local-stats-pixel fb-conv-api

10 mīti par kosmosu18

319 3

Šajā rakstā apkopoti 10 apgalvojumi par kosmosu, kurus mums aktīvi cenšas iebarot dažādas holivudas filmas.

1. Kosmosā ir auksti, vairākās filmās var redzēt, ka cilvēka ķermenis nonākot kosmosā sasalst un kļūst par trauslu ledus gabalu.

Patiesībā kosmosam nav temperatūras, tas nav ne silts, ne auksts. Vakuumā nav konvekcijas plūsmu un siltumvadītspējas. Kopumā vakuums ir labs siltuma izolators. Tāpēc astronautiem atrodoties kosmosā ir lielākas problēmas ar pārkaršanu, nevis nosalšanu. Ja nonāksi kosmosā bez skafandra planētas ēnā, tad noteikti nesasalsiet vienā gabalā, bet gan izjutīsiet vieglu vēsumu, jo no ādas iztvaiko ūdens.

319 3 18 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 18

0/2000

Labs raksts 🙂

- par tām dzīvajām radībām - suborbitālajos lidojumos no suņiem bija daudzi, bet kam dots vārds ir jāpiemin Deziks un Cigans - ja nemaldos ap '51-52 gadu - laiciņu pirms leģendārā "Sputņika" .. arī ASV tika uzšauti virkne mērkaķu (nejaukt ar Afro amerikāņiem - šoreiz runa par mežu iemītniekiem).. ..

- Laika bija viens no suņiem kas reāli nokļuva zemes orbītā - varētu būt pirmā dzīvā būtne (neskaitot mikro "zaķus" uz "sputņika") .. bet orbītā arī mira..

Pēc tam vel bija Čaika un Ļisička - kur pacelšanās laikā avarējot raķetei suņi gāja bojā...

- Tātad pirmie kas atgriezās bija Strelka un Belka ( papildus vel kaudze ar dzīvām radībām.. - bet tās nepiemin) ...

- visi šie dzīvnieku upuri nebija velti, tas deva iespēju veikt reālus kosmiskos lidojumus ...

- Par filmām - nu tur tiek pieņemts ka ir gravitācijas kontrole - tad tādi manervi ir pilnīgi pieļaujami .. bet mūsdienās - lidojums līdz SKS ilgst daudzas stundas..- pat diennakti.. - tieši dēļ pakāpeniskas orbītas maiņas - tiešs lidojums nav enerģētiski izdevīgs - kaut - gan ir iespējams- bet patērēs milzum daudz degvielas ..

- arī - piezemēšanās pa balastisko trajektoriju ir iespējama - un pāris reizes ir veikta - ja nemaldos kādas 3 reizes... visas "veiksmīgas" - visi dzīvi.. ja neskaita smagas traumas, bet tā dzīvi.. ..

- patiesībā kosmosa kapsula "lejā"" nonāk ļoti ātri ... kādās 10 minūtes standartā un kādās 5-6 pa balastisko trajektoriju - tas ir nolido 10 minūtēs +100 kilometrus..

/atceraties ka 1 kosmiskais ir +7Km sek../

- tātad filmās- ja kontrolē gravitāciju, tas ir pārslodzi, un pārkaršanu - no kosmosa līdz planētas virsmai ir vien 10-20 sekundes..

🙂

10 0 atbildēt

Kosmosa temperatūra ir ap 3K, visums nav ideāls vakuums.

7 0 atbildēt

👍

6 0 atbildēt

Kamēr pats ar acīm vakuumu neredzēšu un ar pirkstiem neaptaustīšu, cik silts tas ir, tikmēr nevienam neticēšu!😂 /joks!/

6 0 atbildēt

Pluss no manis nopelnīts, bija interesanti palasīt!!!

4 0 atbildēt

Pag pagemotionar to aukstumu (1.).Kāpēc tad uz Zemes ir ziemas,ja Kosmoss ir viss labākais siltuma izolators???Pagaidām pārējo nelasīju.

https://media.tenor.com/images/cd7551eac0e0b2c799c65423fbe474b7/tenor.gif

2 0 atbildēt

Vai tad saule nav 7 krāsās?

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

Diezgan loģiski

0 0 atbildēt

👍👍👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt

👍

0 0 atbildēt