local-stats-pixel fb-conv-api

Nezināmā vēsture: kā pūlis samina cilvēkus 1965.gada dziesmu svētkos26

224 0

Ar šo melno lappusi Dziesmusvētku vēsturē savā lapā sociālajā tīklā Facebook dalījusies Indira Ozola.

«Ir kāda nezināma lappuse Latvijas Dziesmu svētku vēsturē.

1965.gads. Tēvs mani ved uz Dziesmu svētkiem. No Langstiņiem, kur tovasar dzīvojām, steidzamies ar taksometru, lai nenokavētu.

Esam paguvuši, taču pie ieejas mums priekšā - ļaužu pūlis. Palēnām pūlis pieaug arī mums aiz muguras. Ieejas vārti ir aizvērti, priekšā miliči. Izrādās, ka uz koncerta atklāšanu ieradušies partijas vadītāji un augsta amatpersona no Maskavas. Kamēr viņi nav norunājuši savas gudrās runas, tikmēr apmeklētāju kustība nostopēta.

Pūlis ir neapmierināts, jo, šķiet, ka iztālēm no estrādes dzirdama arī kāda dziesma. Dziedāšana ir sākusies, bet vārtus neatver. Cilvēki kļūst nemierīgi. Miliči stāv akmeņainām sejām. Nav pavēles.

Es esmu sīkais, pabeigusi otro klasīti.. No visiem svētkiem man prātā ir viena dziesma, ko gribu dzirdēt. Karaļmeita. Esmu pasaku mīļotāja.

Un tad vārti veras un pūlis sakustas. Nekur tālu tas netiek, jo pirmajās rindās kāds pakrīt. Un tad krīt daudzi. Atceros šausmīgus kliedzienus. Tēvs cenšas mani pasargāt, bet tas ir neiespējami, jo pūlis aiz muguras neapstājas.

Esmu tumsā. Virs manis ir ķermeņi Cilvēki kliedz. Un kaut kā izdotas atšķirt šausmu kliedzienus no sāpju kliedzieniem. Un pēc tam kļūst grūti elpot, ir smagi un zem manis ir kustīgi ķermeņi.

Tad pavīd gaisma. Mani no kaudzes rauj ārā milicis. Es viņam situ ar savu mazo roķeli, jo negrib būt nošķirta no tēva. Mani tomēr izrauj no cilvēku kaudzes, panes maliņā un notupina blakus savādai mantu kaudzei, kurā ir apģērbu gabali, apavi, daži fotoaparāti, sieviešu somas.

Es sēžu un skatos, kā apkārt klimst savādi cilvēki. Tādi kā apdulluši. Savārtīti, saplēstām drēbēm, bez apaviem. Daži cilvēki vienkārši guļ zālē. Daži guļ klusu, daži vaid. Kāda sieviete klīst no augšas līdz apakšai pārplēstā kleitā. Kleita atsedz viņas veļu. Viņa iet, kādu meklēdama. Apdullusi, neredzēdama savu padomju sabiedrībai nepiedienīgo izskatu.

Tad sāk parādīties mediķi, nestuves. Cilvēkus kaut kur aiznes. Pienāk arī pie manis. Iztausta. Uzdod jautājumus. Es neko neatbildu. Dodas pie nākamā,

Atnāk arī tēvs. Viņš apraudas, ieraudzīdams mani sveiku un veselu. Saplēstā kleitiņa ir nieks, viņš saka. Tēvam ir svešas pēdas nospiedums uz muguras, žaketei - pārplēsta vīle. Taču mēs atšķirībā no citiem neesam asiņaini.

Tēvs aiziet meklēt savus apavus. Viņš izskatās ļoti saguris. Kad viņš ir atradis kurpes un atgriežas, mēs mazu brīdi klausāmies koncertu. Sieviete saplēstajā kleitā arī ir atklīdusi līdz skatītāju soliem. taču tur viņu pamana milicijas modrā acs un viņu organizēti, nedaudz brutāli, aizved no publikas. Man viņas ir ļoti žēl.

Tēvs saka, ka labāk būtu doties prom. Mēs aizejam. Tēvs iet ļoti lēnām. Pie ieejas joprojām ir samesto mantu kaudzes, kuras miliči modri sargā.

Pēc pāris stundām, jau mūsu mājās, atbrauc ātrā palīdzība. Tēvam, izrādās, ir lauztas ribas.

Krievu laikos, protams, ziņa par šo Dziesmu svētku notikumu nevarēja tikt publiskota. Tā kā tēvs bija žurnālists, tad pa neredzamajiem ziņu kanāliem viņam tapa zināms, ka šajā šausmīgajā negadījumā bijuši arī cilvēku upuri.

Mums vienkārši paveicās. Taču es visu turpmāko mūžu nespēju piedalīties masu pasākumos. Man ir bail no pūļa. Es nekad neesmu bijusi Arēnā Rīga, neeju demonstrācijās, nespēju uzturēties telpās bez logiem un Dziesmu svētkus skatos vienīgi televīzijā.

Kolēģi, kuriem es izstāstīju šo stāstu, teica, ka tas būtu jāzina arī citiem. Tad nu, lūk..»

224 0 26 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 26

0/2000

  Cilvēki milzīgā pūlī vairs neatšķiras no tupa aunu bara.Un ja vēl sāktos panika ,nu tad varat iedomāties...++++

15 0 atbildēt

Dziesmu svētkus klātienē vērot ir jauki, bet ja jāpiedzīvo kaut kas tik briesmīgs, tad tiešām labāk skatīties televīzijā.

10 0 atbildēt

Nu kaut kas tāds vēl priekšā piedzīvojams

9 0 atbildēt

Šādi notikumi iespējami daudzos masu pasākumos. Parasti tas notiek pasākumam beidzoties, kad pūļi dodas uz izejām, pat lēni un organizēti. Labi atceros 1988. gada 7. oktobrī lielo Tautas manifestāciju Mežaparka estrādē, kad sapulcējušies vienuviet no visas Latvijas bija ap 150 000 cilvēku, visas ejas bija pilnas ar cilvēkiem. Pēc beigām mēs labu laiku nogaidījām un nevirzījāmies uz izeju, pat tas mūs neglāba.  Lai gan visi bija ļoti disciplinēti, tas neko nemainīja un mūs arī sāka iespiest pūlī un  burtiski nest līdzi. Visgrūtāk klājās maza auguma cilvēkiem - tos vienkārši paspieda apakšā un  brida pāri. Nedod Dievs, pakrist. Mani no situācijas glāba mans dēls un vīrs, kas paši bija padūšīgi augumos. Viņi paņēma mani katrs no savas puses cieši zem padusēm  un burtiski mani nesa, jo manas kājas zemi nejuta. Laimīgi un krietni apspaidīti izkļuvām ārā, bet visiem tik laimīgi arī toreiz tas nebeidzās. Arī man kopš tās reizes ir kkāda fobija - neeju uz lieliem masu pasākumiem, kinoteātrī gribas sēdēt tuvu pie izejas durvīm. 

9 0 atbildēt

Nezināju, bet par to ir jārunā, varbūt arī kādi citi taja brīdī bija klāt un varētu sīkāk par to pastāsit. Par rakstu protams +, bet velētos arī citus aculieciniekus  izstāstīt savus pardzīvojumus par šo traģisko stāstu. Vēsturi un pardzīvojumus nedrīkst aizmirst, tas padara mūs stiprākus.

7 0 atbildēt

ledustēja ar tēvu dzimuši laimes krekliņos!

6 0 atbildēt

komunisma gaišā puse, kaukādi fegoti izdomā pazīmēties, un ķēdes reakcija noved pie kā šāda. Nu un kārtībsargi ar nenovērsa situācijas izveidošanos.

6 0 atbildēt
It kā esmu patriots, bet Dziesmu Svētkus vairs pat televīzijā neskatos. Nu nav tur nekā tāda, lai stāvētu garās rindās pēc biļetēm un pirkt dažreiz tās pat par 50€ un kur nu vēl vairāk dēļ dziesmām kļūt par pūļa upuri. Bet nu šogad arī iekļuvu neprātīgajā pūlī uz 18. novembri krastmalā. Brīnums, ka nebija neviena bojā gājušā. Vairs nekad uz turieni nevilkšos dēļ kaut kāda sūda salūta.
6 0 atbildēt

Es jau padomāju, ka šis ir autores stāsts

4 0 atbildēt

Lai gan ar mani nekad nekas tāds nav noticis , arī man ir PANISKAS bailes no LIELIEM masu pasākumiem !

4 0 atbildēt
Interesanti
4 0 atbildēt
Manam prātam tas nav saprotams,kā tu vari grūzties virsū un bradāt pāri cilvēkiem... Dotu pa tāfeli aizmugurējiem,lai tie padod tālāk. Apstātos un padomātu,cerams. emotion
5 2 atbildēt

Kādreiz strādāju vienā rūpnīcā, neteikšu kurā, un bija tāds gadījums. Kāds piezvanīja uz rūpnīcu un pateica, ka rūpnīcā ievietots spridzeklis. Protams ka visus strādniekus bija jāevakuē, taču vienīgā izeja bija caurlaižu telpas turniketi. Telpā sākās drūzmēšanās, toreiz strādāja ap 2000 cilvēku, bet caur turniketu var iziet tikai pavienam. Paldies Dievam viss beidzās bez cilvēku upuriem. Nedod Dievs, atskanētu kāds blīkšķis, kaut vai tikai petarde, sekas būtu neprognozējamas. Rūpnīcas vadībai pēc tam bija viela pārdomām, kam uzlikt par pienākumu atvērt rezerves izejas utt. Nekāda spridzekļa nebija, kārtējā viltus trauksme.

2 0 atbildēt

Latvija neko nemak tikai dziedat un dejot un vissu dzivi pffffff

5 5 atbildēt