local-stats-pixel fb-conv-api

Četri fakti par tiranozauriem7

80 1

Aplūkosim četrus faktus, kurus daudzi varbūs nezinājs par šaušalīo tiranozauru.

Tiranazaurs koda kā krokodils.

Jauni pētijumi liecina, ka T. rex galvaskausam bija tāda pati uzbūva kā mūzdienu krokodīliem. Žokļa locītavas bija fiksētas, nevis elastīgas kā putniem, kas ir tiranazauru pēcteči.Zinātnieki no Misūru Universitātes (ASV) ir aprēķinājuši, ka fiksētie nodrošināja pēsējam septiņu tonnu sakodiena spēku, kam pieder mūsdienu rekords.

T. rex sencis bija mazs un žigls.

ASV, Jūtas štatā, zinātnieki ir atklājuši 96 miljonus gadu vecu nelielu tiranozaura fosiliju. Plēsējs, kas nosaukts par Moros intrepidus, svēris tikia 78 kilogramus, taču zinātnieki uzskata, ka sīkais ātrskrējējs bijis priekštecis lielajam tiranozauram, kuri attīstijās pirms apmēram 81 miljona gadu.

Atveres saglabāja galvu vēsu

T. rex galvaskausa augšpusē bija divas lielas atveres. Līdz šim paleontolog uzskatīja, ka tās pildītas ar muskuļiem. Amerikāņu zinātnieki atklāj, ka aligatoriem līdzvērtīgās atverēs ir asinsvadi, kas palīdz atbrīvoties no siltuma. Tāpēc viņi domā, ka arī T. rex varētu būt tāda pati funkcija.

T. rex nespēja parādīt mēli

T. rex bieži vien ir atainots ar smailu mēli, kas izbāzta no mutes, taču šāds attēlojums nav pamatots. Kāds zinātnieku kolektīvs salīdzinājis T. rex, krokodilu un vairāku putnu mēles kaulus. Tiranozauram tas ir līdzīgāks krokodilam, tāpēc tā mēle, visticamāk, bijusi fiksēta apakšžoklī.

80 1 7 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv