Sveiki! Kādu laiku jau mēģinu sevi pieradināt pie asākiem ēdieniem tādēļ, kur vien varu, es cenšos pievienot pavairāk piparus. Nu apmēram tik daudz lai kādu asariņu izsistu
Kajēnas pipari (cayenne pepper)1
Kas ir kajēnas pipars? Vārds nācis no Gviānas pilsētas Kajennas. Vispār tas īsti pat neskaitās kā pipars, bet gan paprikas paveids. Neskatoties uz to, tas ir asāks par čilli piparu. Kajēnas piparu plašāk izmanto Meksikā un Brazīlijā, bet vislielākā izplatītāja un audzētāja ir Indija.
Šis augs ir bagāts ar daudzām labām īpašībām. Tas satur k, e, b, b6 un c vitamīnu, kā arī minerālvielas, tādas kā manganu, kalciju , kāliju, sēru, karotenoīdu un kapsaicīnu. Pateicoties tam visam, tas spēj stiprināt sirdsdarbību, uzlabot asinsriti un reģenerēt sarkanos asinsķermenīšus. Spēj stiprināt imūnsistēmu, uzlabot gremošanu un aknu darbību. Stimulē vielmaiņu, kā dēļ ir arī labs līdzeklis pret lieko svaru, jo spēj efektīvi dedzināt kalorijas.
Lai varētu noteikt piparu assumu, ir izveidota arī assuma mērvienība - Skovila skala, kuru izveidoja 1912 gadā ASV farmaceits Skovils. Saldajai paprikai ir apaļa 0 , jalapeno 2,5-8tukst., ungāru asajai paprikai 10 tūkst., kajēnas pipariem 30-50tūkst., bet niknākie esot trinidadas skorpioni ~2miljoni.
Senos laikos, ārī kajēnas pipars ir izmantots kā pretsāpju līdzeklis ļoti interesantā veidā. To ieberza ādā, bet ne tajā vietā kur sāp, bet pavisam citur. Tādā veidā apmānot nervu šūnas un izraisot organismā apjukumu tik lielā mēra, ka sāpes pazūd. Ir arī uzskats, ka assi ēdieni rada kuņģa čūlas un gastrītu, bet tas ir aplami. To rada bakterija Helicobacter Pylori. Kajēnas pipars tieši pretēji, palīdz kuņģa darbībai un dziedē to.
Maltās gaļas kebabs- 1 mazs sīpols, 1sarkanā paprika, 1 ēd.k. sviesta vai margarīna, 400g maltās gaļas, 1 tejk., sāls, 1 tējk., ķiploksāls, 1/4 tējk., kajēnas piparu, 1/2 tējk., maltu ķimeņu, 100g piens. Mērcei- 200g skābā krejuma, 150g uz rupjās rīves sarīvēt gurķis( var arī sagriezt strēmelītēs), 1/4 tejk., sāls, 1 tejk., žāvētu piparmētru. Pagatavošana- Sīpolu nomizo. Papriku noskalo un izņem sēklas. Sīpolu un papriku sasmalcina un apcep sviestā. Malto gaļu samaisa ar sāli, pievieno apceptos sīpolus ar papriku un parējās garšvielas (sāls, pipari, ķimenes), un pievieno pienu. Izveidojušos masu saveļ bumbiņās un karto uz grilla iesmiņiem. Cep pannā vai grille krāsnī 250 grādos apmēram 8 min. Samaisa visas mērces sastāvdaļas. Pasniedz ar rīsiem, svaigām gurķu loksnītēm un maizi. Labu apetīti.