local-stats-pixel fb-conv-api

9. maijs44

Labvakar spoki. Šo rakstu rakstīju speciāli bez mērķa nodarboties ar kādu sanaidošanu, enticismu, nacismu vai jeb ko citu nosodāmu. Šodien ir diena par, kuru liela daļa latviešu iesmīn ūsās, savukārt, liela daļa krievvalodīgo , jo īpaši tieši krievu tautības cilvēku svin kā "Uzvaras Dienu" . Neiedziļināšos ļoti dziļi vēsturē, jo baidos sniegt nepatiesus faktus, taču pa lielam uzvaras diena ir nacisma sagrāves dienas, kuru rietumu pasaulē atzīmē dienu iepriekš analogs krievu gaumē. Kā jau var saprast siastība šeit ar otro pasaules karu, cīņu ar nacistiem utt. Taču mans kārtējais pārdomu raksts ir saistīts ar mūsdienām.

Es nekad līdz galam neesmu sapratīs, kāpēc Latvijai, kas sevi tendē uz rietumiem ir plaši jāatzīmē šie svētki. Publiskos pasākumos pēc Latvijas likumdošanas PSRS simbolika ir aizliegta (neatminēšos gan vai tas attiecās arī uz Georga lentēm jeb tā sauktajām kolorādo lentēm, kuras starp citu ir PSRS dēļ lieki tikušas ieceltas slikto kārtā- Georga lentes pamatā bija Krievijas Impērijas laika apbalvojums par īpašiem nopelniem, kas līdzīgs mūsu Lāčplēša ordenim, līdz PSRS laikā tās komunisti sāka dalīt un spraust pēc iegribas.) Varētu runāt Rīgā pie varas ir krievi ar Ušakovu un Saskaņas Centru priekšgalā. Bet Rīgā 9.maiju svin katru gadu. Un katru gadu, tāpat kā 16. martu to gaida ar milzīgām bažām, ka tik nenotiek kādi lieli kašķi vai sadursmes. Tikai atšķirība starp 16. martu un 9. maiju ir tāda,ka 16. martā tiek pieminēti latviešu leģionāri, bet 9.maijā atzīmē svētkus, kas ir piegriezti Krievijas izpratnei par vēsturi. Var teikt Rīga liela daļa, drīzākais lielākā daļa ir krievvalodīgie, taču nevelos rakāties pa statistikas bāzēm, jo tas nav pats būtiskākais fakts. Pat ja tas tā ir un nelatviešu valodā runājošo galvaspilsētā ir vairākums vai tas ir pamatojums Latvijas galvaspilsētā atzīmēt svētkus, kuri radušies Latvijai maigi sakot nedraudzīgā valstī? Leģionāri ,kurus piemin 16. martā, (kuri ir svētki ,kurus arī ne tikai krievi nosoda saucot dalībniekus un atbalstītājus par fašistiem (krievu vēsturiskā kļūda,jo viņu tik nīstie vācieši bija nacisti, fašisti bija vācu sabiedrotie itāļi), bet arī lielākā daļa rietumu pasaules uz to skatās ne sevišķi priecīgi, iespējams, lai pielaizītos Krievijai),nebija vis kādi vācu pakalpiņi, bet karoja vācu pusē par Latviju ar cerību nolikt pie vietas krievus un pēc kara atgriezties brīvā valstī. Protams, var jau teikt,ka tad 9.maijā izrādam cieņu tiem latviešiem, kas karoja krievu armijā, jo arī tie lielākā daļa tur nebija aiz vēlmes sargāt vareno Padomiju un nīcināt nīstos fašistus/nacistus. Taču esmu diezgan pārliecināts, ka arī šiem cilvēkiem uzvara ir tā diena, kad beidzās karš - 8.maijs nevis tautas, kura okupēja un pēc tam izsūtīja tūkstošiem latviešu svinamā diena. Es pat izteiktos pavisam skarbi - to latviešu kuri karoja sarkanarmijā piespiedu kārtā un ar līzīgiem motīviem kā leģionāri prātos, ja viņi vēl būtu dzīvi "Uzvaras Diena" būtu vai nu barikāžu diena vai 4.maijs vai diena,kad sabruka PSRS - domu gājienu noteikti uztvērāt.

Tad nu es vēlreiz jautāšu, kāpēc 8.maijā, kas lielākajā dienā pasaules ir nacisma sagrāves diena nenotiek praktiski nekas, bet 9.maijā, kas ir svētki krievvalodīgo pasaulē, turklāt, svētki,kas nākuši no valsts, kura 50 gadus turēja Latviju okupācijā, kuras vadoņi izsūtīja tūkstošiem mūsu valsts pilsoņu, vēl daudzus nošāva tepat uz vietas ir lielas svinības valsts galvaspilsētā? Manuprāt, tas ir absurds, jo, lai arī Rīga ir "krievvalodīga", tā ir Latvijas galvaspilsēta. Un tur būtu jāsvin svētki ,kuri ir tuvaki Latvijai nevis plaši ar pamatīgu gājienu, ikgadēju stresu jāatzīmē agresorvalsts svētki. Manuprāt, ar nākamo gadu tas būtu jāpārtrauc -lai kas grib sprauž sev krievu karogu,georga lenti un nozīmītes un dzied dziesmas par uzvaru,dzied Psrs vai Krievijas himnu un priecājās, bet pie sevis mājās nevis valsts galvaspilsētā. Es zinu ,ka šie mani vārdi un pārdomas diez vai aizsniegs dzirdīgas ausis, kurām būtu resurss, kaut ko nopietni mainīt, taču tāds ir mans viedoklis. Atvainojos visiem, kuri to izlasīja un ir nogarlaikojošies un paldies par lasīšanu.

400 4 44 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 44

0/2000

Mēs sitīsim tos utainos arvien, arvien.

26 0 atbildēt

Es pats esmu no Pārdaugavas un ļoti tuvu dzīvoju tajam "uzvaras piemineklim" ,mans vectēvs bija Salaspilī koncentrācijas  nomentē ,un neredzu tur nekādu prieku ,bet viena medaļa viņam par to ir.. Nesen vel no Krievijas atnāca vēstule ar apsveikumu un prezidenta parakstu ,nezinu vai īsts vai nav (paraksts).. Bet ne par to iet runa.. 

Gadi iet ,cilvēki nedzīvo mūžīgi ,līdz ar to veterānu arī vairs nav palicis daudz ,šie svētki jauniešiem un pat vecākiem cilvēkiem ir vienkārši iemesls piedzerties.. Jā tā ir.. Man nepatīk vispār iet ārā no mājas tajos svētkos.. Eju pa ielu un tur pretī nāk pilns ar krievvalodīgajiem jauniešiem ,alus pudele rokās ,bļaustās ,ar lentītēm,nu un es ,protams,bez lentītes.. Nu un aiziet jautājumi : "ti russkij?" ,"počemu ņetu ļentački?" un tādā garā. Beigās no tiem agresīvajiem var arī atrauties ,ko man ļoti negribās..Jaunieši iet svinēt ,nopērk pivci ,nevis puķes kuras nolikt pie pieminekļa vai iedot kādam veterānam.. Spriežat paši vai tie jaunieši zin ,kāpēc viņi vispār ir tajos svētkos un ar ko viņi ir saistīti ? Man šķiet ,ka nē..

Tavs prātu gājiens man patīk ,vajadzētu pārtraukt šito visu.. Lai sēž savos dzīvokļos ,skatās pirmo baltijas un klausās krievu mūziku un netraucē citiem dzīvot emotion

24 0 atbildēt
Shada tipa domas un idejas caurskrien gandriz vai katru Latvijas patriotu ik gadu. Zinot kaa strada sisteema tas taa ari paliks un nekas nemainiisies
22 0 atbildēt
Mēs 16. Martu nessvinam Krievijā, bet vini 9. Maiju Latvijā.... Kā man justies? :/
19 0 atbildēt

Es iedomájos, ka problēma, kāpēc krievi tā cītīgi svin Uzvaras dienu, ir tajā, ka, ja noņem nost šos svētkus, kas tad paliek? Nav krieviem Neatkarības dienas vai Karaļa dienas, nav tādas dienas kur viņi varētu apliecināt sevi kā tautu. Ne jau tas, ka es aizstāvu krievus, vienkārši tas varētu būt par iemeslu kāpēc arī pēc 20 gadiem svinēs Uzvaras dienu. 

17 0 atbildēt

Sāksim ar to ka Georga lentītes psrs neviesn nedalīja, tās bija aizliegtas! Tajā laikā par šo lentīti ka minimums izsūtīšana, bet pārsvarā lika pie sienas! Tā kā nerunā to ko nezini!

Tālāk, 16. marts nav svētki un neviens tos nesvin! Šajā dienā notiek piemiņas dievkalpojums, piemiņas pasākumi ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, atceres pasākumi Lestenē un citur! Uzsveru, tie nekad nav bijuši un nebūs svētki!

Turpinu, pirms izsaki savus secinājumus, palasi vēstures grāmatas. Ja nemaldos, tad lidz kautkādiem 50 gadiem 9. maijs bija arī psrs piemiņas diena, bez parādēm utt. Tikai labu laiku pēc kara sākās šī izrādīšanās. Jo arī tajā laikā saprata ka tie nav svētki, bet traģēdijas piemiņas diena!!!

Tas ka tagad šī diena tiek izmantotu cilveku zombēšanas nolūkā ir pavisam cits jautājums. Kāpēc neviens nerīko pie falla protesta akcijas šim pasākumam? Tāpēc ka saprotam, ka katram ir savas izpausmes, katram ir tiesības pieminēt kritušos. Protams es vēlētos, lai šajā dienā stingri būtu kontrolēti likumi kas attiecas uz psrs simboliku un alkohola lietošanu, kā arī sabiedriskās kārtības noteikumi!!

Bet diemžēl, mūsu varas iestādes ierauj galvu zemē kāstrausi un izliekas neko neredzam emotion

15 1 atbildēt

Aizbrauc uz nedēļu paceļot pa Vāciju, pēc tam nedēļu pa Krieviju....un pēc tam pasaki kurš ir uzvarētājs emotion 

12 0 atbildēt

Man vienkārši nav ko teikt. Vienkārši-  emotion 

10 0 atbildēt

Tu nu tiešām neesi krievs, bet gan trollis. Savādāk nebūtu pat centies latviski rastīt, bet gan krievu valodā būtu to darijis.

10 0 atbildēt

Kadi tur svetki ,kada uzvara ,vel lidz shim laikam nav skaidri zinami dziva speka zaudejumi,nu jau velk uz 30 milj. bet runas klist par 40.... Vel ir lielas teritorijas ar neapglabatiem karaviriem, pat drupas visur nav novaktas ,vai ta butu jaizskatas uzvaretaajiem ? Cik vairs ir palicis veteranu,isto ,kas dabujushi pulveri ostit (shaujampulveri), ne to akstu kas butaforiskas formas un sazinkur sadabutiem blekjiem apkarushies telo veteranus ... Cilveki iet uz to laukumu ,lai paraditu ka vinji te ir,ka vinju ir daudz ,ka vinji ir pret sho valsti un vinjiem ir ,,aizmugure,, tepat aiz robezhas...  Skumji protams,ka ta jaunatne tur pat isti vairs nesaprot,kas uzvarets un kad, bet iet lai izraditu savu PRET. Piektas kolonas jauna mainja.

9 0 atbildēt

8. maijs - Kara beigas, Sabiedroto uzvara, 9. maijs - diena, kad Latvija tika okupēta. Dzirdot, kā krievi slavina savu armiju - cik viņi labi bija, kā palīdzēja, pilnīgi vemt gribās. Ja noliek blakus vācu karavīrus un Sarkanarmijas karavīrus, tad kultūras līmenis sarkanajiem bija stipri vien zemāks. 9. - maijs ir diena, kad krievi izvaroja, izzaga, noslepkavoja un izpostīja tūkstošiem latviešu dzīves, saimniecības un ģimenes. Visi, kas svin šos svētkus un ir Latvijas Republikas pilsoņi ir valsts nodevēji un savas valsts okupācijas atzinēji ( svinētāji ). Pirmām kārtām tie jau ir mūsu deputāti, kuri ļauj svinēt šos svētkus. Satversmē ir nepieciešami smagi grozījumi, kas ierobežo okupantu tiesības brīvības šādi izpausties. Ja es būtu pie varas, nevienas Georga lentītes Latvijā nerēgotos un tas kauna stabs būtu nolīdzināts līdz ar zemi... Un, laikam jau arī vajadzēs saistīt savu dzīvi ar politiku, lai glābtu savu nāciju un zemi...

11 2 atbildēt
1. Man 9. Maijā ir jastrada nakts maiņa spēļu zālē 2. Notiks spēle Latvija pret krieviju 3. Tur ir 90% krievu 4. Esmu latvietis, nesaprotu latviski un fanošu pa Latviju, karoči man ir cauri😃
11 3 atbildēt

nicinu šo dienu, nicinu cilvēkus, kuri to svin un ceru, ka reiz meli nāks gaismā un tie, kas melo saņems pēc nopelniem. es ceru ka reiz es satikšu Nilu Ušakovu bez apsardzes kādā tumšākā ieliņā un, ceru ka man pietiks spēka nenosist to sūda gabalu.

4 0 atbildēt

Šie svētki ir tīrākā nacisma uzkurināšana ... sakat ko gribat ! 

3 0 atbildēt

Nesvinu ne vienu, ne otru.  Atceros kā padomju laikā no darbavietas piespiedu kārtā "brīvprātīgi " lika piedalīties,  vienmēr izdevās kaut kā izlīherēties, pat prēmiju nogrieza nost par nepiedalīšanos  emotion 

3 0 atbildēt

Vari minēt konkrētu agrsijas faktus pret šiem falla pielūdzējiem????

Toties es tev varu minēt katru 16 martu, jo tad katru gadu krievi izpaužas ar savu agresiju, traucējot piemiņas dienu, ziedu nolikšanu.

Liekas šis bija pirmais gads kad pie falla tika organizēta pretēja viedokļa izpaušana! NA jaunatnes nodaļa skrāja pa parku tkreklos ar pārsvītrotu staļina mūli. Līdz šīm nekad nekas nebija noticis!

Visvairāk man ir žēl ka toreiz vīriem neizdevās uzspridzināt to fallu!

1 0 atbildēt

Nesvinu un personīgi  neuzkatu, ka šos svētkus vajadzētu atbalstīt. 

Lai brauc uz RU un dara ko grib.

Uzvaras parka pieminekli noslaucīt ar zemi. 

Nemēģinu sanaidot un neesmu nacists, vienkārši izsaku savu viedokli  emotion 

1 0 atbildēt

@Aptauja: Vai Tu svini 9.maiju?

Cits variants: 😁

0 0 atbildēt

@Aptauja: Vai Tu svini 9.maiju?

Cits variants: Es 9.maijā svinu Pirmās Latvijas Republikas (1918-1940) nāves dienu.

0 0 atbildēt
Nu man ir vienalga,tas pret mani neattiecas.
0 0 atbildēt