local-stats-pixel fb-conv-api

Fakti par Marihuānu47

122 9

No sākuma būs teksts, kuru izlasot jums būs priekšstats, cik bezjēdzīgi valsts tērē naudu apkarojot marihuānu, bet zemāk būs attēli ar faktiem un aiz tiem būs interesanti video ar daudz info par marihuānu, ENJOY.

Cik valstij izmaksā cīņa ar zāles pīpētājiem?

Atbildi, protams, tagad neuzzināsim, bet ir iespēja izlasīt stāstu, kur atspoguļoti procesi, kā aiztur un soda Latvijas "narko noziedzniekus" - kāda lasītāja vēstule Dzeltenajai zemūdenei:

"Tā kā arī Latvijā beidzot ir vieta, kur publiski izteikties par marihuānas tēmām un problēmām, es nolēmu izstāstīt kādu nesenu notikumu un vērst uzmanību uz to, cik, manuprāt, nelietderīgi Latvijā tiek tērēti līdzekļi cīņai pret marihuānas apriti, ja salīdzina ar to, kādu potenciālo apdraudējumu sabiedrībai tā rada.

Viss notikums izskatījās šādi:

Kādā jaukā nedēļas nogales vakarā neliela jauniešu kompānija dodas uz vienu no daudzajām izklaides vietām, lai atpūstos. Vakara gaitā reti kurš lieto alkoholu, taču tiek uztīti pāris "kāsīši". Dodoties nopīpēt vienu no tiem tiek sastapti pāris paziņas, kuri pievienojas kompānijai un dodas līdzi. Dūmi kūp, taču ne ilgi - pēc neilga brīža ir klāt automašīna ar formās un civilos apģērbos tērptiem kungiem, kuri, uzrādot savas dienesta apliecības, ne visai laipnā manierē lūdz sekot. Visa kompānija (tobrīd apmēram 7 cilvēki) tiek nogādāta policijas iecirknī, kur visi pēc kārtas tiek pārmeklēti un pie viena no viņiem policisti atrod iepakojumu ar marihuānu (vēlāk izrādās - nedaudz mazāk par 3g). Viņam uzreiz tiek paziņots, ka nepatikšanas lielas - " par tādu maisu būšot gadiem jāsēž".

Visā tajā pārmeklēšanas un pratināšanas procesā iesaistīti kādi 5 - 6 iecirkņa darbinieki. Pēc pārmeklēšanas visus pratina, lūdz parakstīt papīrus un visa kompānija tiek nogādāta Hospitāļu ielas iestādē analīžu noņemšanai (urīns, siekalas, uztriepe no rokas), lai pārbaudītu, kurš tad īsti ir pīpējis. Jāpiemin, ka tolaik analīzes maksāja aptuveni 90Ls un tās apmaksā tas, kam analīzes veiktas, ja tiek konstatētas narkotisku vielu pēdas, vai arī valsts, ja analīzēs nekas netiek atrasts - šajā gadījumā 3 cilvēkiem veiktās analīzes apmaksāja valsts. Pēc analīžu nodošanas visus atbrīvo, bet jaunieti, pie kura atrasta marihuāna, ved uz īslaicīgās aizturēšanas izolatoru.

Jaunietis izolatorā pavada aptuveni 24 stundas, līdz brīdim, kamēr jau pirms 2 dienām satiktie policisti ir klāt un atkal ved uz iecirkni. Iecirknī viņš atkal tiek pratināts, viss tiek pierakstīts, tiek draudēts, ka "iedos pa muti, ja neteiks taisnību". 2 stundas vēlāk viss krimināllietai esot gatavs, viens no policistiem atdod pirmajā vakarā konfiscētās mantas, iedod pārlasīt un parakstīt paku ar papīriem un laiž mājās, bet liek gaidīt zvanu. Zvans, protams, ilgi nav jāgaida - pēc 2 dienām laipna balss telefonā lūdz ierasties tajā pašā iecirknī, lai visu turpinātu. Ierodoties iecirknī , sākas atkal viss no gala - tie paši jautājumi, viss tiek pierakstīts, daži paraksti, un nu būšot jāgaida ziņa no prokurora - lietu sūtīšot uz prokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai. Kamēr tiek gaidīti kādi jaunumi, pa pastu tiek saņemta informācija par lietu, ka lieta nodota prokuratūrai, uzaicinājums ierasties datumā, kurā iecirknī jau ticis būts pēc telefoniskas vienošanās, un vēl viens uzaicinājums ierasties iecirknī. Ierodoties izrādās, ka ir zināmi analīžu rezultāti, tāpēc komplektā sods par narkotisku vielu lietošanu, jo urīnā atrastas marihuānas pēdas. Tāpat tapis zināms, ka konfiscētajā iepakojumā tiešām bijusi marihuāna. Atkal jautājumi, paraksts, ka esi visu redzējis un uz redzēšanos.

Pēc dažiem mēnešiem pa pastu tiek atsūtīts dokuments no prokuratūras, kurā ir uzaicinājums ierasties ciemos, kā arī informācija par kriminālvajāšanas uzsākšanu. Ierodoties prokuratūrā notiek praktiski viss tas pats, kas pēdējās reizes iecirknī - lērums lietas dokumentos atbildētu jautājumu, daži paraksti un viss - gaidi tiesu. Pavēste par tiesu tiek saņemta pēc vēl kāda mēneša un pati tiesa nozīmēta pēc nepilna pusgada. Tiesā scenārijs līdzīgs kā pratināšanā, tikai šoreiz jautā tiesnesis un prokurors. Pēc sēdes beigām tiesa apspriežas un tiek nolasīts spriedums: (īsumā) ņemot vērā to, ka apsūdzētais nav bijis sodīts un ir kārtīgs pilsonis un nodokļu maksātājs - 5 mēneši nosacīti ar 6 mēnešu pārbaudes laiku. Tas nozīmē, ka cietumā neliek, bet pusgada laikā izdarot līdzīgu pārkāpumu nāktos pavadīt aiz restēm 5 mēnešus.

Protams, tas vēl nav viss - pēc tiesas sprieduma uz pārbaudes laiku tiek nozīmēta atrādīšanās Probācijas Dienestā - iestādē, kura uzrauga, lai sodītie atkal nenoiet no ceļa. Tur regulāri jāierodas, lai dienesta nozīmētā atbildīgā persona varētu pārliecināties, ka ar Tevi viss kārtībā. Atrādīties tur nāk "labākais" kontingents, tāpēc nepavisam nav vēlmes uz turieni doties, taču neierašānās gadījumā ir iespēja, ka nosacītais sods var tikt mainīts uz cietumsodu.

Pēc šī visa rodas jautājums: cik valstij izmaksā viss šis process? Iesaistīti ir vairāki policisti iecirknī, narko-speciālisti Hospitāļu ielā, prokurors, tiesnesis (kuriem algas ne tuvu nav minimālās), viņu palīgi, kuri raksta visas tās dokumentu kaudzes, probācijas dienesta darbinieki. Nerēķinot tikai samaksu darbiniekiem vēl ir pieskaitāma 24h uzturēšana izolatorā, n-tie lati par lērumu ierakstītu vēstuļu, policistu nobrauktais benzīns, kā arī izmaksas par liekajām analīzēm.

Es pat nevaru iedomāties aptuvenu skaitli! Bet kāds ir bijis tiešais un potenciālais apdraudējums sabiedrībai? Tiešais - tāds pats kā gadījumā, ja kompānija smēķētu cigaretes - sliktākajā gadījumā varētu uzpūst dūmus kādam garām ejošam nesmēķētājam. Potenciālais - praktiski nekāds, jo vakara gaitā nopīpējot 3g marihuānas sākotnējā kompānija visdrīzāk mierīgi pavadītu vakaru jautrās sarunās līdz brīdim, kad pamestu izklaides vietu noguruma un izsalkuma dēļ.

Nav šaubu, ka šis nav vienīgais gadījums, tikai kam tas ir izdevīgi?

P.S. Dažas dienas pirms nosūtu šo, līdzīgā, bet vienkāršākā scenārijā kāds paziņa nopelnījis 6 mēnešus nosacīti ar 6 mēnešu pārbaudes laiku - tas par 1,01g marihuānas."







122 9 47 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 47

0/2000

Zinu, ka šo komentāru nobērs ar mīnusies, bet lai jau.

Pirmkārt, ne visiem cilvēkiem sekas no pīpēšanas ir vienādas. Ja viens var bez problēmām izklaidēties, pīpējot marihuānu, tad citam paurī kaut kas aiziet ciet (arī manā pilsētā ar zināmiem cilvēkiem ir dzirdētas nepārāk labas lietas, kas notikušas, pirmo reizi pīpējot draugu lokā). Otrkārt, labi vien ir, ka šos ķersta - ja viss sākas ar pīpēšanu, tad drīz vien aizies ar piedāvāšanu draugiem un, ja labi veiksies, pat ar tirgošanu. Diskusijās neielaidīšos, visu esmu pateicis šeit. Gaidu ciemos ar mīnusiem! :)

32 16 atbildēt

Pēdējais video vnk super, esmu ļoti ļoti daudz interesējies par šo tēmu un saku ka vajag nevis legalizēt, bet gan dekriminalizēt, jo legalizāciju kontrolētu valsts un protams ka tā censtos uzvārīties uz MJ rēķina. Kāpēc lai kādam būtu jāsēž cietumā par vienu kāsi? Labāk aiziet pielikt seju ar alko, izkauties, pademolēt šo to un ja pieķer tad vienīgais ko dara uzliek 40Ls sodu un uz atkačalku, tas arī viss. Pēdējais stulbums tas liegums ir. emotion

8 1 atbildēt

Njā nezidevīgi, bet man liekas ka Latvija nelegalizēs, bet kuram vajadzēs tie dabūs tāpat.

5 0 atbildēt

es dzīvoju Amsterdamā :D :P

4 0 atbildēt

"Kopumā marihuānai ir tendence pasliktināt īstermiņa atmiņu, kas lielākoties ātri vien parādās atpakaļ, tādēļ nelielā pētījumā noskaidrots, ka 2 h laikā pēc marihuānas lietošanas mācīties ir bezjēdzīgi." Un es brīnos kapēc man tik sūdigas atzīmes!emotion

4 0 atbildēt

Cik gan stulbi ir aizliegt audzēt un lietot Augu,tikpat labi var aizliegt mušmires,jo viņas arī izraisa uztveres izmaiņas.Mūzika arī spēj izraisīt eiforiju un labsajūtu,aizliedzam arī to.

4 2 atbildēt

Lielisks raksts. Tiešām bija prieks lasīt.

2 0 atbildēt

super raksts!

un tiešām kretinē tie demagogi ,kuri visu laiku saka ,ka tā ir tikai pārejas narkotika/

vai arī tu kļūsi atkarīgs.

es pāris reizes gadā uzpīpēju-un man ar to pietiek.

http://manabalss.lv/marihu-nas-dekriminaliz-cija/show?mode=all&type=top

2 0 atbildēt

Kaut kā viss baigi gari

0 0 atbildēt

Tak izdevīgāk ir, kad ganja ir nelegāla :)

0 0 atbildēt

Ienācu pasmieties par sekera komentāriem, bet nekā.. o.O

0 0 atbildēt

būtu labāk ķerstijuši sintētisko narkotiku lietotājus un vairāk pievērsušies tiem kas latvijā pludina to saucamo ''legālo zālīti'',kura patiešām ir inde!!

0 0 atbildēt

Ja tas stasts tiesam notika Latvija tad nu mums ir kartiga bananu republika . Tada sajuta ka musu zeme ir nedaudz atpalikusi, jo piemerem kautvai ieks anglijas sods par marihuanas lietosanu lielako ties ir mantas konfiskacija un paris iedrosinosi vardi no policista, pat par audzesanu un izplatisanu sods ir relativi mazs, jo vienkarsi cilvekiem pietiek saprats lai saprastu ka mazu piipmanu kerstisana ir tiri lieka naudas , laika , un cietuma vietu izskerdesana. Un nodoklu maksatajiem vnm ir jaatceras ka, ja kadu jaunieti kuram kabata 2 grami zales areste un iemet aiz restem, par kautko tik mulkigu maksat dabusiet jus . Esmu pret legalizaciju, bet nu tadi sodi kadi ir latvija ir vienkarsi smiekligi. 

Ps: Ja zales lietosana noved pie ta ka sac jau heroinu veenaas laist tad tur tikai un vienigi pie vainas ir lietotaja idiotisms , nejau marihuaana . lel 

0 0 atbildēt

Tie ir un paliks -FAKTI

!!!!!!

0 1 atbildēt

Marihuana sucks!emotionemotion

3 8 atbildēt