local-stats-pixel fb-conv-api

Šodiena 2017.04.02.1

18 0

Mājas sesku jeb fretku diena

Salīdzinoši nesen Latvijā par mājas mīluļiem kļuvuši ziņkārīgie un rotaļīgie dzīvnieki - fretkas jeb mājas seski. Mājas sesks ir neliels caunu dzimtas plēsējs. Mājas seska sencis ir meža sesks vai, iespējams, Eiropas meža seska hibrīds ar stepes sesku. Par fretku dzimteni tiek uzskatīta Ēģipte. Tā kā meža sesks pamatā medī grauzējus, tad šī īpašība kļuva par noteicošo, kādēļ cilvēki viņu pieradināja. Senatnē to lietoja peļu, žurku, trušu un citu kaitniecisko dzīvnieku izķeršanai. Pastāv uzskats, ka sesks tika pieradināts pirms 2500 gadiem.

Fretkas ir draudzīgi un parasti lieliski sadzīvo ar suņiem, kaķiem un saviem sugas brāļiem. Jāšaubās, ka fretka varētu sadraudzēties ar putniem un grauzējiem, jo brīvajā dabā tie ir fretkas medījumi. Arī zivis labāk turēt fretkām nepieejamā vietā, jo dzīvnieciņam var sagribēties pamakšķerēt. Ar kaķiem un suņiem var izveidoties dažādas attiecības - gan draudzīgas, gan vienaldzīgas.

Seska mūža ilgums vidēji ir 8-10 gadi. Pieauguša dzīvnieka ķermeņa svars vidēji ir 500-1000 g mātītēm un 1500-2500 g tēviņiem, bet ķermeņa garums vidēji ir 30-60 cm. Mīts par seska smaku ir radies tā anālo dziedzeru dēļ, ko seski izmanto tikai briesmu brīžos. Ikdienā šie dziedzeri netiek izmantoti. Katram dzīvniekam ir savs aromāts - arī seskam ir seska kažoka smarža. Parasti sesks smaržo pēc muskusa un medus sajaukuma - cits izteiktāk, cits mazāk. Nepatīkams un spēcīgs aromāts parasti ir tēviņiem, kas nav kastrēti, kā arī meklēšanās laikā - tādu sesku tiešām var nosaukt par smirdīgu.

Gaidi nākamo rakstu ar nosaukumu ''Šodiena'' (:

Spocīgu dieniņu! emotion

18 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

 emotion 

1 0 atbildēt