Holesterīna līmenis ir tieši saistīts ar uzturu un dzīvesveidu. Sirds un asinsvadu sistēmas traucējumu profilaksei ārsti iesaka veikt fiziskus vingrinājumus, pietiekami gulēt, mazāk nervozēt un, protams, uzraudzīt uzturu.
Noderīgi pārtikas produkti, kas pazemina sliktā holesterīna līmeni3
Olīvju eļļa
Valstīs, kur nacionālie ēdieni tiek bagātīgi aromatizēti ar olīveļļu, tiek novērots viszemākais mirstības līmenis no sirds slimībām. Olīveļļa samazina “sliktā” holesterīna saturu asinīs, vienlaikus paaugstinot “labā” holesterīna līmeni, proti, novērš plāksnīšu veidošanos uz asinsvadu sieniņām. Vidusjūras reģiona diēta kalpo arī kā depresijas traucējumu profilakses līdzeklis, kas ievērojami samazina sirds slimību attīstību.
Treknās zivis, piemēram lasis un makrele, veicina veselīgu asinsvadu, sirds un smadzeņu darbību. Viņiem ir milzīgs daudzums omega-3 un omega-6 taukskābju, kas regulē holesterīna līmeni un samazina asins recekļu veidošanās risku. Antikolesterīna diēta ietver vismaz divas zivju porcijas dienā.
Cīņā ar kaitīgo holesterīnu īpaši izcēlās sarkanais sīpols. Tas palīdz novērst holesterīna plāksnīšu veidošanos, attīrot asinsvadus. Bet “labā” holesterīna līmenis asinīs pieaugs pat par 30%, ja dienā apēdīsi pusi sīpolu.
Kurkuma
Pateicoties unikālajai kurkumīna kombinācijai, šī spilgtā aromātiskā garšviela novērš aterosklerozes attīstību. Tās lietošana pārtikā palīdz palielināt holesterīna receptoru daudzumu aknās, kas veicina ātrāku ZBL sadalīšanos.
Sojas pupas
Sojas proteīns pazemina zema blīvuma lipoproteīnu (ZBL), kas ir pazīstams kā “sliktais” holesterīns. Ja viņš pilnībā aizstās dzīvnieku olbaltumvielas, holesterīna daudzums asinīs samazināsies pat par 20%. Soja arī dziedina aknas, noņem lieko žulti un ir lielisks antioksidants.
Avokado ir slavens ar augsto omega-3, kālija un luteīna taukskābju saturu. Pēc mēneša regulāras avokado lietošanas asinīs samazinās zema blīvuma lipoproteīnu līmenis, kas provocē holesterīna līmeņa paaugstināšanos.
Pupiņas
Šķiedra regulē holesterīna absorbcijas ātrumu, tāpēc tā pietiekama lietošana ir sirds un asinsvadu veselības atslēga. Vissvarīgākais šķiedrvielu avots ir pākšaugi. Pētījumi rāda, ka viena porcija pupiņu (apmēram 120 g) dienā samazina sliktā holesterīna līmeni par 8%. Pēc pupiņām visnoderīgāko pākšaugu kategorijā ir lēcas, aunazirņi, zirņi un pupu pupas.
Auzu pārslas
Vēl viens ārkārtīgi šķiedrvielām bagāts produkts ir auzu pārslu. Ja jūs esat pieraduši sākt lietot auzu pārslu katru dienu, holesterīna līmenis tiek kontrolēts. Bet tikai veseliem graudiem ir šādas īpašības.
Mandeles
Rieksti ir bagāti ar mononepiesātinātiem taukiem, kas atbalsta sirds veselību un piesātina ķermeni ar enerģiju. Īpaši šajā sakarā mandeles ir atšķirīgas, kas palēnina fitosterīnu izraisītā liekā holesterīna uzsūkšanos. Varat ēst šos garšīgos riekstus katru dienu nelielās porcijās.