local-stats-pixel fb-conv-api

Manta, ko rūsa un kodes nemaitā24

347 0

Jau Bībelē pieminēta manta, ko rūsa un kodes nemaitā un zagļi nevar nozagt. Tur ar mantu domātas garīgās vērtības. Daļu šīs mantas sakrājam paši, daļu mantojam no iepriekšējām paaudzēm.

Bez garīgām vērtībām ir arī materiālās vērtības, ko rūsa un kodes nemaitā. No savas bērnības atceros vectēva māsu, kas nodzīvoja gandrīz 100 gadus un man kā bērnam vienmēr teica, ka jāglabā viss, kas vērtīgāks par uts ādu. Toreiz šo padomu īsti nesapratu, bet tagad, kad sāku revidēt savus skapjus un redzu tur it kā sen nevienam nevajadzīgās mantas, sāku salīdzināt tās ar uts ādām.

Tagad Spokos bieži rāda mantas no padomju laikiem un vecākas. Iespējams, ka līdzīgas manējām te nav redzētas.

347 0 24 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 24

0/2000

Lai bez atvēršanas varētu kaut ko vairāk pateikt, ir jāzina vairākas lietas:

1. korķu materiāls. Ja ir dabīgs korķis, un nav glabātas guļus, un reizi 3 mēnešos pagrieztas par 180grādiem, visticamāk, ka korķis ir izkaltis, pudelē ir ticis gaiss, iekšā ir labs etiķis gaļas marinēšanai.

2. ja ir plastmasas korķis, situācija jau var būt labāka, un pudelē varētu būs saglabājies vīns. 

3. kā var pārbaudīt, kāds ir korķis - sagāzt pudeli uz sāniem, paņem jaudīgu led lukturīti un paspīdināt vietā, kur beidzas korķa folija. Koka korķis būs ļoti tumšs, plasmasas korķis parasti ir balts. Ja īsti nevar noteikt krāsu, noteikti var mēģināt saskalināt pudeli, lai no korķa noskalojas nosēdumi. Nesatraukājies, ja vīns bija labs, no sakratīšanas sliktāk nepaliks, tie nosēdumi dienas beigās atkal būs pudeles dibenā. Ja korķis ir no koka, sliktāk nu točna vairs nebūs.

4. no nelielā apraksta par vīnu un šķidruma krāsas ir secināms, ka tie ir deserta vīni jeb gaišie vīni. Pēc pieredzes varu teikt, ka tie varētu arī saglabāties līdz šodienai, bet, ja atkorķēsi pudeli, jāizdzer tajā pašā dienā, jo pat pēc dažām stundām var zust tā garša un notiek pārvēršanās par suslu.

5. par cenu - par franču vīniem piekrītu, tur deserta vīni tirgojas par ļoti lielu naudu. Pēc apelāciju sistēmas deserta vīnu ražotāji tikai viens ir visaugstākajā līmenī - nerakstīšu pareizu rakstību, izrunā : šatto du i kem. Château d'Yquem. Cenas par pudeli - no eur 350 līdz pat eur1200. Fantastisks deserta vīns. Bet turpat kilometru no viņiem ir cita pils, kurā vīns garšo tik pat labi, bet cena par pudeli ir eur 60-80. Jo ir klasi zemāks apelāciju sistēmā. Tā kā neesmu tāāāāds spečuks, pēc maniem un manu kolēģu ieskatiem, vīns garšoja vienādi. Par ungāru vīniem man ir šķidrāka nojauta, bet aprakstītā shēma ir nedaudz līdzīga - frančiem ir speciāla sēnīte, kas caurdur vīnogu miziņu, un ar saulītes un siltuma palīdzību no vīnogas pastiprināti izdalās liekais ūdens, kuru molekulas tiek cauri miziņai, savukārt fruktozes molekulas ir lielākas un tās paliek vīnogā, un tad faktiski novāc ķekarus ar rozīnēm, no kuriem tad arī iegūst tos deserta vīnus. Kāds prasīs, a ja ir lietus vai mitrs rudens. Tajā krutajā pilī mums tā arī atbildēja - katrus 20 gadus viņiem vīna nav. Jo ir tik mitrs, ka nevar dabūt lieko mitrumu ārā no vīnogas, un nav no kā taisīt vīnu. 

PIedāvājums - vienu pudeli aiznest uz spečuku bodi, piemēram, noble vīni vai vīnu studiju, viņiem ir iekārta, kas ļauj izsūkt no pudeles vīnu, piemēram vienu glāze, īpaši nesabojājot korķi, un vietā iepumpē slāpekli, kas ir inerta gāze, tādā veidā pudelē paliek vīns un var turpināt glabāties. Vai tik vecam ungāru vīnam to varētu izdarīt, es nezinu, bet parasti šo metodi izmanto 20 un vairāk gadus veciem vīniem.

11 0 atbildēt
"...bet vai laika zobs nav samaitājis - labprāt uzzinātu no gudrākiem cilvēkiem..." ============================ Iedod noprovēt, pēc tam izstāstīšu!
9 0 atbildēt

es neesmu viszinosh,bet ja pec 30 gadiem joprojam atceries garshu,tapec ka no kakla,uz sliedeem un ar pilniigi slapju inesi padusee....tokajies...nekas nav labaks par sho.

7 0 atbildēt

Lai pudelēs iepildīts vīns nesamaitātos tam ir jāstāv tumsā, nemainīgā temperatūrā apmēram 10 grādi pēc celsija, un ar korķi uz leju lai gaiss netiek klāt. Ja ne, tad viņš ir samaitājies.

7 0 atbildēt

Nav ko iespringt, kādas kvalitētes vīns tur iekšā, jo nekas dižs tur jau no sākuma nav bijis iepildīts, bet ir lielais BET, vērtība ir tajā, ka pudeles ir neatvērtas, orģinālās- tātad iepakojums ir krietni vērtīgāks par saturu..   - reti kuram intresē mūmija kā tāda, bet viņas iepakojums ir unikāls, tāpat šajā gadijumā.. iepakojums ir vērtība, jo iespējams ka pasaulē, vairs nav šāda iepakojuma- tātad muzejiem vai super duper kolekcionāriem tas varētu intresēt.. 

Par piemēru, dārgākā cigarēšu PACIŅA ir "RIGA 700" - tukša pačiņa bez cigaretēm, bet ja būtu ar cigaretēm - tad tās vērtība būtu desmitiem reižu leilāka (starp citu paciņu savulaik pārdeva par 700 tūkstošiem dolāru - kautkur '80 gados)... .. / cigaretes izlaistas uz Rīgas 700 gadu jubileju, minimālā partijā// 

6 0 atbildēt

Leģendārie!

6 0 atbildēt

Bij laiks.Bija zalja zale ,balts sniegs ,tirs udens un garsiga ,vertiga partika.Un alkohols protams ari,tirs ,labs ,stiprs un ne parak stiprs,labaks neka lielaka dalja tagadejo...  emotion Un ta attieksme,attieksme pret lietotajiem(dzerajiem).Specialas valstij piederosas iestades(atskurbtuves) ,kur atplestam rokam un smaidu seja laipni darbinieki sagaidija nogurusos(noluzusos)klientus,apcubinaja un izguldinaja sniegbaltos palagos... par simbolisku samaksu,(25 re.,premiju,13.to,)  emotion Attieksme pret Cilveku ,Komunisma Celaju bija augsta limenii   emotion  Tokajietis ,Kaberne ,Kagors... ta nebija ,,bormotuha,, ar spirtu stiprinatie vinciki,tautas nodzirdisanai .

5 0 atbildēt
Domāju,ka Tev jāatrod īpašs moments un jakorķē vaļā
5 0 atbildēt
Darba kolēģis aizrāvies ar šādu suvenīrpudelīšu kolekcionēšanu un iekrājis ap 1500 gab. Parādīšu,lai pasiekalojas!
5 0 atbildēt

paardod man tad arii komenteesu par taa kvalitaati peec tik ilgiem gadiem

4 0 atbildēt
Cenas ziņā tiem varētu būt salīdzinoši liela vērtība. Labu un dārgu vīnu jau parasti nosaka tā vecums...
5 1 atbildēt

 emotion  emotion 

4 0 atbildēt

Sajaa gadiijumaa viins jau sen ir sabojaajies. Sor.

3 0 atbildēt

 emotion 

1 0 atbildēt

Paldies par atbalstu visiem mana raksta lasītājiem! Rīts tomēr gudrāks par vakaru un šorīt man jau radusies kāda doma. Ja to vienkārši noprovēs kāds vīnu nespeciālists, viņš objektīvi vīna kvalitāti nenoteiks, ja nebūs blakus otra oriģināla pudele, kaut izgatavota  vēlāk un glabāta piemērotos apstākļos. Tikai ar salīdzināšanas metodi varētu noteikt kādā mērā manējam ir saglabājušās vai zudušas garšas īpašības. Pārdošānā var atrast to pašu nosaukumu jaunākus vīnus.

0 0 atbildēt

Lieklveikaklos, no vīna lieražotājiem, normāls vīns nav nopērkams! Tā žlurga ir inde - nitrītu un nitrātu daudzums pārsniedz normu! Gribi vīnu - taisi pats!

0 0 atbildēt
Vai arī nedari neko, taupi mazmazmazbērniem, lai tie var atdot pārdot kolekcionāriem)
0 0 atbildēt
Ja godīgi, neredzu baigo jēgu kko te testēt. Ja būtu kaste ar pudelēm, tad vēl. Bet te pa vienai pudelītei no katras zortes.. Turēša stikla pudelē nu nekādi neuzlabo vīnu. Respektīvi labāks jau nu nekļuva, max uz ko var cerēt- nav sabojājies. Nau jau nekāda ūber kruts augsti vērtēta vīnu darītava.Atdod pārdod uzdāvini,kolekcionāriem,jo Tev 3 pudeles ar nav kolekcija.
2 2 atbildēt