local-stats-pixel fb-conv-api

Vai viegli būt ministram?1

10 1

Līdz ar pavasara atnākšanu Latvijas Republikas Ministru Kabinetā ir parādījušās jaunas sejas. Nomainot savu partijas kolēģi, kas pameta vadītāja posteni vienā no ministrijām veselības dēļ, ministra krēslu ieņēma kāds politiķis. Pats fakts, iespējams, nepiesaistītu tik lielu mūsu uzmanību, ja vien jaunieceltais ministrs nenāktu klajā ar interesantu paziņojumu. Vienā no intervijām viņš izteica ideju, ka ministru algas vajadzētu vairākkārtīgi palielināt. "Ministru algai ir jābūt adekvātākai, lai piesaistītu šim darbam profesionāļus" - uzsvēra jaunpienācējs. Izpētīsim dziļāk, kas slēpjas aiz šī risinājuma.

Vispirms, atbildēsim sev uz jautājumupar ko ikviens ierēdnis saņem algu? Par to, ka viņš ieņem šo svarīgo amatu? Vai varbūt par to, ka viņš ir profesionālis? Vai arī par to, ka viņš katru dienu ierodas darbā un pat kaut ko izdara darba laikā? Darba sapulces, komandējumi, intervijas presei - vai maz svarīgu valsts lietu nav jāveic ministram ik dienas? Tomēr, kas īsti nosaka viņa algu?

Pastāv pieņēmums, ka ministram vajag saņemt algu galvenokārt par sava darba REZULTĀTIEM, nevis par sēdēšanu ērtā krēslā. Pirms palielināt vairākkārtīgi algas, vajag noskaidrot, cik efektīvs bijis šī cilvēka darbs šajā amatā. Minētajā piemērā ar mūsu ierēdņiem, maz kuram radīsies vēlēšanās palielināt viņu algu. Katrā ziņā jau nu ne vairākas reizes.

Darbinieka efektivitātes izvērtēšana pēc viņa saražotā produkta - lūk, pats labākais darba novērtējuma veids. Katram darba devējam ir jāuzdod sev šis jautājums - "Par ko es maksāju naudu saviem darbiniekiem?" Šeit mums nāk talkā burvju formula "būt-darīt-piederēt". Mēs maksājam saviem darbiniekiem, nevis par to, ka viņi vienkārši ir (tas nozīmē "BŪT") vai ka viņi ir aizņemti visu darba dienu (par "DARĪT"), bet gan par uzņēmumam noderīgu rezultātu, ko rada viņu darbība (par "PIEDERĒT").

Pats interesantākais ir tajā, ka, ja cilvēks nezina, kādu produktu viņam jāražo savā postenī, tad viņš visdrīzāk arī nespēs to izdarīt. Tādējādi svarīgu nozīmi iegūst personāla apmācība. Tikai apmācīts darbinieks spēs strādāt ar maksimālu efektivitāti, nevis sēdēs ērtā krēslā, sūdzoties par necieņu pret viņu un tajā pat laikā nedarot neko noderīgu.

Redzat, cik viss ir vienkārši. Pat ministra gadījumā.

Tiem, kuri vēlas uzzināt par šo pieeju vairāk, iemācīties izvērtēt savu darbinieku efektivitāti un apgūt savas personīgās efektivitātes paaugstināšanas paņēmienus, jānāk uz mācību centru "First Baltic Hubbard College of Administration", kurā studentiem piedāvā desmitiem mācību programmu, kas ietver sevī visus biznesa aspektus.

10 1 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://kcool
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Spoki.lv Burtiski ir vissliktākā vieta, kur likt šādu reklāmu emotion

1 0 atbildēt