Mūsdienās ir tādi, kuri gatavojas zombiju apokalipsei, taču sagatavoties ziemai viņiem ne ar ko nopietnu nesaistas. Tomēr vēl nesenā pagātnē sagatvoties ziemai cilvēkam bija viens no kritiskākajiem nosacījumiem, lai sagaidītu pavasari, kad daba atkal cilvēku ir spējīga lutināt ar savām veltēm. Pirms aptuveni divsimt gadiem ne visiem bija iespēja izmantot konservēšanu, lai ziemā sevu diētu kaut cik, necik dažādotu un mūsdienās reti kurais savā virtuvē vai pieliekamajā pārtiku tur vajadzībām, kuras ilgtu mēnesi uz priekšu. Kas protams nāk par labu lielveikalu tīkliem un pārtikas produktu uzglabātājiem, lai ziemas periodā varētu no patērētāja iegūt papildus peļņu, četrkāršojot vai desmitkāršojot kāda noteikta pārtikas produkta cenu, tuvojoties pavasarim.
Tad nu nolēmu uzskaitīt, manuprāt, būtiskākos pārtikas produktus, kuri ļāva cilvekam sasniegt mūsdienas un izvairīties no bada, ja mājsaimniecībā bija kaut viens, kurš pārzināja, kā izvēlēties un glabāt attiecīgos produktus, lai izvēlētie produkti būtu arī lietojami uzturā nākot pavasarim.
Produkti, kas pagātnes cilvēkam ļāva pārdzīvot ziemu12
kartupeļi - svarīgākais glabājamu kartupeļu izvēlē ir tā miza. Jo kartupeļu miza ir cietāka un mazāk kraupaina, jo leilāka iespēja, ka kartupelis tiks ietekmēts no ārējās vides. Tā pat arī kartupeļus glabāšanai labāk ir izvēlēties vidēja izmēra ar augstu cietes saturu, kas nosaka to, ka kartupeļa iekša būs cieta un kartupelim būs mazāka iespēja sažūt. Uzglabājot kartupeļus ziemā svarīga arī ir to pāršķirošana - atstājot labākos glabāšanai. Kartupeļi ir uzglabājami sausā, vēsā telpā, kurai netiek klāt gaisma.
ķirbji - ķirbjus glabāšanai labākais ir novākt nedaudz pirms tie pilnībā nobriest. Galbājamiem ķirbjiem svarīgākais ir mizas biezums un mizas cietība. Svarīgi ir arī atstātāt kātu no ķirbja auga, kuram ir jābūt labi apžuvušam. Ķirbjus jāglabā atsevišķi vienu no otra, sausā telpā, tāpēc ķirbju glabāšanai nereti izvēlējās skapjaugšas.
āboli - mežābolus, kā arī speciāli selekcionētas ābolu šķirnes var saglabāt līdz ziema sāk atkāpties. Svarīgākais glabājama ābola izvēlē ir, lai tas nebūtu iedragāts, kā arī tas, ka ābos ticis no ābeles noņemts pirms paspējis pilnībā nogatavoties. Ābola glabāšanai svarīgs ir sausums un to izolēšana no gaismas. Galbājami āboli ir visai bieži jāpāršķiro, jo kādam ābolam nogatavojoties tas veicina pārējo ābolu nogatavošanos, kas nepamanīta var izraisīt ābolu krājumu pūšanu.
kāposti - glabājamu kāpostu izvēlē svarīgākais ir tā cietība vai tas, cik cieši viena otru pārklāj kāpostu lapas. Laika gaitā ir selekcionētas kāpostu šķrnes, kuras visai labi var saglabāt kāpostu līdz pavasarim, kāpostam neizplaukstot. Svarīgākais glabājama kāposta izvēlē ir kāposta galvas lielums, kā arī kāpostu lapas cietība. Kāposti ir glabājami tumšā telpā ar mērenu temperatūru tajā, kāpostu glabāšanās ilgumu palielina tas, ja kāpostu galvas savā starpā nesaskaras.
bietes - Būtiskākais glabājamu biešu izvēlē ir tās lielums, kā arī sakni pārklājošā miza. Vēl svarīgi glabājamu biešu sagatavošanā ir tas, cik daudz vai cik tālu no bietes saknes ir noņemti laksti. Biešu glabāšanai labi ir izvēlēties tumšu telpu ar mērenu temperatūru tajā.
lasi, vērtē, komentē