5 bīstamākie ēdieni pasaulē.5
Aki ir Āfrikas augs, kuru Jamaikā ieveda XVII gadsimtā. Nenogatavojušies aki augļi ir indīgi. Tajos esošais toksīns hipoglicīns izraisa spēcīgu vemšanu un hipoglikēmisko komu. Nogatavojušos, īpaši apstrādātus aki augļus pārtikā lieto tikai Jamaikā. Tādēļ arī nejauša saindēšanās ar šiem augļiem tiek saukta par ,,Jamaikas vemšanas slimību,,.
Manioks.
Vikipēdija ziņo, ka manioks ieņem nozīmīgu vietu lauksaimniecībā un pārtikas nozarē. Tomēr, neraugoties uz to, lietojot pārtikā putras vai konditorejas izstrādājumus, kuru sastāvā ir manioks jābūt ļoti uzmanīgiem. Slikti apstrādāts manioks satur indīgo glikozīdu, kas var izraisīt motorikas traucējumus, daļēju aklumu, paralīzi un dažos gadījumos pat nāvi.
Hakarli
Retā Īslandes delikatese "hakarli" ir fermentēta Grenlandes haizivs gaļa. Haizivs gaļu smiltīs vai svaigā gaisā notur vairāk kā pusgadu. Tas tiek darīts tādēļ, lai likvidētu gaļā lielā koncentrācijā esošās urīnvielas un amonjaku. Nepietiekami ilgi izturēta gaļa ir ļoti toksiska.
Casu Marsu
Sardīnijas tārpainais siers Casu Marsu varētu kļūt par atrakciju realitātes šovā "Baiļu faktors". Ne katram pietiks dūšas apēst sieru, kurā mudžēt mudž dzīvi kāpuri. Augstā saindēšanās riska dēļ šī delikatese Eiropas savienības teritorijā kādu laiku pat bija aizliegta. Protams, ka daudz sliktāka par saindēšanos ir inficēšanās ar šiem dzīvajiem kāpuriem. Inficēšanās gadījumā stipras sāpes vēderā, slikta dūša un kuņģa darbības traucējumi jums ir garantēti uz vairākām dienām.
Sanakči
Ēdiena nosaukums, kuru pasniedza filmas "Oldboy" galvenajam varonim, ir sanakči – dzīvs astoņkājis, kuram ir pārlieta sezama eļļa. Galvenais risks šī ēdiena baudīšanā ir astoņkāja taustekļi. Pat nogriezti un aplieti ar sezama eļļu, tie turpina kustēties un pulsēt, un var viegli "nogriezt" skābekli nelaimīgam gardēdim