Labu apetīti!
http://spoki.tvnet.lv/profils/Alevender">Citi raksti
Jumiles
Jumiles tautā pazīstamas kā "smirdošās vaboles", tie ir kukaiņi ar sešām kājām, kas mazāki par 1 cm, un dzīvo mežos vai pie klintīm. Šie briesmīgie radījumi ir daļa no ikdienas uztura Meksikā, īpaši Dienvidu reģionā. Tiem ir medikamentu aromāts, satur spēcīgu joda koncentrāciju un ir bagāti ar vitamīniem B2, B3. Tās parasti tiek pasniegtas vai nu neapstrādātas, vai arī samaltas, veidojot biezeni. Tās pasniedz kopā ar dārzeņiem.
Sannakji
Sannakji ir unikāls korejiešu ēdiens, kura sastāvā ir mazie astoņkāji. Tos sagriež, pasniedz ar sezama eļļu un sēklām. Šī ēdiena ceļš līdz cilvēka mutei nemaz nav tik viegls, ir krietni jāpiepūlas, lai šos astoņkāju orgānus varētu uzdurt uz dakšiņas, jo tie ļoti slīd. Piedzīvojumu meklētāji, nobaudot šo "delikatesi", ir pārliecināti, ka šis ēdiens ir kā īsta sensācija korejiešu virtuvē. Šaubos gan, vai es gribētu teikt to pašu...
Savvaļas dzīvnieku gaļa
Es ņemu atpakaļ savus vārdus par korejiešu delikatesi! Tātad, šī nelegālā savvaļas dzīvnieku medīšana ir aktuāla Āfrikā, īpaši Rietumu reģionos. Tajā ietilpst dzīvnieku, kuri nav mājdzīvnieki, medīšana, piemēram, pērtiķu, šimpanžu, gorillu u.c. Ļoti daudzas nopietnas slimības rodas no šādas neapstrādātas gaļas lietošanas uzturā, ieskaitot bēdīgi slaveno Ebolas vīrusu, ar kuru viegli var inficēties, lietojot uzturā savvaļas dzīvnieku gaļu. Paši āfrikāņi uzskata, ka šo dzīvnieku medīšanu viņi ir aizguvuši no senčiem un tā ir tradīcija, kā arī Āfrikā ir ļoti daudz nabadzīgu reģionu, kur nav iespējams atļauties ko dārgāku, nākas iztikt ar to, ko var atrast dabā, diemžēl. Šī nelegālā medīšana izplata ne vien dzīvībai bīstamas slimības, bet arī negatīvi ietekmē bioloģisko daudzveidību.
Khash zupa
Tā ir zupa, kas agrāk tika izmantota kā vērtīgs enerģijas avots un lieliski palīdzēja organismam aukstās ziemās, tagad nu ir kļuvusi par delikatesi. Khash ir tradicionālais ēdiens Armēnijā, Gruzijā, Irākā, Irānā un Turcijā. Zupa pagatavota, vārot govs pēdu un potīti, dažreiz arī smadzenes (tas nav obligāti), klāt liekot ķiplokus un sīpolus. Uzturā tās lieto agrās rīta stundās, kā arī īpašos svētku gadījumos. Zupai klāt ēd lavaša maizi. Pēc vietējo iedzīvotāju teiktā, nav vēlams šo zupu ēst citā diennakts laikā, jo tas ir ļoti smags ēdiens.
Kobras sirds
Kobras sirds ir ēdiens, kas nudien ir domāts pašiem drosmīgākajiem cilvēkiem. Kobra tiek sadalīta jūsu acu priekšā, tai izņem sirdi un pasniedz kopā ar asinīm. Tas ir ļoti populārs ēdiens Vjetnamā, kur čūskas ēšanu uzskata kā vīrišķības augstāko pakāpi. Šī delikatese ir pieejama vien dažos restorānos. Dažkārt to pasniedz kopā ar rīsiem.
... un neparasta aitas interpretācija.
Šī ir Islandes delikatese, tajā ietilpst aitas galvas ēšana, izņemot smadzenes. Islandes nacionālie ēdieni ir jēri un jūras veltes. Šis ēdiens ir īsts izaicinājums piedzīvojumu meklētājiem, ne katrs spēj pieskarties šķīvim, ieraugot uz tā aitas galvu. Vaigi un mēle tiek uzskatīti par visgaršīgāko daļu no šī ēdiena. Ēdiens ir pieejams veikalos, kafejnīcās, tas tiek gatavots, vārot aitas galvu ūdenī, kam klāt piebērts sāls. Ēdienu pasniedz aukstu. Aitas galvas noformējums ir elements, kas liek cilvēkam novērtēt - pieņemt izaicinājumu, vai arī tomēr aizskriet līdz tuvākajai bodei un nopirkt ko ierastāku.