Lai arī dažādas augļu un ogu kombinācijas ir diezgan garšīgas, to pašu nevar attiecināt uz to uzglabāšanu. Ir dažas kombinācijas, no kurām augļus un ogas uzglabājot vajadzētu izvairīties lai vai kas. Daži augļi rada etilēnu - gāzi, kas izraisa augļu priekšlaicīgu nogatavošanos un arī atrāku sabojāšanos.
9 augļu un ogu pāri, kurus nevajag uzglabāt kopā8
Āboli un burkāni
Āboli rada daudz etilēna, tāpēc jums ir jābūt uzmanīgiem, uzglabājot tos kopā ar citiem pārtikas produktiem. Īpaši tas attiecas uz burkāniem - nelieciet ābolus blakus burkāniem, jo burkāni iegūst rūgtu garšu jau pēc 2 nedēļām.
Tomāti un gurķi
Gurķi ir ļoti jutīgi pret etilēnu. Labāk tos nelikt kopā ar tomātiem, lai gan tie abi divi lieliski iederas salātos. Gurķi sāks dzeltēt agrāk, nekā vajadzētu. Labāk tos uzglabāt ledusskapī, bet tomātus vienkārši virtuvē.
Katurpeļi un sīpoli
Sīpoli ātri uzsūc mitrumu, bet tiem vajadzētu palikt sausiem, un kartupeļi izdala pārāk daudz mitruma, tāpēc tie šajā cīņā ilgi neizturēs. Laika gaitā kartupeļiem no acīm izaug saknes, un sīpoli veido zaļus dzinumus.
Avokado un banāni
Šis pāris nav tik vienkāršs, un daudz kas ir atkarīgs no jūsu mērķiem. Ja jūsu avokado ir pārgatavojies, turiet to tālāk no banāniem. Savukārt, ja gribat, lai banāni nogatavotos ātrāk, tad negatavu avokado droši var likt papīra maisiņā un uzglabāt pie banāniem.
Persiki un banāni
Nobriedušus persikus vajadzētu turēt tālāk no banāniem, jo viss banānu izdalītais etilēns liks persikiem nogatavoties ātrāk nekā parasti. Jo gatavāks ir banāns, jo vairāk gāzes izdalīsies.
Melone un baklažāni
Melones var likt baklažāniem ātrāk bojāties. Tāpēc neglabājiet tos skapī kopā ar melonēm. Tomēr, ja vēlaties uzglabāt baklažānus ledusskapī, labāk tos turēt atsevišķi no citiem augļiem.
Vīnogas un mango
Vīnogas ir ļoti “trauslas un smalkas”, kad runa ir par to uzglabāšanu. Tās nepanes nekādus citus augļus vai dārzeņus tuvumā. Mango izdala pārāk daudz etilēna gāzes, un nogatavošanās un puves process notiek ātrāk. Turklāt spēcīgi smaržojošie dārzeņi ir tikai briesmīgi vīnogu pavadoņi, jo tās arī viegli uzsūc smakas.
Mellenes un zemenes
Mellenes izdala etilēnu, savukārt zemenes to neizdala. Uzglabājot kopā zemenes var ātrāk sabojāties, bet to var izmantot arī negatavu zemeņu nogatavināšanai.
Kāposti un nektarīni
Nektarīni ražo daudz etilēna, tāpēc, uzglabājot tos kopā, kāposti ātri sabojāsies. Kāpostus labāk uzglabāt plastmasas maisiņā ledusskapī līdz 2 nedēļām, savukārt nektarīnus var turēt bļodiņās vai plastmasas maisiņos.