local-stats-pixel fb-conv-api

Genofondi2

42 0

Vakar nopublicēju rakstu http://spoki.tvnet.lv/tribine/Olsunu-ziedosana/797062, kā rezultātā izvērsās diskusija par ģenētiskā materiāla uzglabāšanu.

Tad nu te būs mani neveiklie spriedelējumi par ģenētiskā materiāla uzglabāšanas problēmām un ar to saistītajiem riskiem. Pirmkārt, cik saprotu, ģenētiskā materiāla uzglabāšana ir saistīta valstij ar visai lieliem izdevumiem. Situācijā, kad valstī liela daļa iedzīvotāju sevi uzskata par trūcīgiem, manuprāt, līdzekļi būtu novirzāmi iedzīvotāju sociālo apstākļu uzlabošanai, lai iedzīvotaji nepamestu valsti, turpretim politiķi aktualizē tematus par šaubīgu un nepārbaudītu tehnoloģiju ieviešanu, kura būtu pieietama vien nodrošinātākajam iedzīvotāju slānim. Tomēr, viena no nopietnākajām tēmām ir iedzīvotāju ģenētiskā materiāla analizēšana un uzglabāšana. Ja kāds nolemj uzticēt valstij savu ģenētisko materiālu, tad nākas apsvērt sekojošas lietas:

- Vai valsts garantē savu pilsoņu ģenētiskā materiāla aizsargāšanu,
- Vai valsts pēc ģenētiskā materiāla īpašnieka vēlēšanās ir spējīga likvidēt ģenētisko materiālu un ar to saistītos datus,
- Vai valsts uzņemas atbildību par iespējamām kļūdām, kuras var rasties ģenētiskā materiāla apstrādāšanas rezultātā.

Ar ģenētiskā materiāla un to datu uzglabāšanu saistītie izdevumi:

- Vai valstij pašai ir jānodrošina ģenētiskā materiāla krātuve, kurai liegta pieeja citu valstu iedzīvotājiem,
- Vai valsts var uzticēt savu iedzīvotāju ģenētisko materiālu starptautiskam uzņēmumam, tā iedzīvotāju genofondam izceļojot no valsts,
- Vai valstu apvienība vai to grupa ir spējīga pietiekami koordinēt un aisargāt ģenētisko materiālu, lai tas netiktu izmantots nepareizi.

Ar ģenētiskā materiāla krātuvēm saistītie riski:

- Varas maiņa valstī,
- Ģenētiskā materiāla krātuves bankrots,
- Valstu savienības izjukšana.

Ja valsts nolemj uzņemties atbildību par savu iedzīvotāju ģenētisko materiālu, tad kas varētu notikt, ja ģenētiskais materiāls ir nosūtīts uzglabāšanai citā valstī, kurā mainas vara vai tā izstājas no valstu savienības, kurā saņēma ģenētisko materiālu no citas valsts. Ja ģenētiskais materiāls tiek uzticēts kādai starptautiskai organizācijai vai uzņēmumam, tad kādas ir iedzīvotāja garantijas, ka uzņēmums nebankrotēs un iedzīvotāju ģenētiskais materiāls nenonāks pārpircēja rokās, kura nodomi var nesakrist ar ģenētiskā materiāla īpašnieka nodomiem? Nereti iedzīvotāji pakļaujas masveida apātijai un atbalsta projektus, kuri saistīti ar lieliem riskiem un var vēlāk apdraudēt pašus iedzīvotājus. *Ja valsts nav spējusi saglabāt savu tautsaimniecību, valstī ir izpostīta ražošana un pie varas esošie spekulē ar izglītības atalgojumu, lai uzlabotu savu labklājību, tad maz ticams, ka viņa spēs pasargāt iedzīvotāju ģenētisko materiālu no tā nevēlamas izmantošanas.

lasi, vērtē, un protams komentāros atstāj savu nostāju par esošo tēmu emotion

42 0 2 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 2

0/2000

Neko nesapratu,laikam jāiet gulēt...

4 0 atbildēt