local-stats-pixel fb-conv-api

Vai 2018. gada 18. novembris ir pēdējais iekaltais datums Latvijas kapakmenī?19

221 8

Uz šo rakstu mani pamudināja iekšējas pārdomas par mūsdienu latviešu inteliģenci, tās ietekmi uz mūsu dzīvi un sev pašam uzdotais jautājums, uz kuru es joprojām neatrodu atbildi. Šīs pārdomas raisa ļoti daudz jautājumu, un , ja ir jautājumi, tad jābūt atbildēm. Tādēļ kopā ar Tevi, mans dārgais lasītāj, centīsimies kopā padomāt un rast kaut daļu atbilžu.

Atceros no pamatskolas programmas, kā mums stāstīja par JAUNLATVIEŠIEM - (Kr.Barons, J.Alunāns, Kr.Vademārs, A.Kronvalds u.c.) , par kustību ”JAUNĀ STRĀVA” - (Jānis Pliekšāns (Rainis), Jānis Jansons-Brauns, Pēteris Stučka, Miķelis Valters, Aspazija un citi ). Par viņu pašaizliedzīgo ieguldījumu latviešu tautas nacionālās pašapziņas veidošanā, izglītošanā un sniegto iespēju uz gaišo nākotni mūsu tēvu zemē. Jaunlatviešu un jaunstrāvnieku idejas un darbība nepalika bez rezultāta. 19. gs. 90. g. strauji sāka veidoties Latvijas sabiedrības politiskā struktūra. Latvieši kā tauta sāka veidoties par moderno nāciju ar izteikti nacionālu kultūru un augošu pašapziņu. Šajā laikā dzima idejas un tika formulēti politiskie mērķi, kas pēc 1. pasaules kara noveda pie neatkarīgas, nacionālas Latvijas valsts nodibināšanas. Pie valsts, kurai šogad tiks svinēts 100 gads, kopš tās dibināšanas de iure 1918.gada 18.novembrī Rīgā tagadējā Nacionālā teātra zālē.

Šeit arī rakstu varētu beigt ar ‘Daudz baltu dieniņu’, kopā ar prezidenta kungu ‘ieraut’ ,tikai nav skaidrs , kurš uzsauc ‘šmakauku’… ,bet kā būt ar manu jautājumu?

Vai 2018.gada 18.novembris ir pēdējais iekaltais datums Latvijas kapakmenī?

Vai es esmu vienīgais, kurš ir pamanījis, ka latviešu tautai nav nedz spēcīgas inteliģences, nedz nākotnes attīstības vīzijas (izņemot banku piedāvāto 3 pensiju līmeni), nedz kopīgu mērķu, kopīgu mērķu kā vienotai tautai. Nav vienotības politiskajā līmenī, nav vienotības reģionu līmenī, nav vienotības pašvaldību līmenī, nav vienotības dzimtā, nav vienotības ģimenē un nav vienotības cilvēkā.

Vai tiešām viss uz ko latviešu tauta spējīga ir lielā talka, un slavena boksera aizskartās pašcieņas uzturēšana ar nepacietību gaidot nākošo cīņu? 100 gados esam sasnieguši tādu intelektuālo līmeni, ka tādas vērtības kā gods, cieņa ,valstsvīrs, morāle, ētika, izglītība, atbildība… ir zaudējušas savu aktualtāti.

Mēs ar sajūsmu sākam uztvert tikai naudu. Visam ir sava cena. Un cilvēka inteliģences bagātības rādītāji vairs nav zināšanas, sirdsgudrība, kultūra, idejas, vienošana, gaisma, labsirdība, cēlums, tikums, gods… Visu nosaka naudas daudzums – jo vairāk naudas, jo inteliģentāks cilvēks. Un nav svarīgi, ko par to kāds saka, vai kā vairums no mums – klusē!

Bieži dzirdu klaigāšanu par nebūtiskām un bezjēdzīgām lietām, kuras šķeļ mūsu tautu. Mēs strīdamies un meklējam kaut kādu taisnību lietās, kuras nav tā vērtas un dažkārt pat ir neeksstējošas mūsu dzīvē.

Mums pašlaik tik ļoti pietrūkst JAUNLATVIEŠU , cilvēku, kuri apvienotu un apgaismotu tautu, kas ir tie mērķi, kuri jāsasniedz. Uz kurieni jāiet latviešu tautai. Ko mēs vēlamies kā tauta sasniegt nākotnē. Ko mēs varam dot pasaulei. Kā varam padarīt savu eksistenci par lietderīgu, radošu, attīstošu. Vai tiešām vienīgais uz ko esam spējīgi ir kašķi, strīdi, politisko bandu ambīcijas un skolu pārvēršana pansionātos.

Es aicinu latviešu inteliģences pārstāvjus nākt gaismā, uzrunāt tautu, dalīties ar zināšanām. Mostieties, uzņemieties atbildību par savu, par mūsu tautu. Neatstājiet to svešo varu saplosīšanai un tautas izšķīšanai nebūtībā citu pasaules tautu jūrā. Ja latviešu tautas liktenis tuvojas noslēgumam, stāstiet arī to, lai godam to varam sagaidīt bez liekām ilūzijām par gaišo nākotni. Visam ir savs saullēkts un sekojošais saulriets. Taču man ļoti gribas cerēt, ka latviešu tautas saullēkts vēl tikai būs!

Un tādēļ es Jums jautāju…

– Vai 2018.gada 18.novembris ir pēdējais iekaltais datums Latvijas kapakmenī? Vai tomēŗ mēs spējam un dzīvosim saules mūžu!

Ar cieņu,

Kaspars Pudniks

p.s.

Lūdzu komentāros dalieties ar savām pārdomā un dalieties ar idejām un mērķiem, kurus mums kā tautai ir jāsasniedz. Un uz kurieni galu galā mēs ar savu svabado garu dosimies….

Dievs , svētī Latvijas tautu!

221 8 19 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 19

0/2000

Par kādu vienotību var būt runa demokrātiski multikulturālā valstī? Žīdi un komunisti pēc kara mūs visus apčakarēja, izmānija mums zemi un īpašumus, ieviesa demokrātiju un privatizāciju, Eiropas Savienību un cilvēku tiesības.

Demokrātija tagad šķeļ mūsu nāciju, viena partija plūc balsis Latviešu kopienā, otra Krievu kopienā, trešā gejos, cilvēku tiesībās un citos deģenerātos. Būs partija, kas tam arī čurkas, nēģerus un dvieļgalvas izmantos, un viņi būs vairāk kā motivēti propagandēt viņus kā līdzvērtīgus un mūs kā rasistus, lai tik dabūtu pēc iespējas vairāk balsotāju savā pusē.   

Lielie uzņēmumi tagad pieder ārzemniekiem, nauda aizplūst uz ārzemēm, žīds Godmanis un Kalvītis ar Obligāto iepirkuma komponenti mūs visus dirsā izpi*a un Metalurgu nogremdēja. 

Drīz sāks kladzināt tādu pat propagandu kā ārzemēs, ka dzimstība krītas, populācija noveco, un spermas potenciāls sarūk, ka bez Āfrikas un Tuvo austrumu imigrantiem mūsu nācija izmirs. Ja pēc 100 gadiem te visi būs melnādainie, vai tā būs Latvija? Visus svešos vajag padzīt, jāizstājas no Eiropas savienības un ANO, jāievieš diktatūra un nacionalizācija, citādi mums visiem gals. 

Atcerieties, lai cik nesaruktu Eiropas populācija, tā nekad nesaruks mazāka par populāciju 1000, 2000 gadu atpakaļ. Mēs no mazām ciltīm izaugām līdz gandrīz 1 miljardam, un izdarīsim to atkal. Tas ko viņi jums propagandē ir kaka, viņ ir tikai ieinteresēti balsotājos, strādniekos un patērētājos, kas nozīmē arī pārapdzīvotību valstī. 

Un nevajag ziedot labdarības organizācijām, kas palīdz bērniem, kas slimo ar AIDS vai dizentēriju utml. Apskatieties, kur tas ir izplatīts, Āfrikā. Nēģēri, slimi, bet tāpat jājas kā truši, dzemdē 20 bērnus no kuriem puse nomirst. Ja mēs gribam viņiem palīdzēt, lai labdarības iestādes pērk viņiem prezervatīvus un kontracepcijas tabletes, nevis medicīnu un ēdienu, pēc tam arī siltu gultu Eiropā.   

Visgardāk smejas tas, kurš smejas Izraēlā.

20 0 atbildēt
Ja no visas tautas vienā brīdī aizbēg trimdā vai uz Sibīriju piespiedu kārtā tiek izsūtīta visa inteliģence (lasīt arī - tie, kas kaut ko sasnieguši, tie kam bija savs viedoklis un nostāja nacionālajos jautājumos, tie, kam brīva Latvija un patriotisms bija patiesa vērtība), tad šādi notiek. Un nav ko brīnīties, ka šobrīd latviešiem ir problēmas. Par to "paldies" varam teikt tiem, kas izpostīja šo tautu un nobremzēja attīstību visai valstij salīdzinot ar pārējo Eiropu (gan bagātības, gan tikumu ziņā).
11 0 atbildēt

Viss ir skaisti, bet piebilde - vienotība ģimenēs ir, vismaz lielās. Vismaz manā

9 0 atbildēt
Kā var domāt par garīgām vērtībām,ja esam spiesti domāt kā izdzīvot un ko ēst!
5 0 atbildēt

Šobrīd jau sen ir piedzimuši un izauguši cilvēki ar pietiekamu inteliģences potenciālu, kāds bija jaunlatviešiem. Tā, ka par Sibīriju un inteliģences iznīcināšanu nav ko brēkt tik skaļi. Jā, būtu tālāk tikuši, ja tas nebūtu noticis, bet ģenētiskā loterija ir tāda, ka pat aprobežotiem analfabētiem var piedzimt izcils ārsts, zinātnieks, politiķis, labdaris, garīdznieks utt. Toreiz bija citi apstākļi. Cilvēkiem nebija citas izvēles gadsimtu un karu grožos, kā vien apvienoties un spēcināties zem vienotas idejas vai arī iet bojā kā nācijai un identitātei, kaut gan paturot savu un savu bērnu dzīvības plus īpašumu, bet toties pārņemot svešu kultūru. Tagad vairs tā nav, pasaule ir atvērta un tu tiešām domā, ka jauns, spējīgs cilvēks ideālistisku mērķu vārdā cīnīsies ar esošo sapuvušo sistēmu un pretsparu (jo kurš gan kuilis grib zaudēt savu aizgaldu?)? Jā, sākumā varbūt jā, taču, šī vēlme pēc gada, diviem pāriet un tad cilvēks meklē, kur labāk. Latviešu tauta izkaisās. Varbūt tas ir arī  vēsturiski normāli, jo galu galā sevis garīgā un fiziskā upurēšana nepazīstamu cilvēkus, tautas, mērķa labā, pat nezinot, vai būs rezultāts jau ir vājprāta pazīme. Ceru, ka saprati manu domu.

5 0 atbildēt

bāc, tu izskaties tik dziļš tajā bildē  emotion 

4 0 atbildēt

Kaut kā mūsdienās pārāk daudz nīkuļi ir saradušies Latviešu vidū, vaid un demagoģē par nākotni, mani senči pārcieta gan vāciešu, gan krievu, gan zviedru jūgu, un vairākus karus un badus un vienmēr gāja ar paceltu galvu uz priekšu un mūsu stiprā tauta neiznīka, bet šķiet tagad kad mums ir sava valsts tautieši kā pļerkatas sāk plūst uz malām, tādi jūs neesat cienīgi sevi saukt par Latviešiem.

3 0 atbildēt
Šmakavkaceņa nevis "šmakauka". Nacionālisms-zini kādēļ krievi pie mums nebrauc ar traktoriem un netēmē uz mūsu bērnu dārziem?! Jo LATVIETS,Maskavas pievārtē sargam kaklu pārkodīs atriebjot brāli un tuvo.. Un JAUNLAVIETS nāks,kad būs laiks..kad villās sēdošie sapratīs,ka paši nav nekas vērtāki kā jūras sūdi un varbūt.. un varbūt.. Latviets bija un būs!! BALTI!!!
3 0 atbildēt
Nav tā, ka 1918. gadā visi bija vienoti. Tāpat bija viedokļu atšķirības. Citi bija skaļāki, citiem pietrūka sekotāju. Atmodas laikā tas pats- uzvarēja lielākās grupas vienotība. Mazākā palika jaņos un tagad viņu vārdā runā naida kurinātāji, sakot, ka PSRS laikā viss bija labāk. Bet mūsdienu "jaunlatvieši" iespējams šobrīd raksta savu diplomdarbu, varbūt vakarā pēc visiem mājas darbiem sēž sev tīkamā vientulībā un raksta dzejoli, kas vēlāk daudziem ko svarīgu nozīmēs. Inteliģence sākas katram pašam ar sevi. Kas meklē- tas atrod. Cita lieta, lielam skaitam kaķu video ir svarīgāki par labu grāmatu.
3 0 atbildēt
Man ļoti gribējās, lai tavs raksts man patiktu. Bet zini kā sauc to kad visiem ir viena vīzija, mērķis un ar traktoru visiem pārvelk segu?- komunisms! Jebkurā inteliģentā sabiedrība ir atšķirīgi viedokļi, vēlmes un vajadzības. Pat biblē ir rakstīts - iestādi divus graudus vienā auksnē un tie nekad neizaugs vienādi. Skaisti ir lasīt idioloģījas, bet tas nenozīmē ka tā ir taisnība... turklāt, tu nevari spriest par visu autu, mana ģimenē ir vienotība, mana pagastā ir vienotība- un dažreiz problēma ir tevī un Tu negribi redzēt to, kas ir acu priekšā...
4 1 atbildēt

Manuprāt tādas vēlēšanas vispār jāklapē ciet, cilvēki joprojām balso par komunistiem un zagļiem - ZZS, SC, Nacionāļi, Jenotības. Latviešiem ir jāaizliedz balsot, jo katru reizi iebalso tos pašus komunistus un zagļus

Filmā "4. maija republika" teica to pašu, latvietis katru reizi kāpj uz viena un tā paša grābekļa. Kamēr ir stulba tauta, tikmēr arī būs cirpēji, tie komunisti un čekisti mūžam sēdēs un bendēs valsti.

Lembergam starp citu pensija ir 6 tūkstoši eiro mēnesī, bet par viņu iet balsot pensionāre ar 300 eiro mēnesī un saka, ka viņš ir labs cilvēks   emotion 

2 0 atbildēt

Vai man vienīgam liekas, ka LV jau pēc pāris desmitgadēm latvieši būs minoritāte... Un tad jau būs dziļi pajāt šādus jautājumus...

1 0 atbildēt

Autors liekas ļoti depresīvs cilvēks  emotion Nav jau viss tik slikti šeit.

6 5 atbildēt
Un? Latvijas tauta nav karotāju tauta. Latvijas tauta neceļ pretenzijas pret citām zemēm. Latvijas tauta ir zemnieki, saimnieki. Šī kategorija šodienas Latvijā tiek nenopietni uztverta. Un nebūs, jo sistēmas nav. Nav pareiza valsts algoritma. Ir pseido Latvija. Nepareizās valsts apsaimniekošanas rezultātā, tev cilvēk ir prātā šādas domas. Un nekas nemainīsies, jo visa valsts kalpo citu lielvaru interesēm un mērķiem, ne savām. Bet tā malacis, domā.
0 0 atbildēt

Uzvārds tāds kā mazam brālim... Laikam radinieki....

0 0 atbildēt
Kaspar...Tu iedzini mani pauzē...pārdomu pauzē!
0 0 atbildēt

 emotion 

0 2 atbildēt