local-stats-pixel fb-conv-api

«Apturi Covid!» - kas ir jāzina par Latvijā tapušo aplikāciju?11

35 2

Mobilo lietotni «Apturi Covid» brīvprātīgi un bez maksas radījuši pašmāju informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares un zinātnes pārstāvji, lai ierobežotu Covid-19 izplatību Latvijā, vienlaikus palīdzot valsts tautsaimniecībai un iedzīvotājiem atgriezties ierastajā darba ritmā.

Lietotne «Apturi Covid» neievāks GPS datus un neizsekos lietotājus. Viedtālruņi, kuros tā būs uzstādīta, ar «Bluetooth» palīdzību apmainīsies ar signāliem jeb digitāliem «rokasspiedieniem», ko uzglabās lietotāja tālrunī šifrētā veidā. Ja viena tālruņa lietotājs saslims, otrs tiks brīdināts, ka kādā brīdī savās ikdienas gaitās ir saskāries ar Covid-19 inficētu cilvēku. Inficētā persona un vieta, kur noticis kontakts, lietotājam paliks anonīma.

35 2 11 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 11

0/2000

Izbraucu ar Android Studio palīdzību aplikācijas kodam cauri. Atļaujas pieprasa sekojošās(neiekļauju atļaujas par paziņojumiem, vibrāciju, darbību fonā utml.) **Full Network Access - dod piekļuvi tīklam WiFi,3G,LTE(4G)gan lejupielādei, gan augšupielādei.

**Network Activity Status - ziņas par tīkliem 3G,WiFi,LTE(4G) aktīvie pieslēgumi, signāla stiprumi, neizdevušies pieslēgumi.

**Bluetooth - te viss pats par sevi skaidrs.Bluetooth "atslēgas" ģenerēšanas kodu neatradu(vai nepamanīju), bet atradu, ka šifrēšana notiek turpat aplikācijas ietvaros.

**Bluetooth_LE - LE=Low Energy - fīča, kas pa lielam pieejama jaunākos modeļos, ieslēdzas kopā ar location, bet pēc idejas piekļuvi gps datiem aplikācijai nedod, jo tā redz google uztaisījusi, uz jautājumiem kāpēc atbildējuši, ka tā vajag.

**Wake Lock - neļauj telefonam "gulēt". Vispopulārākais pielietojums navigācijas aplikācijās, lai tel. nenobloķējas, vai neizslēdzas ekrāns, kamēr aplikācija strādā.

**Start On Boot - aplikācija ieslēdzas pati, kad telefons ieslēdzas. **c2dm.Send/**c2dm.Receive - atļaujas aplikācijas saziņai ar "mākoni" vai mākonis ir Googles vai SPKC nezinu. Kodā redzēju arī dažas atsauces uz SPKC "mākoni", viena(varbūt divas) bija saistībā ar API(application program interface), pārējām konkrēts pielietojums nebija saprotams, bet drīzākais saistīts ar datu apmaiņu sakarā ar bluetooth uztvertajiem kontaktiem, un inficēto kontaktu sinhronizāciju.

Lielos vilcienos aplikācija Jūsu plikumbildes neredzēs, mūzikas gaumi nekritizēs un GPS lokāciju neredzēs. Pēc atrastajiem atļauju pieprasījumiem vienīgais kādā veidā SPKC var iegūt datus par aptuvenu(kvadrātkilometros nevis līdz 5m kā ar GPS) lokāciju ir pēc mob. tīklu torņu pieslēgumu stipruma. Mazliet precīzāk, ja ierīce redz nepārprotami nosauktu Wifi tīklu zonā, piem., RIX-free, Radison Blue, bet tas jau velk uz fantastiku, jo WiFi nosaukumu RIX-free var uzlikt arī Dagdas rajona dzertuvē.

P.S. Man ir tikai vispārīgas zināšanas par programmēšanu.

7 0 atbildēt

Ir izgudrota velnišķīga aplikācija, kas tagad izsekos visu, ko darām un nedarām, mūsu labos un ne tik labos sapņus, mūsu domas un gaitas.

6 0 atbildēt

Kam tas stulbums vajadzīgs,man telefonā gps un zilais zobs ir vienmēr izslēgts un mainīt to netaisos.Gps ieslēdzu ,tikai kopā ar navigāciju.

5 0 atbildēt

Neviens neizmanto emotion

5 0 atbildēt

Vai ir kāds konkrēts cilvēks (nevis organizācija, piem. SPKC) ar savu Vārdu un Uzvārdu, kas, uzņemoties pilnu juridisku atbildību, garantētu, ka dati no telefoniem netiks ievākti?

Pirms kāda laika par šo pasākumu interesējos un ceru, ka latvieši nav muļķi...

Aplikācija izmanto Google un Apple savstarpēji izstrādāto platformu, kura tapa "apbrīnojami" ātri. Šī aplikācija izmantos šīs operētājsistēmā integrētas platformas datus.

Bez valstu atbalsta un pamatojoties uz sabiedrības t.s."drošību šādas programmas būtu nelegālas.

Lielākie plusi - var atrisināt šībrīža problēmu ar decentralizētām sabiedriskām organizācijām. Būs efektīva iespēja tikt galā ar protestētājiem Francijā, Taivānā, Krievijā, Ķīnā, utt., utjp.

Tas viss "sabiedrības drošības" vārdā.

Šī platforma jau bija iOS 13.4 versijā. Šobrīd Apple ļoti aktīvi iesaka atjaunināt lietotājiem OS. Arī Android telefoni saņem "drošības atjauninājumus" - pat tāds vecītis kā Samsung Galaxy S7 saņēmis lielo drošību un salīdzinoši veci iPhone saņems iOS 14 versiju.

Tātad.., vai ir Vārds un Uzvārds, kurš uzņemas pilnu juridisku atbildību, ka telefona dati netiks ievākti, pamatojoties uz "nedrošiem kontaktiem" ar nevēlamām personām?

5 0 atbildēt

Neizmantoju un netaisos izmantot. Nemaz visus iemeslus nevaru uzskaitīt.

4 0 atbildēt

Tagad par tavu seksu zinās visa pasaule, ĀMEN emotion

4 0 atbildēt

Tirgoju folijas cepures, ir pieejamas trīs dažādos toņos.

3 0 atbildēt

https://kokteilis.la.lv/ministrs-edgars-rinkevics-par-jauno-aplikaciju-pret-covid-19-ir-izgudrota-velniskiga-aplikacija-kas-izsekos-visu-ko-daram-un-nedaram

Nu šeit tiek minēts, ka aplikācija var izsekot un ievākt informāciju un es personīgi ticu, ka tā arī ir, jo tā noteikti nav nevainīga aplikācija, kas ziņo par saslimušajiem.

2 0 atbildēt

Tai aplikācijai nav nekadas jēgas. Jo tā nevar attālināti veikt ātro covid testu,lai noteiktu inficēto. Un tad varētu brīdināt par to citus. Ja cilvēkam ir veikts covid tests un tas bija pozitīvs,tad viņam ir obligāta karantīna. Tātad nedrīkst pamest mājas. Un tos cilvēkus cītīgi uzrauga policija. Tākā ļoti maz ticams ka mēs kādā transportā,veikalā utt stāvēsim blakus inficētam cilvēkam.

2 0 atbildēt

Kā tad- nevarēs izsekot- lai aplikācija vispār varētu darboties, tai vajag unikālu ID..

ko var iegūt, vai nu izmantojot telefona numuru, vai Imei , vai pie lejupielādes, izsniegt to unikālo ID.. tātad.. jebkurā gadījumā- viss šis pasākums vairs nav anonīms ..

pie tam pamats ir google izstrādātā programmatūra, un man neviens neiestāstīs ka google nevāks datus..

1 0 atbildēt