local-stats-pixel fb-conv-api

Skríveru Saldumi.2

12 0

Ražošana Jau pirmās brīvvalsts laikā saimnieces-gardēdes savas virtuves grāpjos vārīja Gotiņas.
Vienā katlā uz uguns lika cukuru ar pienu, krējumu vai biešu sīrupu.

Tas bija tolaik, kad veikalos vēl tik plašā izvēlē nevarēja iegādāties konfektes un tās bija arī samērā dārgas.

Tā nu izmanīgās latviešu saimnieces izgudroja pašas savu recepti, kā pagatavot kārumus.
Pašlaik neviens vairs nevar pateikt, kā īsti radās Gotiņas recepte, bet tas, ka šī konfekte ir viens no Latvijas atpazīstamības zīmoliem, ir vairāk kā skaidrs.

Vairāk kā pirms 50 gadiem Skrīveros, pirmā vieta Latvijā, kur sāka ražot konfektes „Gotiņa”.
Mūsu konfektes „Gotiņa” ceļš sākas Latvijas laukos un tīrumos, kur ganās un ēd lekno zāli bioloģiski sertificētas saimniecības ganāmpulki.

Jau kopš seniem laikiem „Gotiņas” konfektes sagatavošanā tiek izmantots tikai Latvijā ražots piens.

Pats galvenais, kas no piena tapušos kārumus atšķir no daudziem līdzīgajiem, – "Gotiņas" no piena ieliešanas katlā līdz pat sapakošanai kastēs ir roku darbs. Vienīgais mehānisms visā konfektes tapšanas ceļā ir automašīna, ar kuru preci nogādā līdz veikaliem.

"Gotiņa" ir Dabīgs produkts, kas top tikai no dabiskām izejvielām: piena, pilnpiena pulvera, cukura, glikozes sīrupa, taukvielas (augu tauki ), vanilīna un dažādām piedevām ( riekstiem, rozīnēm, saulespuķu sēkliņām u.c.) Ne E vielas, ne krāsvielas, ne citas ķīmiskas piedevas vai konservantus šajā konfektē neatrast.

Skrīveros "Gotiņas" ražo no piena pulvera, bet Lizumā notiek sadarbība ar bioloģiski sertificētas saimniecības ganāmpulka īpašnieci, kura konfekšu ceham ik rītu piegādā svaigu slaukumu. Tas nozīmē, ka gotiņas "Gotiņām" ir nodrošinājušas izcilas kvalitātes priekšrocību, jo vienā reizē pamatmasas izvārīšanai vajag vienas fermas un viena slaukuma pienu.

Kad viss saliets katlos, piebērts cukurs, pievienota taukviela (lai nodrošinātu konfekšu masas stabilitāti) un uz cietes bāzes ražotais glikozes sīrups, sākas vārīšana pamatīgi augstā temperatūrā – virs simts grādiem. Vārīšanas laikā "Gotiņa" iegūst brūnās krāsas gammu. Ja tiek izmantots svaigs piens, tad masa veidojas tumša, jo vārīšana notiek ilgāk. Ja piena pulveris – tonis ir gaišāks.

Kad vārīšana pabeigta, karsto masu izlej uz dzesēšanas galdiem, tur masa atdziest ~ vienu stundu, tad to sagriež un liek uz paplātēm.

Pēc tam tinējas masu ar asu nazi sagriež slejās un ar rullīti izgriež konfekšu formas un ietin papīriņos.

12 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000
Kada venla pec salati ar silki pie gotinu konfektem?????
2 0 atbildēt

Kas tie par augu taukiem un cik daudz tos pievieno?

0 0 atbildēt