Trīspadsmit dažādi produkti un padomi, kā pareizi tos izvēlēties.
Pārtikas izvēles ceļvedis, kuru mēs sen jau bijām pelnījuši7
Maize
Iepazīsties ar informāciju, kas norādīta uz etiķetes. Ja maize gatavota no pilngraudu miltiem, tad tajā būs vairāk šķiedrvielu un vitamīnu nekā maizē, kura gatavota no cita veida miltiem.
Maigi uzspied uz maizes. Ja maizes klaips pēc tam atgūst sākotnējo formu, tad maize ir augstas kvalitātes. Ja ne, tad maize būs mazāk kvalitatīva vai arī pirms tam tikusi sasaldēta.
Svaiga vistas gaļa
Ja gaļa ir sagriezta, novērtē krāsu atšķirības. Ādai jabūt bālākai par pašu gaļu. Ja āda ir dzeltenīga vai brūna, labāk atstāj to plauktā.
Gaļai jābūt stingrai, miklai un bez asinīm. Apskati griezuma malas. Ja tās izskatās sausas, tad gaļa nebūs svaiga.
Derīguma termiņi ir noderīga lieta, bet iepakošanas datumi ir tikpat nozīmīgi. Ja tas iepakots pirms vairāk nekā divām dienām, tad laikam nebūs īstais.
Arbūzs
Aplūko arbūza kātiņu. Ja tas ir brūns un sauss, tad arbūzs ir gatavs ēšanai.
Novērtē arbūza dzeltenos plankumos. Tie norāda uz to, cik ilgu laiku arbūzs pavadījis uz zemes, būdams savienots ar augu. Ja laukums ir tumši dzeltens, arbūzs būs salds.
Arbūza gatavību var noteikt, pieklauvējot pie tā. Ja skaņa ir neizteikta un līdzīga atbalsij, tad tas vēl ir zaļš. Ja skaņa ir strupa un dobja, tas ir gatavs.
Tomāti
Mēģini izvairīties no fasētu tomātu iegādes. Gan tāpēc, ka šādiem tomātiem gatavību pārbaudīt ir grūtāk, gan tāpēc, ka parasti tiek safasēts tā, ka tomātiem ir ļoti dažādas gatavības pakāpes.
Tomāta miziņai ir jābūt gludai un stingrai. Tomātam ir jābūt pareizā svarā. Intuitīvi tu zini, cik tomātam ir jāsver. Zaļš tomāts var svērt pat 2x mazāk nekā pilnībā nobriedis tomāts.
Pasmaržo to. Tomātam ir jāsmaržo pēc siltumnīcas un tomāta. Īpaši tad, ja tas tiek pārdots ķekarā (ar zaļo kātiņu klāt).
Melone
Melones mizai nevajadzētu būt pārāk zaļganai. Ja tās miza ir dzeltenīga, tad nozīmē, ka tā gana daudz laika pavadījusi uz zemes un saulē, tāpēc attiecīgi būs saldāka.
Paklauvē pa melones sāniem. Ja rodas vibrācija, melone ir nogatavojusies.
Pakustini meloni sev pie auss. Ja dzirdi ūdens tecēšanu, tad melone ir pārgatavojusies.
Ar pirkstiem pieskaries abiem melones galiem un maigi piespied. Ja tie ir mīksti, melone ir gatava.
Paprika
Paprikas mizai jābūt viendabīgā krāsā un bez pleķiem. Turklāt arī paprikai jāsver tik, cik tai pēc sajūtām būtu jāsver.
Paskaties paprikas apakšā. Paprikām parasti ir 3 vai 4 «daiviņas». Paprika ar 3 vai mazāk daivām būs rūgtāka. Paprika ar 4 daivām būs mazāk sēklaina, līdz ar to praktiskāka lietošanai.
Pievērs uzmanību paprikas kātiņam. Ja tas ir zaļš un svaigs, tad arī paprika būs svaiga.
Zivs
Pārbaudi zivs acis. Ja zivs ir svaiga, acīs būs izteikts melnumiņš.
Pēc taustes zivij jābūt zīdainai. Ja tā ir lipīga, tad zivs nav svaiga.
Zivs gaļai jābūt tvirtai. Ja pieskarsies tai ar pirkstiem, nospiedumam nebūtu jāpaliek.
Cukini
Šoreiz izmēram ir nozīme. Jo lielāks cukini, jo lielāka iespēja, ka tas būs rūgts. Labāk izvēlies cukini 15-20 centimetru izmēra robežās.
Arī cukini būtu ieteicams pārbaudīt kātiņu un tā svaigumu. Kātiņi nemelo.
Banāni
Banāns ir tas auglis, kuru katrs mīl ēst savādākā konsistencē. Neatkarīgi no tā, vai esi zaļu vai jau miltaini dzeltenīgu banānu fans, pārbaudi banānu ķekara kātiņu. Ja tas kļuvis brūns vai melns, tad banāni varētu būt jau par daudz gatavi.
Banāni būs ilgāk ēdami tad, ja tie būs ķekarā. Veikalā labāk neņem vienu izolētu banānu, ja vien negrasies to ēst uzreiz.
Medus
Caurspīdīgs medus nenozīmē to, ka tas ir labāks. Medus krāsa var būt ļoti daudzveidīga atkarībā no iegūšanas vietas, tomēr necaurspīdība parasti liecina par to, ka tas ir dabiskāks.
Ja medus burkas apakšā manāma noslāņošanās, medus, visticamāk, būs svaigāks.