local-stats-pixel fb-conv-api

Vai bagātie ir gudrāki?7

Kontaktējoties ar dažāda sociālā stāvokļa cilvēkiem, esmu ievērojis, ka turīgie mazāk lieto klišejiskus teicienus, bet vairāk analizē situācijas, viņiem piemīt domas dziļums. Tā kā manus novērojumus iespaido subjektīvi iespaidu, vēlējos iepazīties ar objektīvāku informāciju

Kā uzkrītošāko no sakarībām vēlos minēt attiecības starp IQ un ienākumu līmeni. Nedaudz paskaidrošu, ko nozīmē šis skaitlis. Vidēji ASV un Eiropā IQ ir ap 100, ja zem 70 vai 80 (dažādos avotos norādīts atšķirīgi) - uzskata, ka ir garīga atpalicība, bet, ja virs 110 - intelekts uzkrītoši pārsniedz vidējo. Pētījumos bezpajumtnieki vidēji uzrādīja IQ 82, tie trūcīgie, kas saņem valsts pabalstu - ap 90. Miljonāriem, kas paši nopelnījuši bagātību, - 118.

Nabadzīgajiem cilvēkiem ir raksturīga paļaušanās uz veiksmi, nevis aprēķinu un saprātu, tā, piemēram, 77% no tiem, kam ir ilgstošas finansiālas problēmas, regulāri piedalās loterijās. Katri 8 - 9 no 10 turīgajiem dienā lasa pusstundu vai vairāk, salīdzinājumam - to pašu var teikt tikai par 1 no 50 nabagiem. Nemitīga zināšanu papildināšana dod iespēju izkonkurēt tos, kas stāv uz vietas. Toties 77% (33% turīgo) nabadzīgo televīzijai velta vismaz stundu dienā. Trūcīgajiem ir vēlmes, bet bagātajiem - mērķis. Uz to tiecas 7 no 10 bagāto un 3% procenti nabago. Cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem biežāk novēro impulsīvu rīcību, it sevišķi attiecībā uz nepārdomātiem pirkumiem. Turpretim turīgajiem raksturīga ģimenes budžeta plānošana.

Diemžēl neatradu līdzīgus pētījumus par Latvijas iedzīvotājiem, tāpēc nevaru būt drošs, ka šīs sakarības šeit ir tikat stipras kā valstīs, kurās daudz ilgāk indivīds pats veidojis savu likteni, nevis gadu desmitiem dzīvojis sistēmā, kas nemotivēja sevi pilnveidot.

38 0 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 7

0/2000

emotion

vispār ir taisnība..

Jo redz, lielākā daļa turīgo ir vismaz vidējā izglītība,  nabadzīgākie, parasti strādā mazāk atalgotu darbu, jo vienkārši pietrūkst zināšanu.  Par IQ tā aprēķināšanas metodikas ir dažādas, bet pamats ir ka IQ 100 ir dotajam vecumam atbilstoš intelekts

Tur ietilpst ne tikai prāta attapība, bet elementāri skolā iegūstamas zināšana, tātad ja cilvēkam ir izglītība viņa IQ neizbēgami būs augstāks, nekā tāds kuram izglītības nav, ASV tas ir stipri izteiktāk kā Eiropā, jo tur neizglītotu cilvēku (procentāli) ir ievērojami vairāk kā teiksim Latvijā..

Par tiem IQ 70 , nevr teikt ka cilvēks atpalicis- tas vienkārši var norādīt ka viņa zināšanu līmenis ir zems.. Piemēram tas var arī nozīmēt  ka viņš nevar nosaukt saules sitēmas planētas (IQ testā mierīgi var būt tāds jautājums), vai uzsskatīt ka delfīns ir zivs..

Par to bagāto nabago sasaisti ar IQ.. protams ka pat slikts jurists pelnīs vairāk nekā labs sētnieks..  (vismaz ASV - pie mums gan var būt arī otrādi)..  Un sētnieks kuram nav izglītības (petrūkst zināšanas, teiksim par litereatūru), atiecīgi viņam IQ testos būs mazākas balles, nekā tam aks to būs skolā mācijies.. nu apmēram tā..

Atpalicību nemēra ar IQ  

5 0 atbildēt

Droši vien visi, kas izlasīja šo rakstu, pieskaitīja sevi pie cilvēkiem ar augstu IQ, kas tikai vēl gaida savu lielo uznācienu bagātnieku saimē  emotion 

5 1 atbildēt

Un mans personīgais novērojums ir, ka turīgāki cilvēki vairāk taupa un apsver kārtējo tēriņu lietderību un vajadzību.

Tendence manā paziņu lokā ir tāda, ka bieži nabagais nodomās kaut ko no sērijas "dzīvojam tak vienreiz!" un nopirks šiku auto (kredītā), noīrēs krutu dzīvokli (tā ka no algas tikai roltoniem un kredītiem paliek), uztaisīs kāzu balli 200 viesiem (arī kredītā), izmetīs ārā kādu joprojām labu lietu lai nopirktu tās vietā jaunu un labāku un tad ņaudēs, ka kredīti spiež un naudas nav. Turīgs cilvēks taj pat laikā var dzīvot no malas skatoties, nabadzīgāk un no malas skatoties, žīdoties šķietami par kapeikām. Un tieši tāpēc viņš ir turīgs, jo netērē kur nevajag   emotion   Potams, daudz ko nosaka tēriņu prioritātes, audzināšana utt, 

3 0 atbildēt
Mulkus var aptuveni saskaitit paskatoties cik aunu staigā ar 7.āboliem kas nopirkti par beidzamajiem grashiem.
1 0 atbildēt

Tā sajūta, kad lasi komentārus, kuri ir garāki par tekstu emotion 

0 0 atbildēt

Šoreiz kļūdies tu, tie testi ko tu domā nav IQ testi bet loģikas testi, tieši kā teici prāta spējām.. IQ ir  INTELEĢENCES TESTS, nevis loģisko spēju tests..  Lai tests būtu korekts, to sastāda burtiski katrai zemei atsevišķi, un katram vecumam atsevišļi. Jo IQ  100 norāda ka cilvēks ir pietiekami attīstīts savam vecumam. Un  jautājums - par delfīnu, ir klasiskā IQ testā, protams zinamai vecuma un reģiona  grupai.  

cilvēks ar IQ 100 afrikā atšķirsies no  cilvēka ar IQ 100 Eiropā un amerikā.. Tā lā nevajag jaukt divas lietas vienā putrā..  

Ja kas IQ test vispār ir slidena lieta - tas ir ļoti ļoti subjektīvs..   Principā ja skolā noliec Valsts eksamennus uz vidējām atzīmēm - vari droši apgalvot ka tavs IQ ir ap 100.

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt