local-stats-pixel fb-conv-api

Skaudrā patiesība1

18 0

Bērnu fiziskā attīstība ir viens no valsts labklājības rādītājiem. Bērnu augšanas un attīstības procesus būtiski ietekmē valsts sociālo un ekonomisko faktoru mainība.

Tāpēc vērība veltāma bērnu fiziskajai attīstībai – veselības nostiprināšanai un uzlabošanai, lielās un smalkās muskulatūras vingrināšanai, fizisko aktivitāšu veicināšanai, kā arī veselīga dzīvesveida pamatprincipu apguvei.

Bērna morfoloģiskās attīstības rādītāji ir bērna veselības stāvokļa kritēriji. Bērna

fizisko attīstību, kā arī balsta un kustību aparāta attīstību atspoguļo ķermeņa stāja. No

fizioloģiskā viedokļa stāja ir dinamisks stereotips, kas veidojas individuālās attīstības

un augšanas rezultātā. Lai bērnam veidotos normāla stāja, nepieciešama motivācija, sabiedrības, it īpaši vecāku un pedagogu, interese par bērna veselību, kā arī atbilstošs inventārs, kur to nepārtraukti pilnveidot un trenēt.

Kā liecina Valsts izglītības un satura centra pētījums, bērni realizē tikai 50% no vecumam atbilstošo kustību apjoma. Lai gan sporta nodarbību nodrošināšana izglītības iestādē ir obligāta, aptuveni 2/3 bērnu vecāku pētījumā norāda uz bērnu fizisku aktivitāšu nepietiekamību.

Būtu nepieciešams palielināt bērnu kustību aktivitātes gan izglītības iestādēs, gan ārpus tām, nodrošinot bērna vecumam un mērķim atbilstošu un drošu vidi. Pirmsskolas vecuma bērniem ieteicams nodarboties ar vispār attīstošu vingrošanu,

kuras uzdevums ir veselības stiprināšana, fizisko spēju sekmēšana, kustību prasmju

apgūšana un to patstāvīga izmantošana dažādās dzīves situācijās.

Kustību iemaņas veidojas, pakāpeniski tās pilnveidojot un uzlabojot, pārejot no vienkāršākas uz sarežģītāku kustību ar augstāku līdzsvara un koordinācijas spēju līdzdalību.

Pamatojoties uz bērnu pedagoģiskajām, psiholoģiskajām un bioloģiskajām attīstības īpatnībām, šajā dzīves posmā jāturpina mācīt un nostiprināt dzīvē nepieciešamās

pamatkustības soļošanā, skriešanā, lēkšanā, mešanā, rāpšanās, bumbu spēlēs, rotaļās

un dejās.

Ja bērnam nav stipras ķermeņa muskulatūras, viņš nespēj ilgstoši noturēt pareizu pozu. Pirmskolas vecuma bērniem stājas izmaiņām visbiežāk ir funkcionāls raksturs, iemesls – muskulatūras un saišu vājums.

Mūsu pirmskolas izglītības iestādē no 110 reģistrētiem bērniem pēc mediķa veiktās apskates stājas problēmas tika konstatētas 52 bērniem, kas ir 47,27% no visa bērnu kopskaita. Diemžēl bērnu brīvajā laikā viņiem nav iespējams sevi pilnvērtīgi attīstīt novecojušo konstrukciju dēļ, kā arī tās nav pietiekamā skaitā. Arī bērnu vecāki ir izteikuši vēlmi palīdzēt attīstīt bērnudārzu, kurā mācās viņu atvases, ar tā labiekārtošanas darbiem. Diemžēl ierobežoto finanšu dēļ ar atvēlēto naudas summu, kas ir 500ls ir par maz, lai uzsāktu kvalitatīva rotaļlaukuma izveidi. Pēdējos uzlabojumus vingrošanas elementu ziņā bērnudārzs piedzīvoja pirms septiņiem gadiem, kad tika pie jaunām šūpolēm un rotaļlaukuma, visas pārējās konstrukcijas ir vēl stipri vecākas, bet diemžēl nekas nav mūžīgs un apkārtējās vides ietekme šo ierīču nolietošanu ir tikai paātrinājusi, tās ir fiziski un morāli novecojušas. Šādas vingrošanas ierīces ir samērā dārgas un ar šī brīža finansiālajiem līdzekļiem mūsu iestāde nevar atļauties tās restaurēt vai iegādāties bērniem ko jaunu. Mūsu pirmsskolas izglītības iestādē ir arī sociālās aprūpes grupa. Tā ir diennakts grupa, kuru apmeklē bērni no trūcīgām un sociāli nelabvēlīgām ģimenēm. Bērni tajā uzturas no pirmdienas līdz piektdienai. Tieši bērnudārzs ir vieta, kurā šie bērni saņem vislielāko uzmanību, gūst jaunas zināšanas, attīsta sevi fiziski.



18 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Izmantotie avoti:
http://labiedarbi.lv
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

Vajadzētu izzilināt p*darus, kas tos pašus jau uzceltos laukumus demolē... ;)

1 0 atbildēt