local-stats-pixel fb-conv-api

MOTIVĀCIJA-veselīgas uztveres pamatprincips.1

Radās iedvesma psiholoģiskajam rakstam par motivāciju, ik vienam tik ļoti vajadzīgo.emotion Atstāstījums pēc skolotājas sniegtās informācijas. Varbūt pat kādam noder nelielam referātiņam.

Motivācija -

Vajadzība pašrealizēties un pašaktualizēties

Kognitīvajām (izziņas) un estētiskajām vajadzībām

Vajadzība pēc cieņas, atbalsta, atzīšanās

Vajadzība pēc mīlestības , pieķeršanās

Drošības vajadzības

Fizioloģiskās vajadzības

Ja ilgstoši netiek apmierinātas kāda no vajadzībām, notiek personības uzvedības deformācija, rodas negatīvas emocijas, stress un pieaug aktivitāte iespējamo risinājumu meklēšanā.

Fizioloģiskās vajadzības:pilnvērtīgs uzturs, laba pašsajūta un veselība, iespēja ārstēties, iespēja pilnvērtīgi atpūsties, ir laiks, kas pieder tikai man, ekoloģiski tīra vide, nodrošinātas materiālās nepieciešamības (apģērbs, māja, sadzīves tehnika, auto u.c, ) komforts.

Drošības vajadzība:labi atalgots darbs,saticīga ģimene,vecāku atbalsts,līdzsvars dzīvē,draugs, kuram ir iespējamība uzticēties, sapratne no apkārtējiem, brīvība, drošības sajūta, pārliecība par rītdienu , neesot konfliktā ar likuma normām.

Mīlestības un piederības vajadzība:ticība sev, cilvēkiem, labi draugi, apziņa, ka esmu vajadzīgs, aktīva sociālā dzīve, mani pieņem un es spēju pienemt citus, es mīlu un mani mīl.

Atzīšanās (cieņas) vajadzības:izjūta, ka esi novērtēts kā personība, novērtēts ieguldītais darbs, ir domubiedri, noteikts stāvoklis sabiedrībā.

Izziņas vajadzības:iespēja izglītoties un izglītot arī citus, pilnvērtīga garīgā dzīve, spēja orientēties apstākļos, iespēja nepārtraukti pilnveidoties.

Estētiskās vajadzības:patīkam darbs, kas reizē ir arī hobijs, dzīves harmonija sevī,prasme priecāties par savu dzīvi,iespēja budīt mākslu.

Pašaktualizācijas, pašrealizācijas vajadzības:esmu profesionālis savā jomā, katra diena nes gandarījumu, izvēles brīvība,iespēja realizēt vaļasprieku,ir mērķi un iespējas tos sasniegt.

Motivācija ir mudinājums ,ierosme, kas izraisa organisma aktivitāti un nosaka tās virzību uz kāda mērķa sasniegšanu.

Motivācija regulē kā fiziskās, tā psihiskās aktivitātes uzsākšanu, veikšanu un uzturēšanu.

Motivāciju veidus iedala:

Ārējā motivācija balstās uz ārējiem pamudinošiem apstākļiem:citu cilvēku uzvedība, apbalvojums vai sods, apkārtējo cilvēku vērtējums. Tā izzūd, ja izzūd ārējais apstiprinājums.

Iekšējā motivācija- uzvedību nosaka personības ieinteresētība pašā darbībā, aktivitātē. Var turpināties arī bez apbalvojuma.

Motivācijas spēku nosaka:

Aktivitātes līmenis

Iemācīšanās ātrums

Izpildījuma kvalitāte

Darbības noturība pret blakus iedarbībām vai pretdarbībām

Iejaukšanās citu cilvēku aktivitātēs,lai realizētu savu darbību

Uzdevumu, mērķu un atalgojumu izvēle

Rezultāta nozīmīgums darbību realizētājam.

Bet pats svarīgākais ir tas, ka motivāciju definē pats cilvēks, ja satiekas cilvēki, kuru vajadzības ir līdzīgas, viņi ir motivēti kontaktēties ilgāk, ar lielāku vēlmi un gandarījumu, katra neveiksme ir motivācija jaunai iespējai.

48 0 1 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 1

0/2000

👍

0 0 atbildēt