local-stats-pixel fb-conv-api

Pārdomas par mūsdienām. Laiks.16

224 1

Vai nevajadzētu būt tā, ka mūsdienu tehnoloģiju attīstības ietekmē cilvēkiem brīvā laika, finanšu resursi un prieka, hobiju aktivitātēm vajadzētu būt vairāk. Mums ir mūsdienīgi pārvietošanās līdzekļi, kas ietaupa laiku , lai pārvietotos no punkta A uz punktu B. Mums ir telefoni, sociālie tīkli ātrai saziņai. Mums ir veļasmašīnas, mikroviļņu krāsnis, kas ekonomē mūsu laiku, datori un citas tehnoloģijas, kas agrāko laiku uzdevumus atrisina efektīvāk, daudz ātrāk.

Bet kā ir realitātē?

Realitātē mums šķiet, ka laiks skrien ar vien ātrāk. Diena pēc dienas, diena pēc dienas.... nedēļa pēc nedēļas...un šķiet, ka gadi jau kā mēneši skrien. Un mūsdienās kādi ir populārākie teicieni? Ai, man nav laika... ai man jāskrien tur un tur... ai man jādara tas un tas utt... un mēs esam tā aizņemti ar dažādiem darbiem, uzdevumiem, pienākumiem, un vienalga šķiet, ka laiks skrien tik ātri, ka neko nevar tā īsti paspēt izdarīt. Mums nav laika draugiem, mums nav laika sev, mums nav laika bērniem... un vienīgā saruna vecākiem ar bērniem pēc skolas pārsvarā ir tāda:

Vecāki:Nu kā tev gāja skolā?
Bērni:Normāli.

Ar to arī viss beidzas. Mēs cilvēki esam atsvešinājušies viens no otra, aizmirsuši viens par otru un aizrāvušies ar lietām.

Kā to skaidrot? Viens no skaidrojumiem psiholoģisks pieradums pie dzīves!

Mēs sākam pierast pie pasaules. Bērnībā varējām stundām priecāties par taureņiem, ar pilnu interesi vērot putnus, iepazīt pasauli. Katra diena ir kā jauns pārsteigums. Bet pieauguši jau to visu zin, tas nav nekas jauns, tie ieslīgst garlaicīgās rutīnās, no iepriekšējā gada tie atceras varbūt tikai dažas dienas, kas izlec no rutīnas dzīves. Bērniem tā nav, viņi atceras gandrīz katru dienu kā ko spilgtu un jaunu. Varam, pajautāt, kādam, ko darīji pirms mēneša, kas tev palicis atmiņā... un vairumā atbildēs būs, ai nu neko īpašu, ai es neatceros utt.

Neatbildētie jautājumi:

1)Kāpēc attīstoties tehnoloģijām, kas visu spēj paveikt ātrāk, lētāk, atvieglo mūsu dzīvi, bet realitātē mēs izjūtam , ka laika paliek ar vien mazāk un tas skrien arvien ātrāk?

2)Mūsdienās tehnoloģijas ļauj saražot produkciju, izpildīt dažādus darbus par krietni zemākām izmaksām kā agrāk. Tad kāpēc cilvēkiem jāstrādā ar vien vairāk un atalgojums ir tik zems, ka jāstrādā virstundas, lai nodrošinātu cilvēka cienīgu dzīvi? Tas ir normāli , ka šādā laikmetā, pastāv tāds jēdziens, kā strādājošie nabagi? Vai tad nevajadzētu strādāt ar vien mazāk un saņemt vairāk?

3)Ja tehnoloģiju attīstība ļauj visu saražot par arvien mazākām izmaksām, tad kāpēc cenas un dzīves dārdzība pieaug? Kāds gudrinieks noteikti, teiks... nu kā biznesa mērķis-nopelnīt visvairāk, ieguldot vismazāk resursu. Bet tad jautājums, ja mērķis ir peļņa, tad kāpēc visas pasaules valstis ir parādos, mistiski kaut kam parādā, nevis zeļ uzkrājumu pārpalikumos?

4) Vai tad tehnoloģijām nevajadzētu katram cilvēkam sniegt ar vien vairāk brīva laika un arvien lielākus finanšu resursus saviem hobijiem, bet mūsdienās to vien dzirdam, ka nav nauda un nav laika? Kas stāv aiz un organizē šo laikmetu?

Atbildes , rakstat komentāros!

224 1 16 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 16

0/2000

Laiks ir nauda. Naudas mums nav. Tātad, laika arī nav..... Elementāri, Vatson !

7 0 atbildēt

"Vecāki:Nu kā tev gāja skolā? Bērni:Normāli."

vispirms parādi man kādu pusaudzi(jo sīkie stāsta par katru sīkumu tāpat, gribi tu to vai nē) no jebkāda laika perioda, kurš atbild kaut ko citu. un tur jau nav ko citu atbildēt. aizgāji, nosēdēji stundās, atnāci atpakaļ. varbūt pa vidu uzpīpēji, bet vecākiem tādas lietas arī nestāsta emotion

tehnoloģijas attīstās, bet mūsu laika uztvere ne. kā arī lielais vairākums cilvēku vienkārši nejēdz visu pareizi saplānot, vai neplāno vispār(me! me! me! :3)

 

kas attiecas uz pārējo domāju kāds ekonomists varēs mierīgi atbildēt.

4 0 atbildēt

virkne tehnoloģiju, kas ietaupa mums laiku, bet laika kā trūkst tā trūkst. vienkārši mēs paši sev par daudz sakrāmējam virsū.

2 0 atbildēt
Naudu dod par darbu, nevis par to, ko mašīna izdara tavā vietā. Cilvēki ir stulbi un egocentriski - re, kur tava atbilde... Ne laika sev, ne laika citiem un ja vēl bērns parādīsies tad šausmas līdz mūža galam. Ja gribi izrauties no parasto mirstīgo dzīves, sasniedz "Himalaju" virsotni, bet tomēr vai nav ironiski - lai sasniegtu "Himalajus", vajag kaut ko sasniegt... Ir bardaks uz mūsu planētas un ja kāds saka, ka ir brīvs, tad jāpasmejās un jāsaka, ka ieslodzītāks kā jebkad... Cilvēks savu dzīvi nekontrolē, to dara citi.
2 0 atbildēt

Laiks, pēc būtības, neskrien ātrāk, mūsu laika izjūta ir tas, kas mainās. 

Jo bērnība mēs patiešām neskrējām dzīvei pa priekšu, mēs pieņēmām ik dienu kā pirmizrādi, kā brīnumu... mums nevajadzēja skriet pēc kāda labuma...

Un runājot par tehnoloģijām, kur brīvība, tur pat blakus būris ir... 

1 0 atbildēt

neizlasiju lidz galam, bet es domaju, ka laika nav, ir tikai matērijas procesi, kas notiek atrak vai lenak  

1 0 atbildēt

Par tiem parādiem runājot, tas nav tik vienkārši. Tur jau nav tikai biznesmeņu vaina, tā problēma ir dziļāk. Runājot par tehnoloģijām, jo vairāk visu mehanizē un automatizē, jo mazāk darbavietu paliek. Elementāri.

Kas to visu organizē? Man šķiet, ka Illuminati ar "pelēkajiem"no kosmosa, lai pārņemtu varu.

Bet ja pa nopietno, tas ir smags jautājums.

0 0 atbildēt

1. jo cilvēks neprot sevi menedžēt jeb vadīt. Cilvēki ir diezgan haotiskas un wild būtnes, var arī kārtīgi dzīvot, bet tur vispirms jābūt gribēšanai. Cilvēks raujas uz visām pusēm. Kādu brīdi, tas protams, ir interesanti (it īpaši,uzsākot pieauguša cilvēka dzīvi), bet ja daudzas reizes atsities pret vienu un to pašu sienu, bet nemainies... tos sauc par muļķiem.

2. Pareizs domu gājiens, un tā arī vajadzētu būt. Problēma ir cilvēkos,kas ir pie varas. Viņi var visu vērst par labu (ir resursi pietiekami), taču to nedara kaut kādu iemeslu dēļ (negantas degradantu īpašības). Mēs parastie ļaudis to nevaram baigi ietekmēt, kamēr vien nevaram paši sev palīdzēt, attiecīgi ir absurdi līst kaut kur augstāk.

3. atkal, augšejie ļaudis ir vainīgi, pilnīgi godīgi saku, tā nav nekāda iedoma. Mēs mazie cilvēki, ko varam darīt, tas ir - vispirms sakārtot savu mazā cilvēka dzīvi un tad ja viss forši, tad arī virzīties uz augstākiem procesiem. Bet ceļš ir garš.

4. sliktie onkuļi.

------

Kā laiku iegūt ? Ļoti vienkārši. Samaziniet saistības (attiecību, finansiālās un citas). Nevari ? Nu tad neesi pelnījis vairāk laika, lai darītu lietas,kuras gribētos.

0 0 atbildēt
Komunālie 200 un nedod Dievs vēl īre tikpat. Minimālā alga 300 eiro. Nekas cits nemaz nav gaidāms.
0 0 atbildēt