local-stats-pixel fb-conv-api

Latvietis kļuvis par sensāciju ASV!72

1535 4

Pāris dienu laikā latviešu kalēja Jāņa Nīmaņa (angliski John Neeman) video ir sasniedzis 87000 skatījumu atzīmi ASV video portālā LiveLeak.com (links uz video). Video ir lieliski parādīts, ka prasmīgs kalējs no parasta metāla gabala izveido lielisku cirvi.

Jānis ir kalējs no Latvijas, kurš ir guvis lielu popularitāti daudzās valstīs ar paša meistarīgi un skaisti veidotajiem nažiem, kaltiem, cirvjiem un citiem kokapstrādes instrumentiem. Viņa veidotie rīki ir ekspertu atzīti par vieniem no labākajiem un kvalitatīvākajiem pasaulē, tuklāt tie ir veidoti, balstoties uz seno kalēju darba metodēm.
Nīmaņa panākumu ceļš sākās ar interesi par metālapstrādes tehnoloģijām un zināšanām par seno kalēju darbiem, iegūtām no daudziem senās metālapstrādes ekspertiem. Apguvis speciālo izglītību Latvijā un inženierzināšanas Dānijā, Jānis atgriezās Latvijā, lai piepildītu savu sapni - izveidot kalēju darbnīcu, nosauktu senču pilskalna vārdā - "Autine".
Jānis Nīmanis piedāvā lieliskus darbarīkus, kuri kalpos paaudzēm. To veidošanas procesā ir apvienotas seno kalēju uzkrātās zināšanas un mūsdienu materiāli, kas ļauj kopumā sasniegt nevainojamu rezultātu. Saviem darbarīkiem Jānis pat piedāvā mūža garantiju, un darbarīks tiek nomainīts vai salabots, ja tā ekspluatācijas laikā atklājas kādi tehnoloģiski trūkumi. Šķiet, ka ar tik rūpīgu pieeju savam darbam, šādi gadījumi, kad tiek izgatavots brāķis, ir praktiski neiespējami.
Zemāk pastāstīšu par dažām no tehnoloģijām, kas tiek izmantotas darbarīku izgatavošani Jāņa darbnīcā.
Damaskas tērauds, kuru izmanto nažu radīšanai, ir veidots no 240 kārtās kopā sakalta un savērpta oglekļa un niķeļa tērauda. Šāda tehnoloģija ļauj iegūt gan ievērojamu materiāla cietību, gan lieliskas spējas saglabāt asumu, kas ir pateicoties tam, ka abu veidu tēraudi dilst atšķirīgi, un tas izveido nazim mikro zāģīti, kas arī ir naža asums. Tāpat bieži nažu izgatavošanai tiek izmantots zviedru nerūsējošais tērauds, kas ir ir lielisks materiāls cietu un elastīgu nerūsējošu nažu izgatavošanai.
Video redzams, ka cirvis ir veidots no 2 veidu tērauda. Tas ir tāpēc, ka cirvja asmeņa daļa ir veidota no tērauda ar augstu oglekļa saturu, kas ir nodilumizturīgāks un ilgāk saglabā asumu. Savukārt cirvja pieta daļa ir veidota no tērauda ar zemu oglekļa saturu, tādēļ, lai pieta daļai saglabātu elastību, un neviedotos plaisas.



1535 4 72 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 72

0/2000

Maz tagad ir tādu cilvēku kuri spētu ko tādu izgatavot.....Lūka kas Latvijai vajadzīgi, cilvēki kuri prot ko tādu... Cilvēki kas strāda, kas kautko rada, un vienalga via tas ir Cirvis vai kaut putnu būrītis, bet tā ir lieta ko radījis cilvēks ar savām rokām un tādējādi tajā ir arī daļa no cilvēka dvēseles.... Nevis kautkādi Banksteri ekanomisti Juristeļi psihologi un vēl visādas muļķības ko mūsu augstskolas te štancē biezā slānī...... Taču šādu cilvēku kļūst arvien mazāk un mazāk..

2 1 atbildēt

Nevareju noversti skatienu no visa sita procesa, un pat uz bridi iedomajos ka pats esmu kalejs viduslaikos, kur var dzirdet ka zirga pakavas skandina savu briniskigo muziku pie katra solja,  kur var dzirdet cilvekus runajam, nevis masinu troksni, un metala skanja, kas kopa ar uguni veido pasakainu atmosferu :)

1 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt
Atbildot uz ezis2000 "janis angliski ir ..." Nopietni :D Ja ta ir;)
0 0 atbildēt

vis` cienj. 

0 0 atbildēt

😀

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

smuki,bet nekas pardabigs,tadu prasmigu cilveku netrukst! diemzhjel tikpat labus bet letus cirvjus un metala izstradajumus var nopirkt jeb kura normala metal tirgoshanas veikalos un uz lielu naudu shis dzhjeks var neceret,cita lieta ja ir spec pasutijumi,dazhjadas sarezhgjitas konstrukcijas un piemeram tiem pashiem cirvjiem ja ir kadam velme var pasutit atsevishkjus knifus klaat;) bet ir nenoliedzaams meistarsemotion par talantu to nesauksim,jo kartigiem arodu pratejiem visiem ir tadas lietas parzinamas,vienkarshi reklamu trukstemotion

0 0 atbildēt

🌹

0 0 atbildēt

bišķin ass 12:43 emotion

0 0 atbildēt

noskatījos emotion

ne tikai labs darbs, bet arī labs video. prieks par visiem, kas darbu dara kārtīgi nevis kaut kā...

0 0 atbildēt

Esmu lepns, ka esmu latvietis.

0 0 atbildēt

Sava darba cienīgs. :)

0 0 atbildēt

Amīšiem, un ne tikai, šādas nodarbes ir īsta eksotika. Civilizācijas sekas.

1 1 atbildēt

I can do better, hold my beer. emotion

1 1 atbildēt

Minecraft in life emotion

0 0 atbildēt

youtubē ir tikai 43k skatījumu..

 

Bet esmu priecīgs un ieinteresēts,pateicoties šim video!

0 0 atbildēt

Varēja jau bišķ arī pareklamēt viņus.

http://www.neemantools.com/

0 0 atbildēt

Oho, tik ass pat, ka spalvas var nodzīt emotion

Bet nu tiešām zelta rokas viņam :)

0 0 atbildēt
vee avatarsvee

Cepuri nost :) Lai veicās arī turpmāk ;)

0 0 atbildēt
« 1  2  3 »