Mūsdienās daudzi izvēlas ātrās uzkodas, taču cik tas ir droši? Bieži vien šīs nozares pārstāvji apiet šķēršļus, lai iegūtu ātru peļņu. Viens no šiem šķēršļiem ir tava veselība. Šeit uzskaitītas 24 lietas, ko ātrās ēdināšanas iestādes nevēlas, lai tu zinātu.
24 lietas, ko ātrās ēdināšanas iestādes negrib, lai tu zinātu25
1. Grila restītes raksts uz gaļas tiek uzlikts gaļas apstrādes laikā fabrikā.
2. Frī kartupeļi bieži vien ir veci. Pārliecinies, vai tie ir svaigi – pasūti tos bez sāls. Būs nepieciešams sagatavot jaunu porciju, kā arī sāli vari piebērt vēlāk pats.
3. Čili bieži vien tiek gatavots no vakardienas pāri palikušās gaļas.
4. Lielākajā daļā ēstuvju pasniegtajos salātos ir tikpat daudz kaloriju, cik vienā BigMac burgerī.
5. Nākamreiz, kad liesi dzērienu no automāta, ieskaties ledus padevējā. Tajā bieži vien ir pelējums.
6. Apmēram 50% ēstuvju esošajos dzērienu automātos ir fekālās baktērijas.
7. Ātro uzkodu reklāmās izmantotie burgeri ir pārveidoti un uzlaboti ar stikla šķiedru. Viena burgera sagatavošanai reklamēšanai ir nepieciešamas divas stundas.
8. Ātro uzkodu ēstuvēs vairums darbinieku ievēro 10 sekunžu likumu. (Uz grīdas nokritušais ēdiens tiek pacelt 10 sekunžu laikā, uzskatot, ka tas vēl ir ēdams. - red.)
9. Katru dienu ātro uzkodu ēstuves izmet atkritumos iespaidīgu apjomu neizmantotā ēdiena.
10. Daudzās ēstuvēs iepriekšējā dienā sagatavotais ēdiens tiek pārdots arī nākamajā dienā.
11. Vienas ēstuvju ķēdes iestādēs var būt ļoti dažādi kvalitātes standarti. Tas lielākoties ir atkarīgs no konkrētā uzņēmuma vadības.
12. Visiem ātro ēstuvju darbiniekiem ir jāvalkā cimdi, kad tiek gatavotas maltītes, taču bieži vien neviens neievēro šos noteikumus.
13. Aplūko ēstuves autostāvvietu, tualeti vai ēdamzonu. Ja šīs vietas ir netīras, iedomājies, kā izskatās telpas, kuras tu neredzi. Īpaši virtuve.
14. 1970. gadā ātrajām uzkodām ASV tika patērēti 6 miljardi dolāru. Tagad tie jau ir 200 miljardi.
15. Dzērieni tiek uzcenoti par 1200%. Tavā kolā ielietais sīrups ēstuvei izmaksāja tikai dažus centus.
16. Dažos šo ēstuvju pasniegtajos piena kokteiļos var būt pat līdz 50 dažāda veida ķīmisko vielu.
17. Daudzi ātro ēstuvju uzņēmumi izmanto kukurūzas sīrupu ar augstu fruktozes saturu, jo tas ir lēts saldinātājs. Tas arī piemāna organismu, liekot tam domāt, ka vajag vēl.
18. Esi uzmanīgs, ja dzērienā liec citronu. Bieži vien darbinieki pirms tā griešanas nemazgā rokas.
19. Kasiera pienākums nav klientam pateikt, cik ēdienā ir kaloriju, arī tad, ja viņš to zina. Apkalpotāju pienākums ir tev teikt, ka visa informācija ir pieejama mājaslapā.
20. Ātro uzkodu ēstuvju omletes ir pagatavotas no gatava pulvera koncentrāta un ūdens.
21. Bieži vien šajās ēstuvēs pieejamie salāti tiek sagatavoti vairākas dienas iepriekš un glabājas ledusskapī, pirms tos vispār kāds pasūta.
22. Vienā hamburgerā var būt gaļa no 100 dažādām govīm.
23. Ātro ēstuvju uzņēmumi ir viens no līderiem lēta darbspēka izmantošanā. ASV tie iestājas pret arodbiedrību aktivitātēm.
24. Ātro uzkodu ēstuves pieliek papildu cukuru ēdienos bērnu komplektos, lai tie bērniem labāk garšotu. Cukurs picas garozā nav nekas neparasts.
Nākamreiz, pirms ēst burgeru un malkot kolu kādā no šīm iestādēm, padomā labi!