local-stats-pixel fb-conv-api

Pilsoniskā bezatbildība14

15 0

Šodien saskāros ar rakstu, kurā tauta tiek kūdīta valsts prezidentam atlaist Saeimu. Šāda rīcība ir pretrunā ar konstitūciju, jo Latvijā tauta ievēl Saeimu nevis prezidentu. Šāda veida aktivitātes grauj morālo atbildību pilsoņos, jo mudina balstiesīgos tautas pārstāvjus uz konstitūcijas noliegšanu un šādā veidā tiek stimulēta vēlētāju bezatbildība, jo atdodot savu balsi par vienu vai otru politisku spēku, vēlētājam derētu atcerēties sevis izvēlētās politiskās partijas rīcību un sagaidot nākamās vēlēšanas neatkārtot izvēli, kura noveda pie politiskā pārpratuma, jo pretējā gadījumā tiek stimulēta aplamība, kas balstās nepacietībā, lai atrāk aizmirstu savu neadekvāto izvēli, kas palielina iespēju nākamajās vēlēšanās atkārtot to pašu kļūdu.

Kas liecina, ka tautas vēršanās pie prezidenta, lai atlaistu Saeimu ir aplama:
+ tauta saskaņā ar konstitūciju Latvijā ievēl Saeimu
+ Saeima ievēl prezidentu, kuru pēc tam prezidents var atlaist
+ konstitūcijas maiņai ir nepiecišams referendums, kas tautai ir resursietilpīgs pasākums
+ ja tauta ir nemierā ar valdību, tad sākumā viņai vajadzētu apšaubīt valdības darbu, kurā tā izvēlējās kādu par prezidentu

Atļaušos vien atgādināt, ka Latvijā prezidentam ir reprezentējoša nozīme un prezidenta pilnvaras ir visai ierobežotas. Prezidenta pilnvaras palielinas ārkārtas situācijā, kurā viņš var atlaist Saeimu vai mobilizēt valsts resursus, kāda ārkārtas gadījuma atrisināšanai. Diezgan skumji būtu, ja valsts pilsoņi savu muļķību, kurā izdarīja izvēli par vienu vai otru politisku organizāciju vēlētos saistīt ar ko ārkārtēju, jo gatavojoties vēlēšanām viņiem ir dots visai ievērojams laiks, lai izdarītu savu izvēli un nākotnē neatkārtotu savu aplamo izvēli.

lasi, vērtē, komentē emotion

15 0 14 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 14

0/2000

Latvija ir ta- ievel, tad 4 gadus brec cik slikti sie strada, bet nakamajas velesanas atkal ievel tos pasus un brec talak.

4 0 atbildēt

ir iespēja ierosināt referendumu, bet lai to izdarītu, vispirms ir jaizdara kaut kas pilnīgi nereāls, tas ir, jāsavāc 150 000 paraksti par referenduma ierosinašanu. 

Man tā šķiet, ka Latvijā neviens nekad mūžā ne par ko nesavāks 150 000 parakstus, līdz ar to, referendumi ir neiespējami

4 0 atbildēt

Būtība jau visā ir tautas domāšanā un zināšanu trūkumā. Nezinu cik tīra ir vēlēšanu sistēma, bet visi balso par topā esošajām "populārajām" partijām kā zombiji, itkā nebūtu alternatīvi variantu (vismaz, ja ne labāk, tad savādāk). Otrkārt, cilveki domā, ka viņi ievēl saeimu uz 4 gadiem un viss, nē, tā nav- tautai jābūt ļoti aktīvai politiskajos procesos(jāvāc paraksti, jāpiedalās tautas nobalsošanās, sabiedriskajās apspriešanāš, utt.) Principā Saeimai būtu jārīkojas pēc tautas stabules- jāpilda tautas intereses.

Neieciklējies uz to konstitūciju, visi likumi noveco, Satversme jau ir novecojusi un sen ir laiks tajā tautai veikt grozījumus. Jo valdība pašlaik Satversmi maksimāli izmanto savā labā, pret tautas interesēm. Tulītēji grozījumi, kas Satversmē būtu jāveic: Valsts Prezidentu ievēl tauta, nevis Saeima, atvieglināt likumprojektu iesniegšanu no tautas.

0 0 atbildēt