local-stats-pixel fb-conv-api

Vai agresīvi protesti ir pareizais risinājums?9

Laba diena, Spocēni. Viss plūst un mainās, no "ik dienu 3 raksti un vēl pa, kādam šausmu stāstam" autora jau labu laiku esmu palicis par "pa retam kaut ko iemetu" autoru un šeit atgriežos pie saknēm - "rant" stila raksti, kurā vienkārsi monologa veidā izpaužu savu viedokli. Nē, nē neuztraucieties #BLM vai #ALM, netaisos iztirzāt, bet, kādu problēmu, kas ar tiem nāk līdzi un laiku pa laikam vismaz mutiski/interneta komentārotiski ir aktuāla gan.

Runa ir par to, kā pareizi protestēt - kādi protesti nes rezultātu. Pateicoties pēdējo laiku notikumiem ASV ātri pārvērtās grautiņiem pilnā teritorijā, ko daudzi aizstāvēja sakot, ka tas ir protests pret rasismu utt. Šur tur pa vidam, protams, bija arīmierīgi protesti to klasiskajā izpausmē - mītiņi, demonstrācijas, saukļi, plakāti, bet bez vardarbības un demolācijas. Arī Anglijā parādās līdzīga problēma un Eiropā ar Franciju priekšgalā asi protesti valdības-tautas nesaskaņu laikā ir standarts. Kāpēc tas ir aktuali pie mums un kāpēc gribu par to izteikt viedokli? Jo bieži vien (jo īpaši jau franču pieminēto protestu laikā) gan dzirdot citu sarunas, gan interneta komentāros tiek rakstīts, runāts, ka tie nu gan ir malači, ka tā vajag arī pie mums. Patiesībā, brīnos, ka šobrīd, lv portalos biežāk nosoda šos "protestus", kas manā izpratnē vairāk ir situācijas izmantošana.

Latvijā vienīgā reize pēdejos 20+ gados, kad ir bijuši tiešam agresīvi protesti ir bēdīgi slavenais 13. janvāris. Parsvarā visi citi protesti izpaudušies kā mītiņi, kuri arī lielākoties ir šķidri apmeklēti. Nu, vēl, protams, fēču mētāšana pa praidistiem, bet tas man šķiet neiekļaujās šīs dienas tematikā. Ko tad es atbalstu - mierīgos protestus vai agresīvos? Mierīgos. Es agresīvos neuzskatu par risinājumu - o jau tik laicīgi atbilde uz virsrakstu, kam neinteresē, kāpēc tā, varam vērt ciet rakstu.

Es zinu - daudzi teiks mītiņi un citi miermīlīgo protestu veidi nenes risinājumu. Paskaties uz tiem pašiem fraņčiem pademolēja Parīzi un tika pie kārotā. A mēs, te tikai pačīkstam netā, drusku pabļaustamies pie Saeimas vai pieminekļa un viss. Vara turpina ignorēt un darīt pa savam. Sava taisnība tajā ir - agresivitāti ir vieglāk pamanīt, bet es paskaidrošu kāpēc tas nestrādā. Vismaz manā izpratnē, turklāt, kāpēc Latvijā tas nestrādātu vēl vairāk, kā tajā pašā Francijā vai ASV. Latvijā ir cita mentalitāte. Mēs esam mierīgāki, pakļāvīgāki, mazāk uzņēmīgi, līdz ar to mums jau ģenētiski/etniski/nacionāli uz ko tādu ir grūtāk savakties, bet tā ir mazākā bēda, jo 13. janvāris pierādīja, ka ja nu ļoti gribas, arī mūsdienu latviesi var izvilloties (galu galā paskatieties uz mūsu zaļumballēm - tā nav zaļumballe, ja nav vismaz pāris kārtīgu klopju). Problēma ar agresīvo protestēšanu rodas ekonomiskajā pamatā. Pamodelēsim situāciju. Covid-19 dēļ ekonomika bremzē, daudziem nav darba, firmas uz bankrota robežas - cilvēkiem ar naudu slikti. Bet valsts arīuztaisījusi lielu parādu, aizņēmusuies 4 miljardus - un palīdz kaut kā jocīgi. Ārstiem sasolīja algas pielikumu, bet tā pa īstam neiedeva. Tikai atsevišķām ārstu kategorijām. Sasolīja pazemināt PVN ēstuvēm - arī to neizdarīja. CIlvēki sāk šūmēties un taisa miermīlīgus protestus, streikus - nekāda reakcija. Valsts saprot, ka naudas maz, tŗūkst vel kaut kam - uztaisa, pieņemsim, jaunu nodokli dēļ, kura strauji pieaugs degvielas cenas vēl krietni virs pirms covid-19 laika cenām (aptuveni 1,25-1,30 centi par litru pirms covid-19, pēc jaunā nodokļa 1,6 par litru). CIlvēki uzsprāgst, iet uz Saeimu taisa protestus, ārdās, demolē, zog. Saeima nospļaujās, saprot, ka nu i pakaļā un atceļ nodokli. Bet tagad nonakam pie citas situācijas. Ar ko vainīgs bija veikala īpašnieks, ka viņa veikalu izlaupīja? Vai viņš ir vainīgs pie cenu pieauguma? (vai ASV gadījumā pie rasisma un negodprātīgām rīcībām?) Ko darīt tiem privātajiem, kam izdemolēja mašīnas, dzīvokļus, piemajas dārzus un to nesedz apdrošināšana? Pie kā viņi ir vainīgi? Un par tiem valsts vai pašvaldības īpašumiem, ko izdemolēs nāksies atmaksāt tiem pašiem demolētājiem - no saviem nodokļiem vai maksājot sodus. Līdz ar to, lai iegūtu 1 labu lietu, nakas ciest pašiem un vēl ne pie kā nevainīgiem cilvēkiem. Tāpēc, es neuzskatu, ka agresīvi protesti ir pareizs risinājums. Turklāt, bonusā tam šādi agresīvie protesti atvieglo dzīvi noziedzniekiem - protestētaju aizsegā ir vieglāk paveikt noziegumu - vai ta ir zādzība, huligānisms vai slepkavība un palikt nesodītam. Paldies tiem, kuri spēja izlasīt līdz galam.

55 0 9 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 9

0/2000

Paldies Tev par šo rakstu! Piekrītu Tevis teiktajam. Esam uz vienas nots, tā teikt.

Taču ir viena būtiska lieta, kas ir uzreiz manāma, kad notiek kas šāds - cilvēkiem sākas visatļautība. Lūk, tas ir beigu sākums.

Nesaku, ka tas, ko policists izdarīja, bija pareizi, bet...

Vai tiešām cilvēks, kurš piecas (!) reizes ir bijis cietumā (vienā no tām, tāpēc ka draudēja iešaut grūtniecei vēderā), ir pelnījis zelta zārku, klanīšanos un visu, kas izriet no šī?

Būsim reāli - tagad tas pat vairs nav par BLM vai par piemiņu viņam. Tas jau ir vienkārši, lai demolētu, izlaupītu, zagtu, bet, galvenokārt - pārkāptu likumu.

Tas ir sviests, kas aizgājis pārāk tālu. Precīzi tas pats, kas ar lgbtq vai feminismu. Iesākumā organizācijas (sauksim tā) labam mērķim - vienlīdzībai, bet mūsdienās - visatļautībai, vēlmei, lai izturas citādi; kā pret augstāk stāvošiem...

Tā nu tas diemžēl ir, cilvēki izmanto situāciju. Nekā cita.

8 0 atbildēt

Diemžēl šis ir tas cilvēku stulbums, pie kā novedīs līdz pasaules galam. Es drošvien dabūšu kaudzi ar mīnusiem, bet man ir po par melnajiem, jo baltā rase man ir svarīgāka, man ir svarīgāk lai tā neizzustu. Mēs dzīvojam Latvijā un esam baltieši, taču mēdiji patstāvīgi cenšas uzspiest melno tiesības un atgādina populāru melno cilvēku paveikto. Jā, tas ir apsveicami, bet nekam vairāk kā izklaides industrijai viņi neder. Baltā rase ir inteliģentāka un to pierāda vēsture un viss, kas notika Āfrikas kolonijās. Bet tiem baltajiem jēriņiem, kas tagad arī protestē un nostājas viņu pusē ir vienkārši izskalotas smadzenes. Dabiskā atlase. Tāpat internets un soctīkli ar visiem gejiem un transseksuāļiem ir aizgājuši par tālu. Kā var atbalstīt šo vardarbību, protestus, grautiņus un zagšanu? Vēmiens pilnīgi nāk. 🤢

7 1 atbildēt

Nē, agresīvi protesti pilnīgi noteikti nav pareizais risinājums. Es ceru, ka cilvēki nāks pie prāta.

6 0 atbildēt

katrā ziņā rīkoties ir pareizāk nekā sēdēt datorkrēslā un gudri dirst cik viss ir slikti.

4 1 atbildēt

Ja visi protesti būtu mierīgi,tad valdība tiem uzšķaudītu. Vajag palielināt finansējumu mediķiem? Nu jā,vajag.Bet nau naudiņas. Viss,izlīstam,ejam mājās,naudiņas nav,nav jēgas protestēt. Bet ja valdībai ir kaut drusku bail,ka miermīlīgie protesti var arī pāraugt vardarbīgos protestos,tag gan jāsāk kkas darīt

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Koks ar diviem galiem!!!

1 2 atbildēt