas, lai paliek tikai zālēdāji un neviens nepārkāptu neviena tiesības. Nu ja tu neesi spējīgs pieņemt cilvēku dažādību un to, ko cilvēki ir darījuši tūkstošiem gadu atpakaļ un darīs vēl, tad tu esi vienkārši morāli vājš cilvēks ar kaut kādiem kompleksiem, kuri neļauj pieņemt dažādību, liek ielikt visus rāmjos. Nu nesanāks tev, neceri... Tu esi viens no uzstājīgākajiem, bet tajā pat laikā, arī no stulbākajiem zālēdājiem uz doto momentu. Tā kā daba ir iekārtojusi cilvēku un visu pārējo, tā tas arī norisināsies un ne jau tu būsi tas, kas stāsies pretī dabas likumiem..

6 0 atbildēt

Vajag samazināt patēriņa apjomus nevis pilnībā atteikties no gaļas.

6 0 atbildēt
Lielākā daļa zinātnieku ir ateisti, jā, bet nevajag nu dirst, ka viņi visi ir vegāni.. Pasaulē, aptuveni, 20% cilvēku ir ateisti, un tu gribi man iestāstīt, ka visi viņi ir vegāni? Un par kādiem standartiem tu runā? To jau nu tu pats no pirksta būsi izzīdis. Tu pats kaut ko te fantazē un muldi, pats nesaprazdams par ko tieši...
6 0 atbildēt

Ir valsts, kurā vegānisms ir dzīves nepieciešamība jau vairāk kā 40 gadus - Ziemeļkoreja. Hroniska pārtikas trūkuma dēļ, cilvēki spiesti ēst zāli, uzturā nelieto gaļu, arī daudzus dārzeņus, jo tie vienkārši nav pieejami.

Rezultāts ir nepārprotams - tautas vidējais garuns ir samazinājies par 5cm, ir samazinājusies imunitāte, samazinājies mūža ilgums.

Iespējams, ka civilizētākās valstīs ir pieejami sintētiskie vitamīni, lai kompensētu to trūkumu, tomēr ir skaidrs, ka vegānisms un veģetārisms pastāvēs max 200 gadus, un pēcnaftas laikmetā gribi vai negribi, bet būs jālieto dzīvnieku izcelsmes vitamīni, apģērbi, utt.   

6 1 atbildēt

Un tas izskaidro kápéc vegāniem pārtika pielīdzināma gandrīz dievībai. 

5 0 atbildēt

1. Es rakstiju kā es to uztveru .. Priekškam man kautkādas vārdnīcas ja man ir savs viedokls radies !! 

2. Ja mēs visi kļusim par zālēdājiem , tad mums nāktos partiku dalīt ar dzīvajām radībam un mums pašiem zāle vairs nepietiktu emotion .. Tapēc visēdāji palidz šo problēmu risināt ēdot gaļu emotion 

3. Es nešaubos ka Zinātnieki ir pirādijuši ka var pārtikt tikai no zāles, Es arī nešaubītos ka zinātnieki spētu pierādīt to ka var pārtikt tikai no gaļas !!! 

4. man tāda iazdoma ka tu esi vegans vai veģetarietis .. ne tā ?

5 0 atbildēt

Esmu par to jau rakstīju šeit. Es pati esmu visēdāja un bez gaļas jūtos slikti. Man to vajag. Bet mans dēls 2 gadu vecumā atteicās ēst gaļu, pēc tam arī zivis. Viņam nesen palika 15. Gara auguma, plecīgs pusaudzis, bērnībā dakteri vainoja mani (viņiem likās, ka es piespiežu dēlu neēst gaļu), regulāri taisīja asins analīzes, kuras bija lieliskas, lika rīt kobru utt. Līdz es satiku fantastisku gastroeneroloģi, kura man izskaidroja, ka ir cilvēki, kuru DNS neparedz gaļas pārstrādi organismā. Šiem cilvēkiem nav fermentu, kas šķeļ gaļu un viņi fiziski jūtas slikti to apēdot. Un tas ir normāli. Dēls aug kā Černobiļas sēne un viss ar viņu ir ok. Bet tad es iepazinos ar vienu britieti, kura izlēma kļūt par vegāni, jo viņai rūp dzīvnieki. Gadu pēc vegāniskās dzīves viņai parādījās smagas veselības problēmas, svars pieauga, imunitāte kritās. Ārsti ieteica pāriet vismaz uz veģetāru uzturu (atsākt ēst olas, sieru, pienu), palika tikai nedaudz labāk un vēl pēc pusgada viņai rekomendēja atsākt ēst gaļu. Viņa sāka ēst vistu un zivis. Veselība manāmi uzlabojas šobrīd. Es uzskatu, ka ir cilvēki, kuri var būt vegāni, kuriem labāk ir būt tādiem, bet citi - viņi nevar neēst gaļu un dzīvnieku izcelsmes produktus. Man ir žēl katra dzīvnieka, kuru ēdu, bet...es tomēr sev esmu svarīgāka kā citi. Tāpēc nevajag noriet vegānus un veģetāriešus, kuri tādi ir jo IR. Un vegāniem, veģetāriešiem nevajadzētu uzbrukt gaļēdājiem. Mēs ģimenē lieliski sadzīvojam ar vienu veģetārieti. Viņš saprot mūs un mēs viņu. emotion

5 0 atbildēt
« 1  2  3  4  5 »