local-stats-pixel fb-conv-api

Pitōns E[saraksti daļa sestā]0

Dažus nākamos rakstus veltīšu saraksta veidam kopa. Atgādināšu, ka saraksta veida kopa elementa vienības tajā neatkārtojas un secība elementa veinībām tajās nav svarīga. Elements ir brīvi papildināms vai sarucināms ar elementa vienībām. Būtiskākais ir tas, ka saraksta veids, kurš ir kopa ir pakļaujams loģiskām darbībām. Ja vēlies labāk saprast šī elementa nozīmi, tad svarīgi ir saprast, kas ir loģiskās darbības, kurās var iesaistīt kopas. Saraksta veidā kopa, kā elementa vienības nevar iekļaut visa veida programmēšanas rīka pitōns elementus, tas attiecas uz pieņemtu patiesību (True), sarakstiem, kuru veids ir grupa, kā arī masīviem. Pastāv iespēja iekļaut sarakstā, kura veids ir kopa, pieņemtu patiesību (True), bet tad tas ir izdarāms nosakot elementa vienības sākumā.

Loģiskās darbības ar kopām:
Manuprāt visgrūtāk no saprotamajām loģiskajām darbībām ir kopu starpība, tāpēc sākšu tieši ar viņu. Starpība ir vienas kopas elementu vienība noņemšana no otras kopas, tikai jāatceras ir tas, ka kopas elementu vienības var izbeigties kopā. Ja piemēro kopas starpības darbību vairākām kopām uzreiz, tad ir svarīgi, kura kopa tiek atņemta no kuras kādā secībā. Kopas starpības darbību apzīmē ar mīnusu '-'.

a=set([True,False])
b=set([False])
print a-b
print b-a
c=set(range(1,10))
d=set(range(5,10))
e=set(range(4,6))
print c-d-e
print c-(d-e)
print c-(e-d)

Kopu atšķirība ir nedaudz vieglāk saprotama loģiskā darbība, jo kopu atšķirība ir tās elementu vienības, kuras neatkārtojās visās kopās. Es gan neieteiktu šo darbību piemērot vairāk kā divām kopām vienlaicīgi, jo kopu atšķirība tiek piemērota kopām pēc kārtas, kas nav gluži saskaņā ar loģiskajām darbībām. Kopas atšķirības darbību apzīmē ar jumtiņu '^'.

f=set(['a','b'])
g=set(['c','b'])
h=set(['d','b'])
print (f^g)^(g^h)

Kopu šķēlums ir tā kopu daļa, kura visām kopām sakrīt. Vai elementa vienība, kura būs sastopama visās kopās būs kopu šķēlums. Kopas šķēluma darbību apzīmē ar un zīmi '&'

print f&g&h

Kopu apvienojums ir visu kopu elementu vienības, kurās neatkārtojas to elementu vienības vairākas reizes. Kopu apvienojumu darbību apzīmē ar vertikālu svītru '|'

print f|g|h

mēģini, vērtē, komentēemotion

5 0 0 Ziņot!
Ieteikt: 000
Spoki.lv logo
Spoki.lv

Komentāri 0

0/2000