local-stats-pixel fb-conv-api

Lauki izmirst.35

Lauki izmirst, tie paliek tukši.Nereti par zemes īpašniekiem ir kļuvuši ārzemnieki. Jaunie cilvēki pārceļas dzīvot uz pilsētām, kur ir darbs, un citi pilsētas pakalpojumi, kur ir ceļš, pa kuru nokļūt mājās un uz darbu. Vai -meklē darbu ārzemēs. Tā kā cilvēki sameklē citu dzīves vietu, skolas slēdz. Laukos trūkst ārstu, skolotāju, un citu profesiju pārstāvju.

Valdība pašlaik nedara neko, lai to mainītu. 37 cilvēki katru dienu savāc savus čemodānus un dodās prom no Latvijas. Lai arī pēc oficiālajām statistikām, iznākums nešķiet tik slikts, bet Eiropas savienības šengena zona ļauj cilvēkiem izbraukt uz jebkuru ES valsti bez vīzas, tas nozīmē, ka cilvēki arī var strādāt officiāli nedeklerējoties tajā valstī. Tas nozīmē, ka ir vismaz izbraukuši 2-3 reizes vairāk nekā statistikā norādīts, un tas nozīme 600-900 tūkst. cilvēku vairs neatrodās Latvijas teritorijā. Dēļ tā, demogrāfiskie rādītāji krītās, jeb nomirst cilvēku, vairāk nekā piedzimst. Mākslīgi padomju laikos veidotās vietas, un mājas paliek tukšas it īpaši lauku apvidū, un valstī iestājās krīze! Krītās patēriņš, un tā dēļ arī pieprasijums, kas noved valsti pie lēnas attīstības. To varētu atrisināt ar lielākiem pabalstiem daudzbērnu ģimenēm, un atbalstu tiem kuri vēlētos atgriezties atpakaļ Latvijā!

Cilvēku aizbraukšana, vai demogrāfija nebūt nav vienīgā problēma. Infrastruktūras nēesamība liek attīstībai un cilvēkiem sarukt, šajos lauku reģionos. Cilvēki nevar nokļūt uz paredzētajām vietām, vai pat darbu, tādēļ pamet darbu, vai pat aizbrauc no laukiem. To varētu attrisināt tikai piešķirot lielāku finansējumu infrastruktūras izbūvēšanai, un mobilitātes pasākumiem! Tie varētu sākt pievilināt cilvēkus doties atpakaļ uz laukiem, un sekmēt attīstību.

Mēs būvējam jauno Latvijas valsti! Mēs izlemsim, kas notiks tālāk ar laukiem, vai mums! Mums ir jāpārdomā, vai tiešām mēs gribam lai lauki vairāk nēeksistētu ap 2050.gadiem.

262 2 35 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 35

0/2000

Un kuru tas uztrauc?

Valdības devīze:"Sūds par bitēm, ka tik medus", skaties drīz atkal kādu nodoklīti pacels vai izdomās, jo samazinoties iedzīvotāju skaitam, protams kritīsies arī ieņemto meslu daudzums, bet pie nemainīga birorātiskā aparāta, neieņemtie nodokļi ir jākompensē!  emotion  

Un te sākas apburtais loks - nodokļi tiek paaugstināti, pakalpojumi sadārdzinās, dažam labam piegriežas un šis dodas uz ārvalstīm, atkal jāpaaugstina nodokļi... Tikai cik ilgi tas cikls var turpināties?  emotion  Ja nav bišu, nav arī medus  emotion 

29 0 atbildēt

Patiesībā tie ir atsevišķi rajoni.. Lielākā daļa lauku tomēr tiek apstrādāta..

Un pareizi piefiksēji - mākslīgi veidotās vietas.. - nav tās Latvijai vajadzīgas, - Latvijā dominē viensētas, mevis sādžas - kā krievijā.. 

23 0 atbildēt

Godīgi sakot, es arī labprāt brauktu mājās uz LV un dzīvotu laukos. Bet ir viena liela, liela problēma. Viss maksā naudu, arī par ģimenes īpašumā esošu māju plēš neproporcionālus nodokļus. Elektrība un interneta pieslēgums maksā dārgāk nekā pilsētniekiem. Visam vajag naudu, bet laukos darba kā tāda vispār nav, it īpaši, ja ir izglītība pilsētā derīgā specialitātē. 

13 0 atbildēt

Vel desmit - piecpacmit gadiņu , un laukos apmirs vecie buki ! Jaunajiem te darit nav ko ! 

Zemes uzpērk arzemju kapitals jo spej krietni vairak maksat par vietejiem zemniekiem ! 

Personigi es neticu ka var ko glabt vai mainit ! 

13 0 atbildēt

Man šķiet, ka pašā pamatā problēmai laukios ir tīri psiholoģiskais faktors. Ļaudīs iepotēta doma,ka, ja tu nāc no t.s laukiem, tu esi mazvērtīgāks, atpalikušāks, tur tu neko nesasniegsi. Viss progress,dzīve, kultūra notiek tikai lielajās pilsētās utt. Lauki, tie jau uzreiz tiek apzīmogoti ar  nabadzības un bezcerības zīmogu. Gluži kā Latgales novads. Lai gan nebūt nav tā!

10 0 atbildēt

Saderu uz visu savu mantu, ka līdz 2050. Latvija jau būs izmirusi. 

8 1 atbildēt

Latvijā nevar nopelnīt tādu naudu, piemēram, lai jaunieši gūto mantojumu - lauku sētu - spētu renovēt... Man ir tieši tāda pati situācija, kad nāksies īpašumu pārdot kādam, kuram droši vien māja neinteresē, bet gan interesē tikai tās zemes platība!

6 0 atbildēt
emotion. Kāds nav sen laukos bijis? Ar prieku uzņemšu. Varēsiet sev gan malku ziemai sagatavot gan kartupeļus izaudzēt. Zalsozols@gmail.com p.s. bez jokiem un bez valdības.
6 0 atbildēt

Paprasīt pilsētniekiem vai vēl grib kartupeļus, ābolus, zemenes utt. nerunājot par importu..

6 0 atbildēt

Par mājām laukos, varu teikt, neēsiet ''Lohi'' ,nepērciet. Man kaimiņos graustu ''renovēja'', uz sapuvušiem baļķiem jaunus dēļus uzmauca. Protams skaisti, bet ne siltināja , vasarā varbūt varētu dzīvot. Un tagad tirgo nost par 300000 štukām, bļē, absolūts debīlisms. Kā saka, ''kur aitas, tur cirpēji''. Lai tie zagļi aizrijas un nosprāgst šeit Latvijā, bet nepērciet laukos mājas, vēlāk jūs nožēlosiet , ka naudu esat iztērējuši.

5 0 atbildēt

Laukos ir dārga dzīve, jo ēkas prasa darbu un ieguldījumus, zemes apstrāde u.t.t. Tomēr, no otras puses, ja laukos ir kāda mājiņa, tas dod sasodītu drošības sajūtu, jo zinu - pat ja pilsētā sāksies zombiju apokalipse un viss aizies konusā, vienmēr būs, kur aizbraukt un kaut izaudzēt pārtiku. 

6 1 atbildēt

Man kaimiņos Zviedrījas pilsonis nopirka zemi, mežu . Mežu izcirta, tagad ceļ māju, plusā sastādīja uz sava īpašuma eglītes, saņems subsīdījas no Latvijas. No mūsu nodokļiem, labs ''bizness.

5 0 atbildēt

Un ne tikai, valdībā, pie varas esošie arī laukus iznīcina. Pagaidiet, kad sāks darboties Pūces plāns par reģionu izveidi, lauku cilvēkiem tad ''elle'' būs vaļā. Šis tik runā cik vis būs labi, cik pieejami būs pakalpojumi, skolas utt. Viss izklausās skaisti un Rožaini, tikai tas Rožu dārzs ir ''piedirsts''. 

5 0 atbildēt
Krievu okupanti iznīcināja Latvijas viensētas. Bet tagad viņas lēnām atkal atdzimst.
5 0 atbildēt

Tāda ir dzīves realitāte. Kā pats teicu, cilvēki dodas uz turienu, kur ir darbs. Laukos darīt nav ko... Tas ka zemes pieder ārzemniekiem ir pašu bāleliņu vaina. 

3 0 atbildēt
ar šo zemi ir beigas...ja nu vienīgi notiks kāda revelūcija...bet nubtas maz ticams jo latvieši ir mīkstie dīvāna un fb komentētāji
3 0 atbildēt

p.s.

Lauku zemei jākalpo rentablam biznesam.

3 0 atbildēt

Laucinieki ļoti bieži paši vainīgi, ka lauki izmirst. Es labprāt nopirktu ko laukos un iedzīvojoties tur pat varētu saimniekot, bet īpašumu cenas nav pavelkamas vietējiem. Par sapuvušu koka graustu nomalē prasa fantastiskas cenas, nemaz nerunājot par māju kurā vērts ko ieguldīt. Un tad visi brīnās - a ko tad nenāk te dzīvot. 

2 0 atbildēt

es gan esmu pret to,lai ekonomiskie bēgļi par atgriešanos vēl naudu saņemtu,paši aizbrauca,tad ,lai arī dzīvo svešumā..tāpat kā par to,ka ved bērnus nevis uz tuvāko skolu,bet uz kuru grib,kad mugurgraužiem brīvlaiks uz darbu var aizbraukt 10 min.,bet pārējā laikā vismaz 20 jābrauc..

2 0 atbildēt
Viss ir ļoti bēdīgi ar aizbraukušajiem līdztautiešiem un naudas trūkumu. Runājot par laukiem, jā...ir bēdīgi ka saimniecību skaits kritās.....bet tā ir norma visā pasaulē. Tās ir globalizācijas sekas.
2 0 atbildēt