Šodienas raksts būs par pasaulē iecinītākajiem vīniem. Es ceru ka jums patiks!
Šodienas raksts būs par pasaulē iecinītākajiem vīniem. Es ceru ka jums patiks!
Cabernet Sauvignon
Tiek uzskatīts, ka Cabernet Sauvignon ir planētas populārākais sarkanvīns. Radīts 17. gadsimtā Francijā, šodien tas atrodams gandrīz jebkurā pasaules valstī, kur ir attīstīta vīna industrija.
Kad vīns ir nogatavināts (vismaz 10 - 15 gadi), tam piemīt ozolkoka aromāts, kurā jaušamas arī kafijas, šokolādes, ādas un tabakas nokrāsas. Jaunākiem Cabernet ( 3 - 7 gadi) ir vieglāka, sulīgāka smarža un garša ar dzērveņu, aveņu un plūmju toņiem.
Vecākus vīnus vislabāk malkot kopā ar saraknām gaļām, piemēram, steiku vai jēru, jo ir spēcīgs vīns, kurš nomāc vieglu ēdiena garšu.
Shiraz
Sarkanvīni, kas darīti no Syrah vīnogām, kam raksturīga izteikti tumši sarkana miza, ir vieni no iecienītākajiem pasaules tirgū.Pazīstams kā vīriešu vīns (jo tieši stiprais dzimums to izvēlas visbiežāk), Shiraz ir nosvērts, uzticams un atpazīstams – gan Shiraz parastajiem, gan jauktajiem vīniem ir unikālas garšas un aromāta īpašības, kuru dēļ tos ciena visās pasaules malās. Lai arī mēs pazīstam šo vīnu kā Shiraz, to izcelsmes valstī Francijā tos dēvē par Syrah, taču atšķirība ir tikai nosaukumos.
Vairumu Shiraz var baudīt kopā ar sarkanajām un/vai medījumu gaļām, kā arī asiem un nobriedušiem sieriem.
Gewurztraminer
Gewurztraminer ir viegls baltvīns, tāpēc piemērots iesācējiem, lai arī tā zīdainā pēcgarša ir ilgstoša un ļoti baudāma. Vislabākie Gewurztraminer vīni nāk no Francijas reģiona Elzasas.
Pats vīns ir raksturojams kā pussausais un parasti ļoti pilnasinīgs, salds, salmu dzeltens, ar eksotisku augļu niansēm garšas buķetes un garšvielu toņiem (piemēram, ingvers) aromātā.
Pasniedziet Gewurztraminer kopā ar maltīti vai uzreiz pēc ēdienreizes, taču tikpat labi tas noderēs kā labs aperitīvs. Šis vīns labi papildinās eļļainus un taukainus ēdienus.
Chardonnay
Chardonnay ir viens no pārdotākajiem baltvīniem, kas daļēji skaidrojams arī ar ļoti plašo tā piedāvājumu.
Uzskata, ka Chardonnay pirmsākumi meklējami Francijas reģionā Burgundijā, kur (un arī Šampaņā) tas kļuva aizvien populārāks un sāka iemantot arī aizrobežu atzinību.
Laba Chardonnay garšas buķete ir ļoti eklektiska, jo tajā jautīsiet sviesta un ozolkoka virstoņus ar maigām augļu (bumbieri, āboli, citroni, persiki) nokrāsām. Līdz ar to tas ideāli sader ar putnu un cūkas gaļu ēdieniem, jūras produktiem, kā arī gandrīz visiem ēdieniem, kuros izmantots daudz sviesta vai krējuma.
Merlot
Merlot nav pārāk sens spēlētājs uz pasaules vīnu nozares skatuves, jo tādu īstu popularitāti tas ieguva tikai 80. gados. Taču šodien šīs šķirnes elastīgums un interesantais raksturs ir padarījuši Merlot par vienu no populārākajiem sarkanvīniem.
Vidēji pilnasinīgās vīnogas pirmo reizi izaudzētas Bordeaux reģionā Francijā un tiek izmantotas gan kā sastāvdaļas jauktajos vīnos, gan izejviela vīniem, kas tiek darīti tikai no vienas šķirnes vīnogām.
Kā vidēji pilnasinīgs vīns, Merlot draudzējas ar smagākiem un bagātīgākiem ēdieniem. Vieglāku maltīti, ieskaitot zivis, nomāks šī vīna pārdrošā garša.
Tie taču nav vīnu nosaukumi , bet gan vīnogu šķirņu nosaukumi. Topik gavno, autor pridurak.
Autors ir uzskaitījis populārākās vīnogu šķirnes, nevis vīnus. Kļūda raksta nosaukumā, vai arī zināšanu trūkums par vīniem.