local-stats-pixel fb-conv-api

Bēgļi mūsu skolā toreiz un tagad.13

628 1

Pēdējā laikā sabiedrībā galvenā aktuālā tēma – bēgļi. Rāmuļu skolā mācījušies dažādu etnisko piederību bērni un gūta zināma pieredze viņu integrēšanā latviskajā vidē.

Toreiz, 2006. gada augusta nogalē Zvannieku māju saimniece Sandra Dzenīte-Cālīte sūtīja ziņu, ka skolā mācīsies arī citas kultūras pārstāvji - 3 somāliešu jaunieši. Ar satraukumu un prieku 1. septembrī savā pulkā uzņēmām nopietno Husenu, atraktīvo Azizu un kluso Nasiru. Viņu ierašanos skolā bērni uztvēra kā brīnumu, nespēja paiet viņiem garām neaprunājoties, vēlējās pieskarties viņu tumšajai ādas krāsai.

Somālieši ļoti labi pārvaldīja angļu valodu, tāpēc arī skolas bērniem tā bija pieredze un ieguvums, sarunājoties ar viņiem. Arī latviešu valoda nesagādāja grūtības, jo viņi ar lielu centību un mērķtiecību to apguva.

Ar prieku vērojām, kā Husens iesaistījās un dejoja latviešu tautas dejas skolas deju kolektīvā. Viņš ātri apguva latvju deju soļus un veiksmīgi uzstājās dažādos koncertos un deju skatēs.

Jutām līdzi Nasiram, kurš savu talantu rādīja sporta sacensībās un guva labus rezultātus.

Iepazinām Azizas talantu, kad katru rītu pie viņas stājās gara meiteņu rinda, lai sapītu matus visdažādākās bizēs un uzklausītu modes un stila padomus.

Mēs vērojām, ka viņi pamazām iemīl mūsu valsti, cenšas izprast un iepazīt mūsu kultūru un tradīcijas, izbaudīt mūsu skaistos gadalaikus.

Tagad ir pagājuši 8 gadi. Mēs sekojam līdzi arī somāliešu jauniešu gaitām. Zinām, ka Aziza šogad ir apprecējusies ar latviešu puisi, ieguvusi brīnišķīgu latviešu uzvārdu un apguvusi stilistes profesiju. Husens un Nasirs strādā viesnīcu servisā Rīgā. Kopā ar latviešiem viņiem patīk apceļot Eiropas valstis. Joprojām viņi uztur labas attiecības ar Zvannieku mājām, kuri toreiz nebaidījās sniegt patvērumu un atbalstu, un ar viņu starpniecību sūta sveicienus Rāmuļu skolai.

628 1 13 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 13

0/2000
MJ avatarsMJ

Tomēr pastāv atšķirība starp lieliem kuiļiem darbspējigiem, un bērniem kuru ''mozgas'' vēl nav ieprogramētas - allah! emotion

31 0 atbildēt

3 bēgļus ir vel relatīvi viegli integrēt sabiedrībā, it sevišķi ja tie vel ir bērni, bet kā bus ar 20-30 gadniekiem kuru skaits mērāms simtos, tukstošos  ?

28 0 atbildēt

Tur jau ta atskiriba - begli, un vandali,kas ar varu visur lauzas ielas,draud parejiem,lauz visu kopa, un izblauj sauklus,ka Eiropa sadi tiks okupeta! emotion

Bet berni malaci,forsi,ka musejie pienema un,ka somaliesi ta centas! emotion

19 0 atbildēt

Nepakļaujaties neizglītoto cilvēku propogandai. Daļa bēgļu, kas ieradīsies Latvijā, drīz vien dosies uz Vāciju, Franciju un citām valstīm. Viņi brauc pie savām ģimenēm... no kurienes, jūsuprāt, viņiem ir nauda, ko samaksāt, lai tiktu pāri robežai? 

Savukārt tie, kas paliks te, integrēsies šeit un ar laiku sāks maksāt nodokļus emotion

19 2 atbildēt

Ir bēgļi un "bēgļi" - vieni, kas tiešām meklē vietu, kur dzīvot un srādāt - otri, kas ierodas svešā valstī ar domu to vandalizēt.

13 0 atbildēt

Nekadas lidzibas ar pasreizejo situaciju.

14 8 atbildēt

 

Vai tevi, mīļā sirds, kāds spiež to darīt. Un, ja tu akurāt par visām varītēm vēlies kopoties ar "mērkaķi", tev nāksies mērot ceļju uz tuvāko zoodārzu...

6 0 atbildēt

kā ir   Latvijas ,,patrioti,, nav tāda jēla sajūta kad redzat vecrīgā ārzemniekus kas ņem priekšā Latviešu meitenes un daudzas aizbrauc prom un aprecās ar viņiem ? viss ok ne ? 

5 3 atbildēt

Zini, izlasot tavu komentāru, man radās velme uzzināt, no kuras valsts tu esi atbraucis.

0 0 atbildēt

Tas ir tik forsi ka melnie nems prieksa muusu Latvju meitenes:@Staigas apkaart visaadi merkakjeeni

6 10 atbildēt