local-stats-pixel fb-conv-api

Vai alkoholu drīkstēs lietot tikai no 21 gada vecuma?118

287 2

Nesen izlasīju rakstu: Rosinās alkohola pārdošanu tikai no 21 gada vecuma. Tas atsauca atmiņā visus iepriekšējos alkohola patēriņa samazināšanas diž-gājienus. Šķiet, viss sākās ar aizliegumu publiskās vietās lietot alu. Atceros, kā savulaik pēc studijām vasarās varēja laiski atsēsties uz kāda parka soliņa un nevienu netraucējot izbaudīt dienišķo aliņu vai divus. Tad nāca jaunā likumdošana un šī privilēģija tika atstāta tikai bomžiem, kas joprojām parkos pilnīgi netraucēti malko caurspīdīgu šķidrumu no kolas pudelēm, kurām ir spraita korķi.

Pēc tam kā gaisma tuneļa galā nāca ideja, ka valsts iedzīvotāju alkohola patēriņš samazināsies, ja to aizliegs tirgot no desmitiem vakarā līdz astoņiem rītā. Bomžu paradumus, protams, arī šis nekādi neietekmēja, jo vietas, kurās viņi iegādājas caurspīdīgu šķidrumu kolas pudelēs ar spraita korķiem strādā visu diennakti, bet pārējiem jaunā likumdošana lika kļūt kreatīvākiem. Proti – ja alkoholu tirgo tikai līdz desmitiem vakarā, to jāiepērk ar rezervi. Rezerve paliks pāri, jo visu taču nav jāizdzer. LOL! Saprotams, ka trauki ilgi neturas pilni, tāpēc alkohola iepirkšana ar rezervi, manuprāt, tikai palielināja tā patēriņu.

Tad, salīdzinoši nesen, sekoja absolūti ģeniālākais plāns – aizliegt tirgot alu divlitrīgajās pudelēs. Šī ideja prasa, lai visi pieceļamies kājās un sākam aplaudēt – BRAVO! Jo ir taču pilnīgi skaidrs, ka tieši alkoholisko dzērienu tilpums ir tas, kas mudina Latvijas iedzīvotājus buhāt skarbāk. Gara acīm likuma autori droši vien iztēlojās, ka tagad katrs no mikrorajona censoņiem, kurš vakarā iešķieba ribās divlitrīgo stipro apinīti, tā vietā izdzers tikai litru. Jo nevar jau paņemt divus litrīgos. Rezultātā – pieņemu, ka alus patēriņš valstī ne sūda nav samazinājies, toties katras divlitrīgās plastmasas pudeles vietā miskastēs vai mežos tagad nonāk divas pudeles. Ironiskā kārtā, litrīgās pudeles plastmasa sver precīzi tikpat, cik divlitrīgās, tāpēc šis likums vienkārši ir dubultojis musara daudzumu valstī. Apsveicu.

Arī ideja par alkoholu no 21 gadu vecuma, protams, ir lemta neveiksmei pat tad, ja šo likumu kāds prāta aptumsumā pieņemtu. Atceros savu vidusskolas laiku un vecumu tā ap 16. Vai mēs ar cīņu biedriem sākām dzert tikai pēc astoņpadsmitās jubilejas? Nevaru to nedz noliegt, nedz apstiprināt. Bet mēs sākām agrāk. Alkohols no 21 gadu vecuma jauniešiem būtu tieši tikpat saistošs kā sekss tikai pēc kāzām.

287 2 118 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 118

0/2000